2020 blev et hårdt år: 'Der er ikke andre muligheder end at blive ved med at kæmpe'

2020 blev et hårdt år: 'Der er ikke andre muligheder end at blive ved med at kæmpe'
Louise Ramstrup. Foto: Jacob Jepsen
| ABONNENT | 20. JAN 2021 • 10:46
Julia Aka Wille
Journalist
| ABONNENT
20. JAN 2021 • 10:46

ERHVERV

I uge syv lurer vinterferien, og her har Louise Ramstrup, direktør for Rovfugleshowet i Nyker, planer om at holde åbent for gæster – med et coronavenligt tilbud. Hun forventer, at de nationale restriktioner, der blandt andet indebærer et forsamlingsforbud på over fem personer, vil blive forlænget.

– Vi vil prøve at stable nogle arrangementer på benene trods restriktionerne. Det er ofte mindre grupper af mennesker, for eksempel familier, der besøger os, men vi kan stadig ikke byde store forsamlinger velkommen. Vi vil forsøge at tilpasse os omstændighederne, siger Louise Ramstrup, der erkender, at chancen for ikke at kunne holde åbent i vinterferien, er der.

– Der er jo stadig en måned til, og meget kan nå at ændre sig. Lige nu er der sat noget på programmet i vinterferien, men det er tvivlsomt, at de nuværende restriktioner bliver lempet, fortsætter hun.

Et hårdt år

2020 blev et hårdt år for Rovfugleshowet i Nyker. Louise Ramstrup kan fortælle, at oplevelsescenteret mistede omkring halvdelen af sommerens omsætning på grund af corona, og at sommeren bød på kun 11.000 gæster mod normalt 20.000.

I november ramte endnu en virustrussel, nemlig H5N8, i daglig tale fugleinfluenza, der var fundet i vilde fugle på blandt andet Rügen.

Et krav fra Fødevarestyrelsen til ejere af fjerkræbesætninger var derfor at holde dyrene under tag, og Louise Ramstrup måtte flytte Rovfugleshowets populære koncept "Gå tur med en rovfugl" ind på grund af fugleinfluenzaen.

Gåturen blev derfor reduceret til en flyvetur i Rovfugleshowets hal.

– Publikum skulle have blå beskyttelsesdragter på og plasticfutter, når de var inde i hallen af hensyn til smittefaren. Det fik nogen til at aflyse, siger Louise Ramstrup, der fortæller, at de kom ud af 2020 med et minus, da Rovfugleshowet ikke dækkes ind af regeringens hjælpepakker.

Det er Louise Ramstrup uforstående overfor.

– Jeg har ingen forståelse for det. Vi underholder jo ligesom mange andre oplevelsessteder, og jeg er ikke stødt på et eneste godt argument for, hvorfor vi ikke hører under en hjælpepakke, fortæller Louise Ramstrup.

I stedet roser hun de bornholmere og gæster, der har støttet op om Rovfugleshowet.

– Der var en gruppe bornholmere, der samlede penge ind til os til blandt andet mad til dyrene, og flere har været søde at købe et årskort. Det har været vildt at opleve den støtte, fortæller hun.

Ser frem mod påske

Rovfugleshowet har, ligesom mange andre erhverv og virksomheder, været nødsaget til at holde lukket i mange måneder i 2020. Louise Ramstrup spår, at der sidste år har været et fald på 40 procent af gæster og kunder. Det har sat sine spor i økonomien, og derfor håber direktøren, at de nye tiltag og idéer kan redde noget af efterslæbet.

– Det er bydende nødvendigt, at vi kan åbne til påske. Vi har under nedlukningen brugt tid på at udvide og renovere hallen, hvor vi håber, at vi kan begynde at holde to shows om dagen i, hvis omstændighederne tillader det. Det har selvfølgelig kostet fortjeneste, at større menneskegrupper ikke må samles, fortæller Louise Ramstrup.

Men når man arbejder med levende dyr, kan man ikke sende medarbejderne hjem. Dyrene skal passes, trænes og fodres hver dag, og det koster penge. Men hos Rovfugleshowet er der ikke plads til at give op eller blive hjemme.

– Der er ikke andre muligheder end at blive ved med at kæmpe. Jeg har 50 dyr, der skal have mad, og derfor bliver jeg ved med at se fremad, afslutter Louise Ramstrup.

Rovfugleshowet har seks ansatte.