– Vi har indtryk af, at hvis det her bliver gjort rigtigt og med hele den power, som kan mobiliseres, når en regering i et land som Danmark går ind for noget, så kan det realiseres, at vi får rigtig grøn brændstof, som gør, at flyvningen i bund og grund bliver helt grøn, siger Jesper Rungholm og nævner vindmølleindustrien som eksempel på noget, der lykkedes, fordi der var en politisk målsætning og opbakning til denne.
På alle måder positivt
Der er også en anden grund til, at DAT-direktøren er mere positivt indstillet over for en plan om grøn indenrigsflyvning end de flyafgifter, som tidligere har været foreslået for at begrænse CO2-udslip fra flytrafik. Ifølge ham vil det ikke påvirke billetprisen på samme måde.
– Det kan gøres således, at passagererne rent faktisk kan få råd til at betale for den meromkostning. I sidste ende er det kun passagererne, som kan betale for det, og den meromkostning kan vi få bragt ned på mellem 30 og 50 kroner per rejsende, siger Jesper Rungholm.
Han tror på, at DAT kan forklare passagererne, at det er en nødvendig meromkostning for at flyve, og at folk faktisk også vil acceptere det.