Boligområde på landsstævnestadion: Dette er Schows og Thors' plan

Boligområde på landsstævnestadion: Dette er Schows og Thors' plan
Rønnes store sankthansfest foregik i år på landsstævnestadionet fra 2002 efter tidligere at have fundet sted ved Kanondalen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 4. SEP 2021 • 15:00
Jakob Nørmark
Journalist
| ABONNENT
4. SEP 2021 • 15:00

19 år er gået, siden godt 15.000 danskere samledes til DGI's landsstævne på det nye stadion i udkanten af Rønne. Efter torsdagens budgetaftale mellem Socialdemokratiet og Venstre tyder meget på, at de karakteristiske stadionvolde inden for en overskuelig fremtid bliver fortid.

– Det er selvfølgelig ærgerligt at måtte pille DGI-stadion ned, men vi må erkende, at vi aldrig har brugt det til andet end et idrætsstævne, og så har det bare ligget der siden. Der er ingen grund til, at det står som et mindesmærke – det koster bare penge, siger Venstres gruppeformand, Søren Schow.

Hans socialdemokratiske aftalepartner mener, at det er realistisk, at stadionområdet kan blive byens store, nye boligområde.

– Det vil jeg bestemt mene, at det kunne. Det ligger jo attraktivt, siger borgmester Thomas Thors (S).

Han oplyser, at udgifterne til at klargøre området forventes at kunne blive dækket fuldt ud af indtægterne fra et salg. Derfor står posten "salg af DGI-stadion i Rønne til boliger" markeret som udgiftsneutral i budgetaftalen – med fire nuller i årene 2022-25.

Sælges som det står

Ifølge Søren Schow er det hensigten, at kommunen vil forsøge at sælge stadionområdet som en eller flere storparceller til en entreprenør, da kommunen denne gang vil undgå at påføre sig store omkostninger til forberedelse af grunden og byggemodning.

– Vi er blevet enige om, at vi vil sælge DGI-området, som det ligger, så kommunen ikke skal ud og nivellere og pille lysanlægget ned, siger Søren Schow og tilføjer om planerne.

– Vi har i vores budgetforslag skrevet, at vi vil fjerne DGI-stadion, men boligområdet skal være større end selve stadionet. Og det kan jo udstykkes hen ad vejen.

Har I forventninger om, at der er interesse fra entreprenører eller andre investorer?

– Ja, det har vi. For vi ved, der er et enormt behov for at bygge nye boliger på Bornholm. Der er folk, som vil flytte hertil og blive her, men har ikke mulighed, fordi der ikke er ledige boliger, siger Søren Schow.

Selv med tanke på de mange boliger, der er på vej i det gamle gymnasium og som forventes at frigøre parcelhuse, og de mange udstykninger i Rønne Syd, mener du, at der fortsat vil være et stort behov for boliger?

– I Rønne Syd kan vi se, hvilke udfordringer det område møder. Vi i Venstre havde gerne set, vi bare kommer i gang derude. Men så er der fundet nogle markfirben og nogle flagermus – som begge er overalt på Bornholm. Vi har også haft et ønske om, at siloen (DLG-siloen på Industrivej, red.) kunne bruges til boliger, men det ville man ikke.

– Vi er nødt til at kunne mønstre flere områder, hvor der kan bygges. Området ved DGI Stadion er et fantastisk område at bygge boliger. Vi kan kun forestille os, at det bliver et attraktivt område, siger Søren Schow.