Batteri kan erstatte diesel som øens hjertestarter: ’Interessant at drøfte nærmere’

NYHED | ABONNENT | 27. APR 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. APR 2023 • 05:30

Superbatteri i Hasle kan gøre gamle dieselmotorer på kraftværket overflødige, hvis Ewii og Bornholms Energi og Forsyning kan indgå en form for samarbejde om at sikre elforsyningen.

Næste sommer vil Ewii opstille Danmarks største batteri på Bornholm syd for Hasle. Det 800 ton tunge batteri på 30 megawatt (MW) og med en energikapacitet på 43 megawatt-timer (MWh) kan forsyne hele Bornholm med strøm i halvanden time, når det lokale elforbrug er på sit højeste, fortalte Ewiis direktør for kommerciel infrastruktur i Ewii, Claus Møller, forleden. Dermed kan bornholmerne blive bedre rustet mod langvarige strømafbrydelser, som opstår, hvis søkablet bliver beskadiget eller pludselig kobler fra, som det senest skete 10. oktober.

Det er dog ikke en selvfølge, at batteriet vil forbedre sikkerheden for, at der løber strøm ud af stikkontakterne.

– Hvis vi til den tid finder det formålstjenligt, kan vi være med til at sikre ødrift, hvis en fisker ødelægger søkablet til Sverige, siger Claus Møller.

I forbindelse med nyheden fastslog Ewii-direktøren, at batteriet er en del af koncernens kommercielle aktiviteter inden for den grønne omstilling. Forretningsmodellen går ud på at købe strøm til at oplade batteriet, når udbuddet er stort, og prisen er lav, for at sælge strømmen, når efterspørgslen stiger. Hovedformålet med batteriet er altså ikke at forbedre forsyningssikkerheden på Bornholm, men det er en mulig sideforretning.

Opgave i udbud

Opgaven med at levere reserveforsyning på Bornholm sendes i udbud hvert femte år af Energinet. Bornholms Energi og Forsyning (Beof) varetager opgaven frem til udgangen af 2026, og årligt modtager selskabet 31,9 millioner kroner for at stille en produktionskapacitet på 55 megawatt til rådighed. Ewii og Beof kan blive potentielle konkurrenter, hvis Ewii vil indgå i reserveforsyningen, men batteriet rummer også muligheder for at indgå et partnerskab.

Beofs administrerende direktør Claus Andersen fortæller, at han finder det spændende at indgå en form for samarbejde, som kan betyde, at Beof kan droppe de fire gamle dieselmotorer fra 1960’erne, der i dag gør det muligt for Bornholms Energi og Forsyning at starte el-produktionen op, hvis hele øen pludselig lægges sort.

– Det ville være et spændende perspektiv, om man kunne undvære den første del af hjertestarter-systemet. Det kunne være interessant at drøfte nærmere, siger Claus Andersen,

Han anser det for at være teknisk muligt, at batteriet kan fungere som værn mod strømafbrydelser, hvis der sker noget med søkablet. Mens batteriet forsyner øen, vil Beofs generatorer på kraftværket i Rønne få tid til at komme i omdrejninger. Batterier som Ewiis kan dog ikke stå alene i beredskabet, understreger Beofs direktør.

– Hvis søkablet ryger, har vi brug for noget, der kan holde i fem uger, siger Claus Andersen, som mener, at det er afgørende, at Ewii indgår en aftale, som garanterer, at batteriet kan aktiveres, hvis uheldet er ude på søkablet eller et andet sted i elnettet.

– Det kan ikke nytte noget, at man skal til at forhandle om, at man kan låne det eller ej, tilføjer Claus Andersen.