Brand fremkaldte dårlige minder hos købmand: 'Man får jo et chok'

Brand fremkaldte dårlige minder hos købmand: 'Man får jo et chok'
Det så voldsomt ud, da der lørdag var opstået en brand mellem den tidligere Colbergs Boghandel og Bornholmercentret. Foto: Jakob Nørmark
NYHED | ABONNENT | 20. MAJ 2023 • 15:53
NYHED | ABONNENT
20. MAJ 2023 • 15:53

Hjertet nåede at ryge op i halsen, da købmanden Susanne Wridt først så branden ved Bornholmercentret på Store Torv. Selvom det hurtigt stod klart, at det ikke var så alvorligt, gav det associationer til den voldsomme eksplosionsbrand i 1994.

– Jeg må indrømme, at min puls var høj.

Sådan lyder det fra købmand Susanne Wridt, der driver Meny på Store Torv i Rønne. Hun var selv til stede i butikken, da der lørdag formiddag opstod en brand mellem den tidligere Colbergs Boghandel og Bornholmercentret, hvor Meny holder til.

– Da mine folk kom og sagde, at det brænder, kom jeg først løbende med pulverslukkeren, men det kunne jeg godt se ikke hjalp så meget. Der skulle lidt mere professionel hjælp til. Man får jo et chok, for det så virkelig voldsomt ud med den sorte røg, og jeg nåede selvfølgelig at tænke: ”Åh nej, hvad sker der nu”, fortæller Susanne Wridt, der dog ret hurtigt kunne konstatere, at det ikke var helt så alvorligt.

– Oppe fra vores terrasse kunne vi se ned på, hvor det brændte. Det var jo nede i den anden ende, og vi kunne se, hvordan det stod til, og at det ikke var så alvorligt. Jeg tænkte i hvert fald, at det får brandvæsnet ret hurtigt styr på. De var her også meget hurtigt. Jeg ved ikke, om det var to, fem eller 10 minutter, men det føles i hvert fald som om, at de kom hurtigt. Indsatslederen Kim (Riis red.) var her meget hurtigt.

Deja-vu

Bornholmercentret i Rønne har tidligere været ramt af voldsom brand, da det den 24. oktober i 1994 blev lagt i ruiner af en voldsom eksplosionsbrand.

I løbet af en time åd flammerne sig igennem tagetagen fra det daværende diskotek Sølvknappen over mod Favør (i dag Meny) og kontorlokalerne, mens blandt andet ilt- og gasflasker eksploderede med voldsomme brag. Brandårsagen mente man var en kortslutning i Sølvknappens elinstallationer. I den forbindelse skrev Tidende:

"Brandalarmen indløb kort efter klokken 15 søndag eftermiddag. På det tidspunkt væltede sort, fed røg ud fra diskoteket. Få minutter efter slog flammerne op gennem diskotekets tag og ud gennem ruderne, der knustes en efter en. Rønne Brandvæsen var hurtigt fremme. Hasle Brandvæsen kom også til assistance, ligesom flere frivillige hjalp til. Først efter et par timer var branden nogenlunde nedkæmpet."

Og netop den episode oplevede Susanne Wridt selv på nærmeste hold, da hun arbejdede i Favør.

– Det var lidt deja-vu for mig, for jeg var her jo i 1994, og selvfølgelig får man da associationer. Jeg fik i hvert fald høj puls, og man får da lige en klump i halsen. Men det her var jo udendørs, og det gør en stor forskel, siger købmanden.

Favør og tøjforretningen Fie genåbnede allerede 11 dage efter den voldsomme brand. De andre forretninger åbnede igen noget tid efter.

 

Det var heldigvis ikke slet ikke så voldsomt lørdag, som dengang i 1994. Arkivfoto


Stinker af røg

Meny måtte naturligvis lukke dørene, da brandvæsnet ankom lørdag, men det forløb ret udramatisk, fortæller Susanne Wridt.

– Det var jo indsatslederen, der bestemte, hvad vi måtte og ikke måtte. Det styrede han fuldstændig. Vi fik kunderne ud stille og roligt, og så lukkede vi dørene, indtil vi havde et overblik. Jeg synes, vi fik god hjælp til, hvad vi skulle og ikke skulle, så jeg tror, jeg taler på alles vegne her, når jeg siger, at vi er rimelig rolige. Men vi har da fået lidt at snakke om og lidt at tænke på.

Købmanden skyder på, at de måtte holde dørene lukket i en times tid, før man cirka klokken 12 igen kunne åbne dørene for lørdagskunderne. Og udover lidt røglugt er man sluppet fra branden uden de store gener.

– Der lugtede selvfølgelig af røg i centergangen, og min trøje stinker også af røg, men det gør det jo bare. Man kan godt se, at der har været godt gang i den udenfor, men der skete ikke noget i butikken, siger Susanne Wridt, der ikke kan lade være med at tænke over, hvis det nu var opstået om natten for eksempel.

– Var det nu sket om natten, var det nok ikke endt så lykkeligt. Den tanke kan jeg godt have. Det kunne lige så godt have været fem timer tidligere, og så er det ikke sikkert, at det var endt på samme måde.

Bornholms Politi meddeler, at brandårsagen indtil videre er ukendt, og der skal foretages yderligere brandtekniske undersøgelser, før man kan klarlægge årsagen. Indsatsleder ved Bornholms Brandvæsen Kim Riis fortalte lørdag, at der blandt var sket en eksplosion ved et airconditionanlæg, som havde givet voldsom næring til branden. Han oplyste samtidig, at der ingen tilskadekomne var i forbindelse med branden. Cirka klokken 13 havde myndighederne færdiggjort arbejde ved Store Torv og forlod stedet.DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 29-11-2023 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Onsdag: Overvej at spise ude eller hente en omgang take away ;-). Fra 17-21 koster det dyrt at fyre op i pander, gryder og ovn. Gennemsnitsprisen for de fire timer er 5,27 kr./kWh. Vi savner en god gang vind til at presse priserne, men vejrudsigten skuffer helt frem til weekenden.  Brug strømmen efter kl. 22, selv om den koster 3 kr./kWh alt inklusive. Det er ikke sikkert, at det bliver billigere i morgen.

Bornholms energi og forsyning