Bornholm får indflydelse i energikoncern: 'Jeg tror aldrig, at det er sket før'

Bornholm får indflydelse i energikoncern: 'Jeg tror aldrig, at det er sket før'
Trefors elforsyningschef Per Sørensen modtog et symbolsk bundt kabler af Beof-direktør Claus M. Andersen, da Ewii-koncernen formelt overtog det bornholmske elnet for to måneder siden. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | BORNHOLM/KOLDING | ABONNENT | 1. DEC 2021 • 17:15
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | BORNHOLM/KOLDING | ABONNENT
1. DEC 2021 • 17:15

Ewiis repræsentantskab valgte tirsdag at svække de jysk-fynske forbrugeres indflydelse ved at tildele Bornholm 18-20 pladser i koncernens repræsentantskab fra næste år.


Skal de bornholmske elkunder have formel indflydelse i Ewii-koncernen, som tidligere på året købte El-Net Øst af Bornholms Energi og Forsyning?

Det spørgsmål var til debat på et repræsentantskabsmøde tirsdag aften, og efter en længere debat blev det besluttet at indlemme bornholmerne i fællesskabet og ligestille de nye forbrugere med de gamle kunder i trekantsområdet.

– Det er en kæmpestor ting herovre, at man i et repræsentantskab på 120 mand vælger at vige 18-20 pladser til fordel for andre. Det betyder, at man reducerer sig selv ud af repræsentantskabet, og jeg tror aldrig, at det er sket før, siger Ewiis administrerende direktør, Lars Bonderup Bjørn til Tidende.

Der var stemmer i repræsentantskabet, som argumenterede for, at Bornholm ikke skulle ligestilles med de øvrige fem kommuner i Ewiis dækningsområde, fordi Ewii har opkøbt det bornholmske distributionsnet.

– Vi har givet små 700 millioner kroner for elnettet. Nogle tænkte, hvorfor de, vi har betalt for at få ind, skulle have indflydelse på, hvad vi bruger resten af pengene til, fortæller administrerende direktør Lars Bonderup Bjørn.

Efter en længere drøftelse besluttede repræsentantskabet imidlertid, at bornholmerne vil blive ligestillet og få det antal pladser, der svarer til den lokale andel af målere. Den bornholmske andel kommer til at resultere i 18-20 ud af de 120 pladser i repræsentantskabet.

– Det kan lyde lidt mærkeligt ud fra en kapitallogik, men vi er også et forbrugerdemokrati bag Ewii, og konklusionen på drøftelsen blev, at det vigtigste er, at vi har et forbrugerstyre, og derfor skal Bornholm selvfølgelig repræsenteres på lige fod med alle andre, fortæller Lars Bonderup Bjørn.

Repræsentantskabet var tilfredse med den nuværende størrelse og besluttede af den grund at reducere antallet, der skal vælges i de fem kommuner, hvor Ewii havde aktiviteter inden opkøbet af El-Net Øst.


Repræsentantskabet i Ewii

Ewiis repræsentantskab består af 120 personer. De vælges i fem kredse – fra næste år seks kredse – der repræsenterer forbrugerne i de enkelte kommuner. Hver kommune er sikret en forholdsmæssig repræsentation svarende til antallet af målere.

De øvrige fem kommuner i Ewii-området er Middelfart, Kolding, Fredericia, Vejle og Vejen.

Valget skal finde sted i efteråret 2022, og repræsentantskabet vælges for en fireårig periode.

De bornholmske repræsentanter vil blive valgt af elkunderne.

Direktør lytter

Repræsentantskabet er Ewiis øverste myndighed og har ansvaret for at vælge en bestyrelse og en bestyrelsesformand.

– Det er dets formelle, direkte magt. Men det vigtige, der også ligger i repræsentantskabet, er, at det er temasættende for koncernens overordnede strategi, forklarer Lars Bonderup Bjørn.

– Når man i repræsentantskabet går op i brint, elbiler, rent drikkevand, så får debatterne, som de rejser, meget stor indflydelse på, hvad jeg tager fat i og foreslår omkring strategiske ændringer til min bestyrelse. Det er et organ, som jeg i det hele taget lytter rigtig meget til, fordi de er forbrugernes stemme ind til os.

Lars Bonderup Bjørn drager en parallel til magtfordelingen på Christiansborg og beskriver repræsentantskabet som Folketinget, mens bestyrelsen er regeringen. Apropos den politiske verden kan Ewiis repræsentantskab også udøve indflydelse på anden vis ved at markere sig i den offentlige debat.

– I juni var repræsentantskabet meget politisk markante – som det første repræsentantskab i Danmark, tror jeg. De lavede en fællesudtalelse fra alle 120 mand om, at udfordringerne med elbiler kræver, at politikerne tager stilling til en række ting omkring udviklingen af elnettet, fortæller Lars Bonderup Bjørn.

Ewii er et multiforsyningsselskab med aktiviteter inden for el, vand, varme og fibernet. På Bornholm har Ewii siden 1. oktober ejet og drevet elnettet unden navnet Trefor El-Net Øst.

Mens det inden tirsdagens møde i Kolding ikke var nogen selvfølge, at bornholmerne ville få pladser i repræsentantskabet, var de bornholmske forbrugere sikret indflydelse i Trefor El-Net Østs bestyrelse.

– Da vi købte elnettet på Bornholm, lovede vi, at bornholmerne vil få repræsentation i Trefor El-Net Øst, og der er et valg til foråret, hvor der vil blive valgt to forbrugerrepræsentanter ind i Trefor El-Net Østs bestyrelse.