Campus afviser at begrænse elevers internet

Campus afviser at begrænse elevers internet
Arkivfoto
UNDERVISNING | RØNNE | ABONNENT | 7. OKT 2021 • 19:37
Jesper Gynther
Journalist
UNDERVISNING | RØNNE | ABONNENT
7. OKT 2021 • 19:37

På Nyborg Gymnasium har man det seneste års tid blokeret for bestemte internetadresser, så eleverne ikke bliver forstyrret i undervisningen. Der er dog ikke behov for et lignende tiltag på Bornholm, mener Campus Bornholm.


Som et af de første gymnasier i Danmark har Nyborg Gymnasium blokeret elevernes internetadgang til Facebook, Instagram, Tiktok, Youtube eller pornosider. Man kan dog fortsat gå på Wikipedia eller bruge et onlineregneprogram. Det skriver Kristeligt Dagblad.

– Vi må konstatere, at de unge ikke helt har lært at håndtere deres forskellige devices og internetforbindelser, og resultatet er, at en stor del af gymnasieelevers koncentration er røget de seneste år. Der er nogle, som synes, det er formynderisk at blande sig i det her, men jeg ser det som det vigtigste, vi har gjort for at sikre ro, nærvær og fordybelse i undervisningen, siger Henrik Vestergaard Stokholm, rektor på Nyborg Gymnasium, til Kristeligt Dagblad.

Samtidig er der ligesom i mange folkeskoleklasser indført et mobiltelefonskab, hvor alle elevers telefoner er låst inde, mens der foregår undervisning.

Ingen problemer på Bornholm

På gymnasiet i Rønne er der fortsat fri adgang til alle internethjemmesider, og der er umiddelbart ikke udsigt til, at man vil kopiere tiltaget fra Nyborg Gymnasium. Det fortæller Lasse Petersen, der er kommunikations- og presseansvarlig hos Campus Bornholm.

– Vi oplever ingen problemer, og derfor har vi heller ikke overvejet at lave nogen regler om elevernes internetbrug i timerne, fortæller Lasse Petersen.

Han erkender dog, at det til tider kan være en udfordring at få de unge elever til at styre deres mobiltelefoner, og derfor har lærerne en mulighed for at bede eleverne om at lægge deres mobiltelefoner i en bestemt beholder, der hænger på væggen, og som minder om en "julekalender med lommer".

– Men det er sjældent, det sker. Det er kun, hvis læreren synes, der er et problem, siger Lasse Petersen, der fortæller, at denne mulighed er afstemt med forældre og elever.

Han fortæller dog, at Campus Bornholm ikke afviser at ville se på erfaringerne fra Nyborg Gymnasium og eventuelt diskutere, om den fynske løsning kunne være en vej frem.

Nyborg er first movers

Nyborgs håndfaste skærmpolitik indgår i en ny bog, ”Skærme i skolen”, som udkommer torsdag. Ifølge bogens forfatter, pædagogisk konsulent og ph.d. i klasseledelse Dorte Ågård, står Nyborg forholdsvis alene i en gymnasieverden, hvor lærere og ledelse holder sig tilbage fra at sætte grænser for elevernes brug af skærme og distraherende internettjenester.

Hun håber, at flere vil følge trop.

– Jeg betragter Nyborg Gymnasium som first movers i forhold til at turde være en autoritet og påtage sig ansvaret for, hvornår skærmene skal vælges til og fra, siger Dorte Ågård til Kristeligt Dagblad.

I sin bog beskriver Dorte Ågård desuden, hvordan gymnasieverdenen blev taget på sengen, da smartphone-revolutionen fra 2007 til 2009 førte til, at alle unge pludselig havde adgang til internettet.