Konsortium vil gøre Bornholm til en grøn tankstation

Konsortium vil gøre Bornholm til en grøn tankstation
Mere end 60.000 skibe passerer årligt Bornholm. Derfor ligger øen ideelt til en grøn tankstation til skibsfarten, mener et nyt konsortium. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| 14. JUN 2021 • 11:59
Af:
Henrik Nielsen

14. JUN 2021 • 11:59

ERHVERV

Bornholm Bunker Hub er navnet på et nyt konsortium, hvor flere internationale aktører tester muligheden for at etablere en tankstation med grønt skibsbrændstof på Bornholm. Det fremgår af en pressemeddelelse.

Konsortiet har netop igangsat en forundersøgelse for at afklare det økonomiske potentiale i at levere bæredygtige brændstoffer til de mere end 60.000 skibe, der hvert år passerer Bornholm midt i Østersøen. Brændstoffer, som er produceret ved brug af offshore-vindenergi.

– Vi ser et stort potentiale i at udnytte Bornholm som en energiø til at opfylde den danske regerings ambitiøse mål for at nedbringe CO2-udledningen. Danmark har en unik mulighed for at skabe en industriel styrkeposition inden for produktion af bæredygtige brændstoffer til tung transport og skabe arbejdspladser i processen. Bornholms strategiske placering gør det også ideelt som et knudepunkt for grønne energiløsninger, og vi ser frem til at undersøge potentialet for at levere bæredygtige brændstoffer til skibsfart fra Bornholm, siger Anders Nordstrøm, chef for Ørsteds aktiviteter indenfor brint og power-to-X, i pressemeddelelsen.

Power-to-X er en samlet betegnelse for teknologier, hvor elproduktion omdannes til brint, syntetiske gasser, brændstoffer eller kemikalier.

Rønne Havn er en af otte aktører i konsortiet bag Bornholm Bunker Hub.

– Vi ser store muligheder for Bornholm at bruge sin centrale position som et knudepunkt, hvor skibe i fremtiden kan genopfylde bæredygtige brændstoffer, siger administrerende direktør Thomas Bendtsen i Rønne Havn i pressemeddelelsen.

Bornholm er centralt beliggende i forhold til at kunne udnytte det store potentiale for grøn elektricitet fra havvind i hele Østersøregionen. Det betyder, at Bornholm kan blive et unikt energicenter, der udnytter de regionale energiressourcer til at reducere CO2-emissioner i samfundet, herunder blandt skibsfart, fremgår det af pressemeddelelsen.


Medlemmer af Bornholm Bunkerhub

Ørsted

Bornholmslinjen

Haldor Topsøe

Bunker Holding Group

Wärtsilä

Rambøll

Bureau Veritas

Rønne Havn