Danske Havne håber på grøn tankstation på Bornholm

Danske Havne håber på grøn tankstation på Bornholm
Satsningen på vindenergi i Østersøen kan have den effekt, at Bornholm kan tilbyde klimaneutralt brændstof til skibstrafikken. Arkivfoto: Berit Hvassum
| 14. JUN 2021 • 13:52
Henrik Nielsen
Journalist

14. JUN 2021 • 13:52

ERHVERV

Ideen om en tankstation med grønt brændstof til skibstrafikken er interessant, lyder det fra brancheorganisationen Danske Havne. Direktør Tine Kirk håber, at initiativet kan bære igennem både praktisk og økonomisk.

Det fremgår af en pressemeddelelse.

Det er konsortiet Bornholm Bunker Hub, der er ved at undersøge muligheden for at etablere en tankstation med klimavenligt skibsbrændstof på Bornholm. Brændstoffet baserer sig på offshore-vind, der skal levere strøm til power-to-X-teknologien, der udnytter den grønne strøm til at fremstille klimavenlige, CO2-neutrale brændstoffer til blandt andet skibe.

– Danske Havne afviklede i fredags årsmøde, netop med fokus på en grøn havnestrategi for power-to-X, så vi er mere end glade for at se endnu et lokalt projekt, hvor en havn spiller en central rolle i denne lovende del af grøn omstilling. Vore havne har den nødvendige infrastruktur og er i forvejen nøglespillere i forhold til offshore-vindenergien, der er en del af basis for power-to-X siger Tine Kirk i pressemeddelelsen.

Power-to-X er en samlet betegnelse for teknologier, hvor elproduktion omdannes til brint, syntetiske gasser, brændstoffer eller kemikalier.



Tine Kirk, direktør i Danske Havne. Pressefoto: Danske Havne

– Vi har længe brugt udtrykket blåt møder grønt om den omfattende og ambitiøse grønne omstilling, der finder sted i de danske havne, og i den her nyhed fra Rønne Havn må vi jo bare konstatere, at det i den grad rammer plet. Jeg håber virkelig, at de kommer i land, eller i havn om man så må sige, med det her projekt, lyder det fra Danske Havnes direktør.

Ifølge Tine Kirk er den private foretagsomhed på power-to-X med til at understrege behovet for, at de danske politikere snart bliver enige om en ramme for satsningen på den nye teknologi, der både rummer tusindvis af arbejdspladser og stort vækstpotentiale for Danmark, foruden de åbenlyse miljø- og klimamæssige gevinster, der vil bidrage væsentligt til at bringe Danmark i mål med den vedtagne ambition om at nedbringe CO2-udledningen med 70 procent i 2030.