DAT byder grøn flyvning velkommen: Det kan gøres, så passagererne rent faktisk kan få råd

DAT byder grøn flyvning velkommen: Det kan gøres, så passagererne rent faktisk kan få råd
I sin nytårstale sagde statsminister Mette Frederiksen, at indenrigsflyvningen skal være grøn senest i 2030. Det lyder rigtig godt, lyder reaktionen fra direktør Jesper Rungholm i DAT. Foto: Berit Hvassum
INTERVIEW | BORNHOLM | Mandag 3. januar 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
INTERVIEW | BORNHOLM | Mandag 3. januar 2022 • 15:30

Direktør Jesper Rungholm i DAT bakker op om statsministerens målsætning om grøn indenrigsflyvning senest i 2030. Han mener, det er mere realistisk end at få folk til at holde op med at flyve ved at indføre afgifter.


Det skal være grønt at flyve. Det sagde statsminister Mette Frederiksen i sin nytårstale, og det bliver modtaget positivt hos flyselskabet DAT, som betjener ruten mellem Bornholm og København. Direktør Jesper Rungholm bakker 100 procent op om planen, som han i modsætning til andre forslag finder realistisk.

– Det er mit indtryk, også med den baggrundsvisen jeg har om udspillet fra regeringen, at man i bund og grund ønsker at gøre flyvningen grøn. Man ønsker ikke, at folk skal holde op med at flyve, og det er en helt anden tilgang end den, man normalt ser fra dem, som er meget aktive på den front. Der har man en umulig drøm om, at folk holder op med at flyve, og det kommer aldrig til at ske, siger han til Tidende.

Rigtig grøn brændstof

I nytårstalen sagde Mette Frederiksen, at det senest i 2025 skal være muligt at flyve grønt på en indenrigsrute, og senest i 2030 skal al indenrigsflyvning være grøn. Vejen dertil går via den såkaldte power-to-x-teknologi, hvor grøn energi fra eksempelvis vindmøller bruges til at producere grønt brændstof. Ikke alle eksperter tror på statsministerens tidshorisont, men det gør Jesper Rungholm.

– Vi har indtryk af, at hvis det her bliver gjort rigtigt og med hele den power, som kan mobiliseres, når en regering i et land som Danmark går ind for noget, så kan det realiseres, at vi får rigtig grøn brændstof, som gør, at flyvningen i bund og grund bliver helt grøn, siger Jesper Rungholm og nævner vindmølleindustrien som eksempel på noget, der lykkedes, fordi der var en politisk målsætning og opbakning til denne.

På alle måder positivt

Der er også en anden grund til, at DAT-direktøren er mere positivt indstillet over for en plan om grøn indenrigsflyvning end de flyafgifter, som tidligere har været foreslået for at begrænse CO2-udslip fra flytrafik. Ifølge ham vil det ikke påvirke billetprisen på samme måde.

– Det kan gøres således, at passagererne rent faktisk kan få råd til at betale for den meromkostning. I sidste ende er det kun passagererne, som kan betale for det, og den meromkostning kan vi få bragt ned på mellem 30 og 50 kroner per rejsende, siger Jesper Rungholm.

Han tror på, at DAT kan forklare passagererne, at det er en nødvendig meromkostning for at flyve, og at folk faktisk også vil acceptere det.

– Vi snakker om, at en gennemsnitsbilletpris hos DAT stiger fra 450 kroner til 500 kroner. Det tror vi på, at folk vil betale, for at det er 100 procent grønt, og at man kan flyve med super fin samvittighed, siger han.

Alt i alt synes han, at tankerne fra statsministeren er befriende dejlige.

– Det giver mening, det er den rigtige måde, det kommer til at gavne klimaet, og det kommer til at gavne landet, at vi kommer i front på det her, så det er på alle måder et positivt udspil efter min mening, lyder det fra Jesper Rungholm.

FÅ ABONNEMENT