Elevråd på campus: Chefredaktøren får det til at lyde som om, vi bruger hele dagen på facebook

Elevråd på campus: Chefredaktøren får det til at lyde som om, vi bruger hele dagen på facebook
Er det campus eller chefredaktøren, der er helt ude i Almindingen? Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
UDDANNELSE | BORNHOLM | ABONNENT | 8. OKT 2021 • 20:00
Jesper Gynther
Journalist
UDDANNELSE | BORNHOLM | ABONNENT
8. OKT 2021 • 20:00

Man behøver ikke blokere for internetsider i undervisningen, for problemet med forstyrrelser er ikke så stort, mener fælleselevrådet på Campus Bornholm, der ikke har meget tilovers for den leder, som chefredaktør for Tidende.dk, Kristoffer Gravgaard, skrev i går.

"Campus sover i timen, når de lader eleverne surfe mobil". Sådan lød overskriften på gårsdagens leder, hvor chefredaktør for Tidende.dk, Kristoffer Gravgaard, langede ud efter Campus Bornholm for ikke at erkende, at der er et problem med unges brug af mobiltelefoner i timerne, og for ikke at ville kopiere en løsning fra Nyborg Gymnasium, hvor man låser elevernes mobiltelefoner inde i et skab og blokerer for adgangen til sociale medier, betting-sites og pornosider.

"Det lyder helt ude i Almindingen, at lærerne på campus ikke skulle have oplevet problemer med koncentrationen, når telefonerne er ude blandt eleverne", skrev chefredaktøren blandt andet.

Men chefen på hjørnekontoret i Nørregade i Rønne tager fejl i sin kritik, mener formandskabet i fælleselevrådet på Campus Bornholm.

– Jeg tror, chefredaktøren har misforstået, hvad det vil sige at være en ung gymnasieelev, siger Niklas Stenbye, der selv går i STX og taler på vegne af formandskabet i fælleselevrådet, som også består af repræsentanter fra HHX, HTX og HF samt erhvervsuddannelserne.

– Jeg synes også, det virker lidt som om, at chefredaktøren ikke har den store tillid til os unge mennesker. Han får det til at fremstå som om, eleverne hele tiden sidder på facebook og slet ikke kan følge med i timerne, og det passer ikke.

Facebook er mindre forstyrrende end snak

Fælleselevrådet er dog bekendt med, at der kan være tilfælde, hvor elever mister koncentrationen i undervisningen og bruger tid på deres mobiltelefon, som de ikke burde. Men der vil fortsat være forstyrrelser, hvis man fjernede mobiltelefonerne og blokerede for internetadgangen til bestemte hjemmesider, fortæller Niklas Stenbye.

– Det er jo helt klart, at der vil være nogle få i en time, der pludselig kan komme til at tænke, at det for eksempel er ved at blive lidt for tungt med dansk grammatik, og så vil jeg da vove at påstå, at det er mindre forstyrrende, hvis man vælger at scrolle lidt på facebook, end hvis man begynder at snakke med sin sidemand, siger han og fortæller, at i sådanne situationer er det bedre, hvis den enkelte lærer kan sætte en grænse.

– Det er ikke noget, skolen skal bestemme. Vi må have tillid til, at de enkelte lærere og elever kan finde ud af at administrere det. Ellers bliver det for styret og for kontrollerende, og det klinger ikke godt i elevernes ører, for vi vil gerne føle os respekteret og have, at de voksne stoler på, at vi kan tage ansvar for vores eget liv.

– Og vi er jo gode til at kunne tage ansvar for vores eget liv, for vi bliver hele tiden mødt med talen om, at vi skal klare os godt i skolen, for det giver gode uddannelsesmuligheder, så vi ved det godt.

Skoler har forskellige problemer

På Nyborg Gymnasium er det elevrådet selv, der har foreslået at blokere for internetsider og låse mobiltelefonerne inde, og fælleselevrådet på Campus hilser løsningen velkommen – der er bare ikke behov for det på Bornholm.

– Folk er forskellige, og skoler er forskellige, og elever er forskellige. Det kan meget vel være, at den her løsning passer superduper på gymnasiet i Nyborg, men at den ikke passer så godt på Campus. Vi har i hvert fald ikke samme oplevelse herude, siger Niklas Stenbye, der fortæller, at fælleselevrådet indtil videre heller ikke har fået nogen henvendelser fra elever om emnet.