At købe madskolen tid med penge fra kassen møder massiv kritik

At købe madskolen tid med penge fra kassen møder massiv kritik
Tidligere har borgmesteren jo sagt, at man ikke må finansiere kommunens drift med penge fra kommunekassen. Men det gør man så åbenbart for et år med madskolen her, siger Linda Kofoed Persson (DF). Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
MADSKOLEN | NEXØ | ABONNENT | 13. SEP 2021 • 11:50
Af:
Mette-Marie Andersen og Jakob Marschner
MADSKOLEN | NEXØ | ABONNENT
13. SEP 2021 • 11:50

En kortsigtet løsning, der endda bryder med borgmesterens princip om ikke at lade kommunekassen finansiere kommunens løbende drift, siger tre af partierne udenfor budgetforliget om, at madskolen i Nexø nu alligevel får penge næste år.

 

Stor utilfredshed fra forældre og en rigtig dårlig meningsmåling fik søndag Socialdemokratiet og Venstre til alligevel at sætte penge af til, at madskolen på Paradisbakkeskolen i Nexø kan fortsætte næste år.

Det mener Enhedslisten, Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten, tre af kommunalbestyrelsens partier, der ikke er med i forliget om næste års kommunebudget.

Dansk Folkeparti og Bornholmerlisten undrer sig samtidig over, at det bliver penge fra kommunekassen, der næste år skal finansiere madskolen. Begge holder sig til, at borgmester Thomas Thors (S) adskillige gange har afvist at lade kommunekassen finansiere kommunens løbende drift.

– De har ændret deres beslutning, fordi der kom så meget støj og utilfredshed fra forældre og borgere, kombineret med den seneste meningsmåling. Det tror jeg har været udslagsgivende for, at de nu har ændret deres beslutning, siger viceborgmester Morten Riis (EL).

– Jeg synes da, at det er dejligt, at de åbenbart har hørt efter, hvad folk mener. Men jeg synes også, at det kommer meget sent, og at det også er meget kortsigtet, når de kun sætter penge af til at drive madskolen næste år med, siger Kirstine van Sabben (BL).

– Hvor blev den økonomiske ansvarlighed af? Tidligere har borgmesteren jo sagt, at man ikke må finansiere kommunens drift med penge fra kommunekassen. Men det gør man så åbenbart for et år med madskolen her, siger Linda Kofoed Persson (DF).

Intet findes endnu på tryk

Linda Kofoed Persson beklager desuden, at hun stadig ikke har fået præsenteret på skrift, hvad Socialdemokratiet og Venstre præcist blev enige om søndag. Her meldte de to partier ud, at der nu var fundet penge til madskolen, og at skole- og behandlingstilbuddet DASK desuden var reddet, selvom der ikke er ændret på, hvad budgetforliget fik af betydning for DASK.

– Borgmesteren siger nu, at man finansierer madskolen i et år med penge fra kommunekassen. Men det vil jeg rigtig gerne se på skrift, for jeg har også hørt, at den million bliver lagt over som penge, som børne- og skoleudvalget skal spare, så det blive børne- og skoleudvalget, der skal finde pengene, siger Linda Kofoed Persson.

– Jeg er meget frustreret over, at vi andre ikke har fået noget på skrift om, hvad det er, som Socialdemokratiet og Venstre nu har aftalt. Hvad er det egentlig de laver nu? siger hun.

Også Kirstine van Sabben er kritisk over for søndagens sløjfe på budgetforliget.

– Jeg vil gerne se, hvordan det efterhånden ser ud med den kommunekasse. Men alternativet til at finde pengene til madskolen i kassen havde jo nok været at spare nogle andre steder. Man har så bare heller ikke set på, at man ikke kan blive ved at tage penge op af den kasse, siger hun.

– Man har åbenbart et standpunkt, til man tager et nyt. Jeg tror ikke, at de har vidst, hvad de lavede. Jeg tror ikke, at de har kendt konsekvenserne af at lukke madskolen, siger hun.

– Det er jo endnu en kovending. Jeg har snart ikke tal på, hvor mange kovendinger man efterhånden har lavet

EL: Udtryk for ringe budget

Morten Riis kritiserer, at madskolen kun er blevet sikret for et år.

– Som de gør det nu, finder de pengene i kassen for et år, og så overlader de det til næste års budget at finde en varig finansiering. Jeg synes, at det ville være et godt træk, hvis de erkender, at budgettet ikke holder og indkalder partierne, så vi kan diskutere, hvad der skal ske, siger han.

Det er en meget ad hoc-måde at løse det her på, og det synes jeg ikke, at der er nogen grund til, siger Morten Riis.

– Det er selvfølgelig godt for madskolen, at den fortsætter et år til, men jeg mener også, at det her er et udtryk for, at de ikke har lavet et særligt godt budget, og at de har lukket ned for budgetforhandlingerne for hurtigt, siger han.

– Mange af os fra de andre partier sagde det til dem, og jeg synes, at det er ærgerligt, at de ikke lyttede til os. Så havde de undgået den uro og bekymring, der har været hos forældrene.