Dansk politi er i dialog med svenske kolleger om stenkast

Dansk politi er i dialog med svenske kolleger om stenkast
Både dansk politi og øvrige danske myndigheder står klar til at assistere svenskerne i sagen om stenkast langs E65. Det skriver justitsminister Nick Hækkerup (S) til folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V). Arkivfoto: Jacob Jepsen
POLITI | KØBENHAVN | 23. AUG 2021 • 11:42
Henrik Nielsen
Journalist
POLITI | KØBENHAVN
23. AUG 2021 • 11:42

Sommerens helt store samtaleemne er de mere end 100 stenkast, som har ramt danske biler på motortrafikvejen E65 mellem Ystad og Malmø. Også i Folketinget har sagen været oppe, og flere politikere har spurgt regeringen, hvad den mener om stenkastene, hvad den gør for at hjælpe svenskerne, og hvad den mener, trafikanter på strækningen skal gøre for at føle sig trygge.

Folketingsmedlem Peter Juel-Jensen (V) stillede den 26. juli seks spørgsmål til justitsminister Nick Hækkerup (S) om sagen, og det gennemgående tema i svarene er, at de danske myndigheder er klar til at hjælpe de svenske ditto i det omfang, svenskerne efterspørger det.

På spørgsmålet om ministeren har tilbudt sin svenske kollega hjælp fra Danmark, således at det igen bliver sikkert at rejse mellem Danmark og Bornholm, svarer Nick Hækkerup efter at have konsulteret Rigspolitiet:

"Rigspolitiet kan oplyse, at dansk politi er i dialog med svensk politi om sagen, og at dansk politi yder bistand til svensk politi i det omfang, det efterspørges af svensk politi."

Han tilføjer, at både han selv og de danske myndigheder selvfølgelig står til rådighed for de svenske myndigheder for at efterforske og opklare sagerne.


Folketingsmedlem stillede i juli seks spørgsmål om stenkastene mod danske biler til justitsministeren. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Dusør ikke på tale

Til både det og andre spørgsmål bemærker justitsministeren, at eftersom efterforskningen varetages af svensk politi, har dansk politi ikke kompetence til at foretage efterforskningsskridt i sagen.

Nick Hækkerup gør det samtidig klart, at det er hans opfattelse, at svensk politi har brugt og fortsat bruger betydelige ressourcer for at opklare hændelserne.

Peter Juel-Jensen har også spurgt ministeren, om han eller den danske stat overvejer at udlove en større dusør til den, der kan bidrage med de nødvendige oplysninger, så stenkastene stopper. Med assistance fra Rigspolitiet svarer Nick Hækkerup, at dansk politi i særlige tilfælde efter et konkret skøn kan yde dusør til private personer som påskønnelse for resolut og modig handling eller for bistand til opklaring af forbrydelser, men det har ikke været på tale fra dansk politis side at udlove dusør for oplysninger, der kan bidrage til, at disse forbrydelser opklares.

Forklaringen er endnu en gang, at efterforskningen varetages af svensk politi, og derfor har dansk politi ikke kompetence til at foretage efterforskningsskridt i sagen.


Justitsminister Nick Hækkerup (S) fortæller i et svar til Peter Juel-Jensen (V), at det fra dansk ikke har været på tale at udlove en dusør for oplysninger, der kan føre til en opklaring af de mange stenkast langs E65. Pressefoto: Steen Brogaard

Anmeld det straks

Justitsministeren har også svaret på, hvilke gode råd han har til rejsende gennem Sverige i forhold til at beskytte sig bedst muligt mod stenkast.

Endnu en gang har Justitsministeriet haft fat i Rigspolitiet, der anbefaler, at danske bilister følger anvisningerne fra svensk politi, herunder at stenkast straks anmeldes til svensk politi.

På et spørgsmål om, hvordan Nick Hækkerup har fulgt op på en tidligere kontakt til sin svenske kollega, henviser ministeren til et tidligere svar til Dansk Folkepartis Peter Skaarup, hvor han skriver, at både Statsministeriet og Udenrigsministeriet også har haft kontakt med svenske myndigheder.

"På den baggrund har jeg tiltro til, at de svenske myndigheder tager hver enkelt sag meget alvorligt og sætter markant ind for at efterforske og opklare disse stenkast, der er sket på svensk territorium. Sådan skal det selvfølgelig også være, da såvel danskere som svenskere skal kunne færdes sikkert i trafikken i hinandens lande", svarede justitsministeren Dansk Folkepartis retsordfører.

Spørgsmålene

• Det fremgår at den bornholmske dagspresse, at ministeren har været i kontakt med sin svenske kollega vedr. stenkast mod danske biler i Sverige – hvordan har ministeren fulgt op på dette, da stenkasteriet jo forsætter?

• Har ministeren tilbudt sin svenske kollega hjælp fra Danmark, således at det igen bliver sikkert at rejse mellem Danmark og Bornholm?

• Overvejer Ministeren et besøg på vejstrækningen og ville et sådant besøg, med begge justitsministre fra begge lande, kunne fremme en snarlig pågribelse af de skyldige, og/eller fremme yderligere svensk opmærksomhed?

• Overvejer ministeren/den danske stat at udlove en større dusør til den, der kan bidrage med de nødvendige oplysninger, således at stenkasteriet stopper?

• Hvilke gode råd har ministeren til rejsende gennem Sverige til Bornholm, eller den anden vej, således at man er bedst beskyttet mod stenkast?

• Det er efterhånden en gængs bornholmsk opfattelse, at man ikke fra svensk side benytter det samme antal mandetimer, som ved begyndelsen af indsatsen mod stenkasteri i ultimo juni – kan ministeren genkende dette billede?