Bornholmere i dilemma: Bliver du smittet på den anden side af vandet, må du ikke komme hjem

Bornholmere i dilemma: Bliver du smittet på den anden side af vandet, må du ikke komme hjem
Fra mandag er der ingen adgang til hverken Rønne-Køge-ruten eller til DAT's fly uden en negativ coronatest. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 25. FEB 2021 • 15:20
| ABONNENT
25. FEB 2021 • 15:20

CORONA

Bliver en person med folkeregisteradresse på Bornholm testet positiv et eller andet sted i Danmark på den anden side af vandet, kan vedkommende fra på mandag den 1. marts ikke vende hjem.

Det ligger ifølge borgmester Thomas Thors fast med de regler, som træder i kraft da.

– Personer, der bliver testet positive i København eller et andet sted i landet, skal i isolation i det nødvendige antal dage, og dem, vedkommende har været i nærheden af, skal i karantæne, siger han (se boks til denne artikel, red.).

– Og ifølge regelsættet vil det være sådan, at personer eller familier, som ikke selv kan håndtere at finde et sted, hvor de kan lade sig isolere – om det så er hos familie, på hotel eller andet – skal henvende sig til den kommune, de befinder sig i på det givne tidspunkt. Så er det kommunens forpligtelse at finde et sted, hvor de kan blive isoleret. Og det samme gælder jo herovre. Er der en af vores gæster på Bornholm, der inden afrejse bliver konstateret positiv, skal vedkommende i isolation, og er der ikke nogen som helst mulighed for, at vedkommende selv finder et sted at gå i isolation, skal personen henvende sig til regionskommunen, og så er det dens forpligtelse at finde et sted.

Hvor vil du gøre af gæster her, som henvender sig til kommunen med den problematik?

– I øjeblikket har vi adgang til faciliteter, man kan henvise til, og hvor folk kan blive isoleret, og det vil vi også have fremover, for sådan er regelsættet.

Taler vi hoteller?

– Ja, det kan jo være. Vi taler om steder, hvor man kan blive isoleret og få bragt mad og andre fornødenheder ud, siger borgmesteren.

I isolation

Sker sådan noget på den pågældende kommunes bekostning, eller skal folk selv betale for det?

– De fleste mennesker forudsættes at kunne klare det selv og også betale den hotelregning, der kan komme på tale, eller for eventuelt at forlænge opholdet i et lejet sommerhus eller lignende. Det er kun i de tilfælde, hvor det er fuldstændig umuligt for vedkommende selv at løse problematikken, at det er aktuelt med kommunen, men i givet fald er det vederlagsfrit. Maden skal man dog selv betale for, siger Thomas Thors.

Så opholder man sig et sted ude i landet og har ikke mulighed for at bo hos venner eller familie, må man som udgangspunkt få sig et hotelværelse og opholde sig der og betale for det?

– Ja, hvis man ikke kan finde en anden løsning. Det er kun i det øjeblik, der ikke er nogen løsning mulig, man skal henvende sig til kommunen.

Hvad synes du om det, er det i orden? Det er jo en særlig situation for Bornholm?

– Jamen, det gælder jo helt overordnet for alle, der bliver smittet med covid, at de skal i isolation, også selv om de er på rejse.

Ja, men det er vel kun Bornholm, man ikke kan komme hjem til eller væk fra?

– Ja, det har du selvfølgelig ret i. Men vi kan jo ikke sætte en smittefarlig person på et fly eller en færge.

Det er jo stadigvæk specielt i forhold til Bornholm, at man simpelthen ikke kan komme hjem til sin folkeregisteradresse, hvis man bliver smittet, uanset om man skal rejse den ene eller den anden vej, men er din holdning, at det simpelthen bare ikke kan lade sig gøre at lade folk rejse med fly eller færge, og det er der bare ikke noget at gøre ved?

– Ja, netop. Men der er altså den sikkerhed, at kan man ikke selv løse problemet, skal kommunen være behjælpelig, siger Thomas Thors.

Forskel på Danmark og Sverige

Ifølge de danske regler må en test altså være maksimalt 72 timer gammel, men det betyder så også, at kan man nå at rejse både frem og tilbage i det tidsrum, kan man nøjes med én test i forbindelse med en rejse?

– Ja, det kan man, siger Thomas Thors.

I Sverige skal man ikke testes, hvis man er under 18 år, og han håber, den samme regel vil gælde i Danmark.

Folk, der er færdigvaccinerede, skal stadig have en negativ covid-test for at rejse gennem Sverige, oplyser Thomas Thors. Ligeledes kan man ikke – som i Danmark – bruge en positiv test til at påvise, at man har haft corona og ad den vej få lov til at rejse.

– Den regel gælder kun i Danmark, siger Thomas Thors.

Hvad der gælder i Danmark i forhold til færdigvaccinerede er endnu ikke fastlagt, oplyser han.

Ligesom Transportministeriet fortæller, at reglerne træder i kraft mandag, oplyser ministeriet også, at de nærmere detaljer – herunder undtagelser – vil blive fastlagt i en bekendtgørelse senere i indeværende uge, ligesom det slås fast, at de svenske krav om test ved indrejse stadig gælder.

 

 

Hvornår er du smittefri og kan ophæve din selvisolation?

Ifølge coronasmitte.dk:

"Hvis du har haft symptomer, regnes du for smittefri og kan ophæve selvisolationen 48 timer efter, at dine symptomer er forsvundet.

Du kan også ophæve din selvisolation efter 10 dages sygdom, hvis du føler dig betydeligt bedre og kun har milde restsymptomer, såsom tab af smags- og/eller lugtesans, let hoste, hovedpine, træthed med videre. Det kræver dog, at du forinden har været feberfri i 48 timer (uden brug af febernedsættende medicin, som eksempelvis paracetamol).

Hvis du ikke har haft symptomer, er du smittefri og kan ophæve selvisolationen 7 dage efter, at du fik taget testen.

Du skal ikke testes igen for at blive erklæret rask. Testen kan nemlig være positiv på grund af inaktiv virus, selv om du er rask og ikke længere smitter. Det er altså ikke nødvendigt at have en negativ test, før du kan vende tilbage til arbejde, skole med videre".

Hvad angår rejser til og fra Bornholm, oplyser Trafikministeriet, at man kan benytte sin positive test som bevis på, at man har haft corona inden for de seneste 12 uger og på den måde få adgang til at rejse med Rønne-Køge-færgen eller med flyet mellem Bornholm og København.