Sådan har Thors og Schow fundet pengene til madskolens overlevelse
Madskolen på Paradisbakkeskolen i Nexø får i første omgang ét år at leve i. Foto: Berit Hvassum

KOMMUNALBUDGET | NEXØ | GRATIS
13. SEP 2021 • 08:34
Martin G. Hansen
Journalist

Sådan har Thors og Schow fundet pengene til madskolens overlevelse

Madskolen på Paradisbakkeskolen i Nexø får i første omgang ét år at leve i. Det er resultatet efter, at Socialdemokratiet og Venstre søndag eftermiddag meldte ud, at de have ombestemt sig med hensyn til at sløfte madskolen fra kommunens budget.

– Der har været en løbende dialog mellem forligspartnerne, det vil sige Socialdemokratiet og Venstre, og vi kom frem til, at vi under indtryk af den folkelige debat, der er, og de påpegninger af, hvor vigtig madskolen er for Paradisbakkeskolen og eleverne, at det vil være rimeligt at finde midler til at lade den køre videre i dette skoleår, siger borgmester Thomas Thors (S) til Bornholms Tidende.

Når skoleåret er slut, evaluerer kommunen på madskolen, og dernæst er det op til næste års kommunalbudgetforhandlinger, om madskolen kan fortsætte endnu længere.

Tager fra kassekreditten

Driften til madskolen er på 1.032.000 kroner og går til aflønningen af personale, og det er altså de penge, Socialdemokratiet og Venstre alligevel har fundet plads til i budgettet.

Hvor kommer finansieringen fra?

– Dem tager vi fra det samlede budget. Vi har ikke udskydt noget andet, siger Thomas Thors.

Men kan du komme nærmere ind på, hvor pengene kommer fra?

– Vi har en stor kasse, og i første omgang er det kassefinansieret, og når vi så skal lave budget næste år, skal vi tage stilling til, om vi kan få det passet ind.

I tager det fra kassekreditten?

– Ja, i første omgang.

Men går det ikke imod, hvad du har sagt tidligere om, at du ikke vil finansiere kommunens drift via kassekreditten?

– Det er fuldstændig rigtigt. Det er også derfor, at vi har kigget voldsomt på netop at begrænse udgifterne. Ikke desto mindre opererer vi med et relativt lille kassetræk i 2022.

Kovendingen

Socialdemokratiet og Venstre har, siden det blev klart, at madskolen skulle lukke, sagt, at de godt kan forstå, at folk synes, det er absurd at lukke et projekt til 10-11 millioner skattekroner kun et par uger efter, det for alvor kom op at køre. Men forligsparterne har fastholdt beslutningen af hensyn til kommunens økonomi.

Men efter kritikken af lukningen i den offentlige debat var beslutningen – ved nærmere refleksion – alligevel for absurd for borgmesteren, som nu gerne vil se, hvad madskolen kan.

– Den besparelse har ikke været noget, som vi i bund og grund synes var særlig tiltalende, men vi har jo en forpligtelse overfor budgettet, men nu har vi fundet en anden måde at gøre det på, så det kan køre videre.

Hvorfor Paradisbakkeskolen er så glad for madskolen, får Thomas Thors ved selvsyn til at opleve tirsdag, hvor han kommer på besøg.Flere nyheder