Hvor skal der være sankthans eller festival, hvis stadion sælges til boliger?

Hvor skal der være sankthans eller festival, hvis stadion sælges til boliger?
Et fremtidigt bud på Rønnes koncertplads ligger langs den Grønne Ring bag Jensens store fabrikshal. Området rummer muligheder, men der mangler parkeringsmuligheder og infrastruktur som strøm, afløb og vand, ligesom nærheden til industrivirksomhederne kan spænde ben for nogle arrangementer, vurderer Tobias Brandt Krähmer. Foto: Jacob Jepsen
EVENTS | RØNNE | ABONNENT | 6. SEP 2021 • 19:00
Jakob Nørmark
Journalist
EVENTS | RØNNE | ABONNENT
6. SEP 2021 • 19:00

Venstre og Socialdemokratiet har besluttet, at stadionet, der blev opført til DGI's landsstævne i 2002, og det store grønne areal omkring skal sælges og omdannes til et boligområde.

Denne vision for stadionområdet begræder de i foreningen Dance Vibration, der i sommerens løb har gennemført sankthansfest og festivalen Golden Island på landsstævnestadionet.

– Området har jo nogle gigantiske fordele. Det er jo det eneste sted i Rønne, du har mulighed at få 8.000-10.000 eller måske 15.000 mennesker ind, og hvor man faktisk kan lave et arrangement uden at grave en masse ledninger ned, siger formand Tobias Brandt Krähmer.

Han har svært ved at pege på en erstatning for landsstævnestadionet, der har afløst pladsen ved Kanondalen som byens cirkus- og festplads, efter at dette areal tidligere på året blev overtaget af Rønne Havn.

– Jeg kan ikke på stående fod sige, hvor vi så skal rykke hen, for alt bliver bygget til eller solgt. I Rønne er det, som om man helst fjerner de store grønne områder, hvor man kan holde arrangementer. Det handler ikke kun om sankthans eller vores festival, men også cirkus og tivoli. Rigtig mange arrangører vil ikke kunne komme til Rønne længere, fordi pladsen simpelthen mangler, advarer Tobias Brandt Krähmer.


Kommunen har tidligere foreslået Dance Vibration at afvikle sankthans-fejringen på Nørrekås, men den ledige grund er slet ikke klar, mener Dance Vibration. Foto: Jacob Jepsen


Den Grønne Ring

Dance Vibration var i 2020 i tæt dialog med både borgmesteren og kommunen, da kommunen havde besluttet at ville sælge pladsen ved Kanondalen. I en periode blev landsstævnestadionet anvendt som testcenter, og derfor var Tobias Brandt Krähmer på udkig efter alternative placeringer til Dance Vibrations planlagte udendørskoncerter.

– Det var faktisk rimeligt kompliceret at finde et nyt sted i Rønne. Vi kiggede på Den Grønne Ring bag Jensen ude i industriområdet. Det er egentlig et pænt område med muligheder, men problemet var, at der ikke er tilslutning til kloak eller strøm. Så der var mange ting, vi selv skulle sørge for, hvis vi rykkede open air dertil, fortæller han.

Også den tomme grund på Nørrekås Lystbådehavn har været bragt i spil som fremtidig sankthans-lokation. Men den trekantede grund, hvor kommunen og Rønne Svømmehal overvejer at lægge et fremtidigt vandkulturhus, skal gennemgå en større sanering, før det kan bruges, mener Dance Vibration.

– Vi var nede at kigge på havneområdet, men det kan ikke bruges til noget som helst. Det er jo ikke et område, der er attraktivt for tiden. Og hvornår det bliver det, ved man jo ikke, siger Tobias Brandt Krähmer, der også nævner blæsten som et problem på Nørrekås.

Han opfordrer kommunalpolitikerne til at prioritere kulturlivet, når de jonglerer rundt med kommunale grunde.

– Alt handler om boliger og havneområder. Jeg synes, de for alvor skal komme ind i debatten og sige, hvor i Rønne vi har mulighed for at lave de her udendørs arrangementer – gerne på et sted, der ikke ligger for langt fra centrum.