Aakirkeby siger nej til Elgiganten

Aakirkeby siger nej til Elgiganten
Elgiganten ønsker at åbne en forretning i forlængelse af Vibegårdscentret i Rønne. Hvis kommunalbestyrelsen siger ja til det, vil det koncentrere handlen i Rønne, mener Aakirkebytinget. Illustration fra lokalplanforslaget
NYHED | RØNNE | ABONNENT | 24. JAN 2022 • 14:00
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | RØNNE | ABONNENT
24. JAN 2022 • 14:00

Det vil gå ud over resten af Bornholm, hvis kommunalbestyrelsen siger ja til en udvidelse af Vibegårdscentret, mener Aakirkebytinget.


Først sagde Erhvervsforeningen Østbornholm det, og nu siger Aakirkebytinget det: Det vil være ødelæggende for forretningslivet i andre bornholmske byer, hvis kommunalbestyrelsen siger god for en udvidelse af Vibegårdscentret og dermed baner vejen for, at Elgiganten kan etablere sig i en nybygget butik i udkanten af Rønne.

"Alle er enige om, at de levende byer og lokalsamfund er et styrkepunkt for Bornholm og os, der bor på øen. Det store lokale engagement fra handlende og borgere, der ses i byerne, skaber de levende byer. Dette kan man risikere at miste", skriver formand Bjarne Westerdahl i et høringssvar til de planforslag, der skal gøre udvidelsen mulig.

Færre butikker i byen

Set fra Aakirkeby vil en godkendelse af udvidelsen af Vibegårdscentret betyde, at man fortsætter med at koncentrere handlen i Rønne, og det vil have konsekvenser ude på øen, skriver Aakirkebytinget.

"Det er ingen hemmelighed, at mange butikker ude på øen er pressede. Bare et lille omsætningsfald vil resultere i negative resultater med lukning til følge", skriver Bjarne Westerdahl.

Færre butikker vil betyde færre besøgende, som igen mindsker omsætningen i de butikker, der er tilbage. Og færre butikker, vil betyde færre engagerede forretningsdrivende, der kan promovere og bidrage til aktivitet i byen.

"En negativ spiral, der giver byer, som turisterne finder uinteressante", lyder det fra Aakirkebytingets formand.

Det vil ramme forretningslivet og dermed byerne på resten af Bornholm, hvis Elgiganten åbner i Rønne, lyder det fra Aakirkebytinget. Dermed er meldingen fra Aakirkeby den samme som fra Nexø. Arkivfoto: Berit Hvassum


Resten mister omsætning

I høringssvaret henviser Aakirkebytinget til en detailhandelsanalyse, som er blevet udarbejdet i forbindelse med det planarbejde, der er i gang i regionskommunen.

Ifølge redegørelsen vil Elgiganten hente 11 procent af sin omsætning fra Bornholm uden for Rønne; 10 procent fra Nexø og en procent fra resten af øen.

"Det er mærkbart for de butikker, der handler med de samme varer som den nye butik", skriver Bjarne Westerdahl.

Men det er ikke hele billedet, mener Aakirkebytinget. Analysen ser nemlig ikke på de indirekte konsekvenser for handelslivet ude på øen, påpeger Aakirkebys paraplyorganisation.

"Oplandseffekten er 10 procent, det vil sige, at den øvrige omsætning i Rønne stiger med 10 procent, som tages fra resten af øen, der altså mister den omsætning", skriver Bjarne Westerdahl.

Den offentlige høring om planforslagene for en udvidelse af Vibegårdscentret slutter den 30. januar.