Udskiftning viser sig hurtigt på varmeregningen

Udskiftning viser sig hurtigt på varmeregningen
Bygmestrene Lars Orbe og Dideriksen har voldsomt travlt i øjeblikket. Arkivfoto
NOTITS | ABONNENT | 28. SEP 2022 • 10:30

Nye døre og vinduer samt efterisolering af taget er noget af det, håndværkerne har mest travlt med i øjeblikket.

 

Mange bornholmske boligejere får i øjeblikket energirenoveret deres boliger, og der er især fuld gang i efterisolering af lofter og udskiftning af døre og vinduer. Det fortæller bygmester Lars Orbe, der sammen med Jim Dideriksen driver virksomheden Bygmestrene Orbe & Dideriksen.

– Bare i sidste uge havde vi to steder, hvor der skulle laves efterisolering af lofter, og udskiftning af døre og vinduer har vi hele tiden. Det er der, hvor de hurtige penge kan spares, fortæller Lars Orbe.

Bygmesteren illustrerer det med eksemplet, at en boligejer måske har haft den der utætte hoveddør i lang tid, og med de energipriser, der er kommet nu, og som også er på vej, så tager han skridtet nu til at få den ordnet. Og der kan spares en hel del penge, mener Lars Orbe.

– Det er helt sikkert der, folk hurtigst kan se det på varmeregningen, og så har mange stadig den holdning, at vi i hvert fald ikke fyrer for fuglene, siger han.

Man har før talt om, at forsatsruder kan være lige så godt som udskiftning. Er det stadig sådan?

– En god forsatsramme, der er lavet til vinduet, kan være lige så god som en ny termorude. Men forsatsruden holder sjældent så godt i længden. Der bliver hurtigt noget med gummilisterne, og rammen bliver skæv og den slags. Derfor anbefaler vi, at man skifter til en tre-lags termorude. Fordelen der er også, at man samtidig får isoleret på bagsiden af karmen og i lysningerne.

Man hæver taget

Et andet sted, hvor håndværkerne har rigtig travlt i denne tid, er efterisolering af lofter og tage. Og her arbejder man en del med at hæve det gamle tag nogle centimeter.

– Mange husejere vil ikke have isoleret indvendigt, fordi det pludselig kan tage rigtig meget plads indenfor. Derfor isolerer man i dag ofte udefra, hvor man hæver taget en smule for at lægge noget mere isolering ind, forklarer Lars Orbe.

Han påpeger, at det naturligvis er en større ombygning, og at det koster noget mere, men at mange boligejere tænker over det med pladsen i boligen.

Til gengæld er der også en del huse, hvor det ikke er muligt eller tilladt at hæve taget.

– I den gamle bydel, hvor man ikke må hæve taget, tager vi den gamle isolering væk og lægger noget nyt ind. Og så sørger vi for at få lukket tagfoden tæt, så der ikke kommer vind ind mellem etagerne, siger bygmesteren.

Virksomheden beskæftiger i øjeblikket 12 medarbejdere, og de har virkelig travlt, siger Lars Orbe.

– Ja, vi har knald på. Vi er booket op helt til april-maj måned næste år.