Danmarks østligste bryggeri, Chrøøl, har nu været i gang i et år, oplyser Lars Buch, som er læge på Christiansø, men altså også brygmester, til Bornholms Tidende.
Og tirsdag den 3. juli bliver dagen markeret med blandt andet ølsmagning.
Ølbrygningen foregår i et udhus til lægeboligen, og han fortæller, at det har været spændende at få det til at fungere i de små forhold, der er, i de fredede bygninger.
Den begrænsede plads sætter da også en stor begrænsning i mængden, der kan fremstilles, og det lille bryggeri forventer kun at kunne sælge øllen på Christiansø. Sidste års lille produktion blev revet væk på tre-fire uger, men i denne sæson er der produceret cirka fire gange så meget.
– Så forhåbentlig slår det til, noterer lægen og fortsætter:
– Vi er efterhånden nået op på over 10 forskellige varianter, men på grund af produktionsforholdene vil de ikke være tilgængelige på samme tid alle sammen. Vi har både lyse, ”almindelige” øl og mørke øl med mange forskellige smagsvarianter. Vi er ikke bange for at tilsætte utraditionelle ting, hvis bare det understøtter smagen og gør smagsoplevelsen større. Det er som en kok, der bruger megen tid på at sammensætte de rette ingredienser for at få den ønskede, gode smag. Tilbagemeldingerne er gode og viser, at det er meget forskelligt, hvilken øl, der er ynglingsøllen.
I denne sæson har bryggeriet eksperimenteret meget med delvis spontangæring, hvilket vil sige, at gæringen til en vis grad får lov at bestemme selv, forklarer Lars Buch:
– Så er der større risiko for en ”forkert” smag, men vi har været heldige, for der er kommet en let mælkesyregæring oven i, der blandt andet har givet øl med citrussmag. Vi plejer at forklare det som en mellemting mellem en øl og en Schweppes med lime eller grape. Det har været meget populært med gode tilbagemeldinger. Vi joker lidt med, at det er en gave fra det tidligere fiskesamfund på Christiansø, for gærrummet ligger i det gamle kølerum til fisk. Så tak til de gamle fiskere!
I anledning af etårsdagen er der arrangeret en øl-event sammen med Christiansøfarten og Christiansø Gæstgiveri den 3. juli med ølsmagning og god mad.
På Destination Bornholms hjemmeside lyder opfordringen da også, at man tager til Christiansø på dagen, får en guidet rundtur og spiser på Gæstgiveriet, hvor den lokale, håndbryggede øl vil blive serveret.