Bornholmer på Herlufsholm: Jeg er super glad for at være på skolen

Bornholmer på Herlufsholm: Jeg er super glad for at være på skolen
Bejay Petersen er glad for at gå på Herlufsholm Skole, hvor han går i 1.g, og han har ikke oplevet noget af den voldskultur, som beskrives i en tv-dokumentar om skolen. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 10. MAJ 2022 • 15:58
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
10. MAJ 2022 • 15:58

Tre bornholmske elever kan ikke genkende den voldskultur, som blev beskrevet i tv-dokumentar om Herlufsholm Skole.

Herlufsholm Skole på Sydsjælland er i de seneste dage kommet på alles læber, efter at tidligere elever på skolen i en TV 2-dokumentar fortalte om en kultur på skolen med vold, mobning og krænkelser. I kølvandet på udsendelsen er rektoren på den kendte kostskole stoppet, og skolens bestyrelse har indgivet en anmeldelse til politiet for at få undersøgt, om der er hændelser, hvor straffeloven er blevet overtrådt.

Sagen vækker også stærke følelser på Bornholm, fordi skolen har elever, der stammer her fra øen. En af dem er 17-årige Bejay Petersen, som går i 1.g. Han afsluttede i 2021 9. klasse på Åvangsskolen i Rønne og startede efter sommerferien på Herlufsholm. Han var sidste år en ud af fem udvalgte til at modtage Herlufsholm Scholarship – et stipendium for et treårigt ophold på Herlufsholm kostgymnasium.

Bornholms Tidende har været i kontakt med Bejay Petersen, som i en sms-besked skriver:

– Min personlige opfattelse af dokumentaren er, at den er meget ensidig, og personligt har jeg ikke oplevet noget af det, dokumentaren beskriver. Jeg er til gengæld super glad for at være på "Herluf". Jeg skal ikke kunne benægte, at de beskrevne ting er sket, og er selvfølgelig ked af det, der er sket på ofrenes vegne. Men det Herlufsholm, jeg oplever dagligt, viser ingen tegn på voldskultur og er ikke som beskrevet i dokumentaren.

En chokerende oplevelse

Karen og Michael Bladt har to døtre på Herlufsholm Skole – en i 1.g og en i 3.g:

– Som alle andre er vi rystede over TV 2’s udsendelse, og selvfølgelig skal der gribes ind overfor episoder, som de beskrevne.

– Det er vigtigt for os at understrege, at vores piger trives på skolen, og at de aldrig har oplevet eller kan genkende en kultur, som den der fremstilles i udsendelsen, udtaler Karen og Michael Bladt.

De fortæller, at deres piger har det godt sammen med omsorgsfulde kammerater og engagerede lærere.

– Det har de seneste dage været chokerende for os at opleve den shitstorm, der har ramt skolen, de ansatte og ikke mindst eleverne, siger Karen og Michael Bladt.

– Det er meget voldsomt for de 600 elever fra 6. klasse til 3. g, som lige nu er udsat for ubehageligheder i diverse medier og fordømmelse fra højeste politiske sted.

– Vi vil gerne appellere til, at man husker, at de er børn/unge, og at man afventer at få fakta på bordet, inden man fordømmer skolen, lærere og elever, slutter Karen og Michael Bladt deres udtalelse.

Opfordring fra politiet

Politiinspektør Kim Kliver siger på baggrund af skolens anmeldelse, at politiet vil se tv-udsendelsen grundigt igennem:

– Hvis vi vurderer, at der er hændelser, hvor straffeloven kan være overtrådt, så vil vi indlede en efterforskning, siger han til Ritzau.

Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi kommer også med en mere generel opfordring. Både nuværende og tidligere elever kan henvende sig, hvis de vil anmelde for eksempel vold eller psykisk vold, lyder det.

TV 2-dokumentaren bygger på interview med omkring 50 tidligere elever. Udsendelsens beskrivelser af episoder på skolen har udløst reaktioner fra såvel kongehuset som statsministeren. Flere politikere på Christiansborg har også udtalt sig.

Prins Christian er elev på skolen, hvor han går i 1. g. Efter planen får han selskab af sin søster Isabella efter sommerferien. Hun skal gå i 9. klasse.

Der går i alt omkring 600 elever på Herlufsholm Kostskole. De yngste går i 6. klasse, mens de ældste går i 3. g, oplyser Ritzau.