Ewiis batteri vil fylde meget i landskabet

Ewiis batteri vil fylde meget i landskabet
NYHED | ABONNENT | 25. APR 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
25. APR 2023 • 05:30

Ewiis nye superbatteri på Bornholm vejer 800 ton og optager et areal på 1.400 kvadratmeter.

Danmarks største batteri bliver næste år placeret på marker syd for Hasle, ved siden af transformatorstationen, hvor søkablet til Sverige forbindes til det bornholmske elnet.

– Vi har købt jorderne øst for stationen, fortæller Claus Møller, der er direktør for kommerciel infrastruktur i Ewii, til Tidende.

Batteriet fylder 1.400 kvadratmeter og vejer 800 ton, oplyser han. Det kommer til at stå i en trådgård omgivet af hegn. Fra Jydegårdsvej vil man altså kunne se batteriet, der ventes at blive sat i drift i juni 2024, og Ewii overvejer at sætte et informationsskilt op, så skolebørn og andre interesserede kan læse om batteriteknologien.

Lithium-ion-batteriet (samme type som anvendes i elbiler) vil blive drevet af Ewiis kommercielle infrastruktur-selskab, fortæller Claus Møller. Det bliver således ikke en del af Ewii-koncernens lokale selskab, Trefor El-net Øst, hvorfor det heller ikke bliver bornholmske elforbrugere, der skal finansiere investeringen.

Hvad 30 MW-batteriet fra producenten Hitachi Energy koster, kan Claus Møller af forretningsgrunde ikke oplyse. Den samlede pris for de syv batterier, som Ewii har bestilt, er 250 millioner kroner. De øvrige seks batterier, der skal stå på Jylland og Fyn, er med tilsammen 17 MW væsentligt mindre end det, der skal stå i Hasle.

Kan ruste Bornholm mod strømafbrydelser

Batterier af den størrelse er kommercielle, fordi det kan optage energi, når udbuddet er højt, og afgive, når efterspørgslen stiger. På den måde er batterier en forretning, som samtidig har den funktion, at den gør det muligt at få mere ud af solen, vinden og andre vedvarende energikilder.

Hvorfor placerer I det største af batterierne på Bornholm?

– Det var, fordi vi gerne vil ind med det største i det udbudsmarked, som Energinet kalder DK2. Det dækker Sjælland, øerne og det meste af Skandinavien. Vi synes samtidig, placeringen er god, fordi vi kan være med til at opretholde forsyningen på Bornholm, fortæller Claus Møller, som fremhæver forsyningssikkerheden som det største plus for lokalbefolkningen.

– Det vil give bornholmerne en sikkerhed for forsyning, som de ikke har i dag. De vilde strømafbrydelser på flere timer vil vi kunne undgå.

Han tilføjer, at valget af placeringen også blev påvirket af, at der på Bornholm er planer om at etablere mere solenergi og mere vind.

– Bornholm har jo altid inden for el-branchen været et sted, hvor man prøver sine nye ting af, siger Claus Møller.

Batteriet kan i princippet ruste Bornholm mod ødækkende strømafbrydelser i flere timer, som der var været et par stykker af sidste år, hvis det får den rolle. Det er dog ikke kun et teknisk spørgsmål, men handler også om økonomi og samspillet med Energinet og Bornholms Energi og Forsyning, understreger direktøren. Ifølge Ewii vil batteriet, når det er fuldt opladt, kunne forsyne Bornholm i langt over en time.

– Det er nok snarere halvanden time, vi kan holde det oppe ved maksimalt forbrug. Men varigheden kommer også lidt an på, hvad forbruget bliver på Bornholm i fremtiden, siger Claus Møller.



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT