Afbrændingsforbud på hele Bornholm

Afbrændingsforbud på hele Bornholm
Eventuelle drømme om at lave mad på bål må skrottes ind til videre. Der er indført afbrændingsforbud over hele Bornholm. Arkivfoto
TOPNYHED | 8. JUN 2023 • 12:42
TOPNYHED
8. JUN 2023 • 12:42
Af:
Ritzau

Eventuelle drømme om at lave mad på bål må skrottes ind til videre, lyder det fra brandvæsnet.

Bornholm indfører afbrændingsforbud fra lørdag den 10. juni klokken 8. Det oplyser Bornholms Brandvæsen i en pressemeddelelse.

Den seneste tids meget varme vejr har gjort øens vegetationen så tør, at Bornholms Brandvæsen nu er nødsaget til at indføre afbrændingsforbud. Forbuddet skal mindske risikoen for brande og indføres med udgangspunkt i gældende lov på området.

Mange dage uden regn

Der er ifølge brandvæsnet en væsentlig forhøjet risiko på øen for brande i såvel haver, på marker og i skove. "På grund af den seneste tids mange dage med høj varme og ingen regn befinder Bornholm sig nu på det niveau i det såkaldte tørkeindex og Brandfare.dk, hvor brandvæsnet ser sig nødsaget til at indføre afbrændingsforbud", lyder det i pressemeddelelsen.

Afbrændingsforbuddet gælder afbrænding af

• haveaffald

• halm, halmstakke og lignende

• affald fra skovbrug

• siv og rør, herunder rørskove og enge, lyng, hede- og mosetørv

• bål, herunder bålfade

Der er dog små lyspunkter i forbudsteksten. Der må ikke grilles med kulgril, men gasgrill er tilladt. Det er således tilladt at bruge gasgrill på egen grund i sommerhusområder, kolonihaver og på campingpladser, hvis grillen er hævet over jorden og placeret på et fast, ikkebrændbart underlag med mindst en meters omkreds fra grillens ydersider, og hvis ejeren ikke har udstedt forbud.

Pas på med rygning

Bornholms Brandvæsen beder til gengæld alle øens borgere om at udvise særlig opmærksomhed og forsigtig opførsel i forbindelse med rygning samt bortskaffelse af aske.

Lad aske blive i den tillukkede grill og kast kun cigaretskodder og afbrændte tændstikker bort i egnede, ikke-brændbare beholdere.

Skulle der komme lidt regn i de kommende dage, vil risikoen for brand fortsat være høj og der kan derfor godt gå et stykke tid før afbrændingsforbuddet bliver ophævet. Brandvæsnet følger situationen nøje og vil naturligvis ophæve forbuddet så hurtigt det er muligt og forsvarligt.

Forbuddet gælder hele Bornholm.

– Det handler om, at vi skal beskytte borgere og bygninger, men også vores natur, siger Louise Lyng Bojesen, der er natur- og beredskabschef i Bornholms Regionskommune.

– Vi er selvfølgelig ærgerlige over, at det medfører gener og irritation i dagligdagen. Men vi håber på forståelse.

Sankthansaften bliver fejret 23. juni. Det er dagen inden, at forbuddet udløber, og derfor bliver fejringen uden bål på Bornholm.

Fra torsdag 15. juni til lørdag 17. juni løber Folkemødet på Bornholm af stablen. Også her kommer afbrændingsforbuddet til at gælde, fortæller Louise Lyng Bojesen.

– Vi tager en særskilt dialog med Folkemødet om, hvordan det skal håndteres. Heldigvis har de prøvet det før, siger hun.

I 2018 var der også afbrændingsforbud på øen, mens Folkemødet blev afholdt. Og det er tilsyneladende heller ikke noget, der bekymrer arrangørerne.

– Jeg vil hellere have solskinsvej end regnvejr. Det er markant sjovere at lave Folkemødet i godt vejr. Vi afventer og har nogle planer i skuffen, sagde kommunikationschef for Folkemødet Pelle Nybirk til TV 2 Bornholm tidligere torsdag.

Siden 24. maj er der ikke faldet en eneste dråbe regn i Danmark. Det skrev TV 2 tirsdag.

Og lige nu er der ingen udsigt til vådt vejr i den nærmeste fremtid.

Det skriver Mette Zhang, meteorolog ved Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, på DMI's hjemmeside torsdag.