Leder: Digital dannelse udbedes

Leder: Digital dannelse udbedes
Arkivfoto
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT | 8. OKT 2021 • 07:30
LEDER | BORNHOLM | ABONNENT
8. OKT 2021 • 07:30

Campus sover i timen, når de lader eleverne surfe mobil


Buzz, buzz, ding, swipe klik, klik – ups, hvad skulle jeg egentlig på den telefon.

Sociale medier og app-udbyder, sågar Tidende arbejder hele tiden målrettet for at skabe mest mulig opmærksomhed og afhængighed på de digitale platforme. På Tidende gør vi det for demokratiet og sammenholdet om Bornholm. Men vi er også med til at stjæle opmærksomhed. Facebook, Google og rigtig mange andre arbejder målrettet på at være til stede i vores håndflade flest mulige af døgnets vågne timer.

Vi ved samtidig, at jo flere gange man bliver forstyrret, jo mindre effektiv og koncentreret kan man arbejde.

På Fyn har ledelsen af Nyborg Gymnasium taget konsekvensen af de to præmisser og lavet den logiske slutning, at kvaliteten af undervisningen må falde markant, når eleverne er på facebook, Tik Tok, Youtube og får beskeder fra de spil, de deltager i.

Gymnasiet har derfor blokeret for al trafik til Facebook, Instagram, Youtube, Tik Tok, betting- og pornosider. Samtidig spærrer de telefonerne inde i timerne, så de ikke skaber uro.

 

Det lyder helt ude i Almindingen, at lærerne på campus ikke skulle have oplevet problemer med koncentrationen, når telefonerne er ude blandt eleverne.

 

For rektor Henrik Vestergaard skal det nye tiltage skabe ro, nærvær og fordybelse i undervisningen.

Den ro opleveler Campus Bornholm ikke endnu et behov for, og det undrer. Ingen, hverken børn eller voksne, kan sige sig fri for at blive forstyrret, når telefonen stjæler opmærksomheden.

På campus er meldingen, at man endnu ikke har oplevet det som et problem, og derfor endnu ikke har planer på området. Det lyder helt ude i Almindingen, at lærerne på campus ikke skulle have oplevet problemer med koncentrationen, når telefonerne er ude blandt eleverne. Det skal dog nævnes, at campus’ lærere selv har mulighed for at bede eleverne lægge mobilerne væk i et særligt mobilhotel.

Men i en tid, hvor hele verden fokuserer på, at techgiganter skal kontrolleres for ikke at misbruge deres dominerende positioner og mega stærke greb om vores opmærksomhed, har vi også brug for, at vores undervisningsinstitutioner tager problemet alvorligt og beskytter unges undervisning ved aktivt at tage stilling.

Her er Fyn foran Bornholm.

Desværre kan selv ikke Nyborg Gymnasium styre, om eleverne benytter deres egen mobile dataadgang og lader sig forstyrre af de mange digitale tilbud udenfor undervisningslokalet. Derfor har de også valgt konsekvent at indsamle mobiltelefonerne i timerne.

Fyn er et forbillede her. Vi håber, campus vågner i timen.