Bornholmsk hjemmeværn er på vej mod en skarpere profil

Bornholmsk hjemmeværn er på vej mod en skarpere profil
Oberstløjtnant Ulrik Skytte har i høj grad brug for unge til Det Bornholmske Hjemmeværn, som er i gang med at skabe en skarpere profil. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT | 21. JAN 2022 • 06:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | BORNHOLM | ABONNENT
21. JAN 2022 • 06:30

Den nuværende sikkerhedssituation kan tiltrække flere unge, mener Det Bornholmske Hjemmeværns chef.

 

Det Bornholmske Hjemmeværn øvede i 2021 for første gang i mange år en situation, hvor man skulle assistere en enhed soldater, der kom for at forstærke Bornholm.

Det er et eksempel på, at det lokale hjemmeværn er i fuld gang med at få en skarpere profil, hvilket også aktualiseres af den nuværende sikkerhedssituation, hvor man også ser øget militær aktivitet i Østersøen.

– Det var en modtagelse af nogle enheder, som medbragte nogle våbensystemer, som skulle modtages i havnen og fragtes til øvelsesterrænet. Det var en eskorte og sikring af den transport. Der var nogle aktiviteter undervejs, som gjorde, at hjemmeværnssoldaterne fik øvet samvirke med andre enheder, oplyser Det Bornholmske Hjemmeværns chef og garnisonskommandant på Almegårds Kaserne, oberstløjtnant Ulrik Skytte, om førnævnte øvelse.

Verden er blevet mere usikker

– Det er forkert at sige, at vi er tilbage i den kolde krig. Men verden er blevet mere usikker. Vi har en nabo mod øst, som fylder mere i vores område. Vi tror ikke, at russerne kommer i morgen. Ikke til Danmark i hvert fald. Men det kan ikke udelukkes, at de kommer til vores nærområde, og så bliver der behov for at modtage styrker på dansk jord, og i dette tilfælde Bornholm, som skal hjælpe med at passe på os og vise en robust tilstedeværelse, uddyber Ulrik Skytte.

– Vi har haft en periode, hvor hjemmeværnet har famlet sig af sted med hensyn til opgaver. Der har været en vis stilstand i denne periode med nogle mere civilt prægede opgaver, men man er nu på vej tilbage til det egentlige soldaterhåndværk, siger hjemmeværnschefen.

Ulrik Skytte mener, at det vil gøre det nemmere både at fastholde og rekruttere medlemmer til hjemmeværnet:

– Det er nemmere at få hjemmeværnssoldaterne til at forstå, hvad opgaven går ud på. Det giver altid mening at gøre noget for lokalområdet, ens familie og venner. Hjemmeværnet er en ikke-offensiv styrke, som passer på os allesammen, siger han.

Der skal hverves flere

Ulrik Skytte har hvervning af nye medlemmer som det helt store mål:

– Vi har en tilgang, men der et opstået et behov for et generationsskifte. Der er ikke noget galt i, at folk har min alder, men vi skal også have unge, der tager over. Vi skal have flere unge ind i hjemmeværnet. Jeg mener, at den nuværende sikkerhedspolitiske situation og det, at man gerne vil passe på Bornholm, giver nogle opgaver, som jeg er sikker på, at mange unge mennesker har lyst til at være med til at løse.

Hjemmeværnschefen håber blandt andet, at det kan lade sig gøre at indgå et samarbejde med Campus Bornholm.

– Vi kan give de unge en meningsfuld tilknytning til lokalsamfundet – en meningsfuld fritidsbeskæftigelse, omgangskreds og virke med fritidslivet, siger han.

Man skal holde øje

Et andet mål handler om at øge den generelle opmærksomhed på Bornholm.

– Det handler om, at vi har en forståelse for, at verden ændrer sig. Forsvarets Efterretningstjeneste siger, at risikoen for spionage er høj, og det er den også på Bornholm. Vi skal passe på hinanden, og vi skal være opmærksomme på ændringer af normalbilledet.

– Vi skal alle i hjemmeværnet vitaliseres, både de aktive og dem i reserven. Det er ikke stasi, men hvis man nu ser noget, der adskiller sig fra normalbilledet, så hvorfor ikke fortælle det til dem, der gerne vil høre det. Hvis man nu ser en sejlbåd med fire muskuløse unge mænd sejle ind et sted, eller man ser en diplomatbil et sted, hvor man tænker: Hvad skal de her?

– Vi er ved at lave en form for meldingssystem, så folk kan sende en sms eller en mail, som vi kan sende videre i systemet.

Det lyder lidt, som det var under den kolde krig?

– Ja, men det skal balanceres. Folk skal forstå, at verden har forandret sig, og det kan man se lige nu i Ukraine. Men på den anden side, skal man ikke være bange i hverdagen, understreger Ulrik Skytte.