Store lokale selskaber medejere i Tejn Havnehuse

To bornholmske virksomheder har aktier i det kriseramte byggeri i Tejn.
Både Ocean Prawns A/S og Jens Møller Gudhjem A/S har aktier i Tejn Havnehuse, et nybyggeri på Havnevej, der i oktober blev ramt af store skader under stormfloden på grund af den tætte beliggenhed til havet. Det viser et kig i ejerkredsen bag havnehusene.
Tejn Havnehuse ApS blev stiftet i 2021 som et datterselskab under det velrenommerede byggefirma FB Gruppen. Projektleder Stig Nørnberg er formand for bestyrelsen, der desuden udgøres af Morten Iversen, Kristian Barslund Jensen og FB Gruppens direktør Hans-Bo Hyldig.
To af disse navne vil mange nok genkende, da Morten Iversen er direktør i Jens Møller Gudhjem, som er en af Bornholms største entreprenørvirksomheder, mens Kristian Barslund Jensen er fiskeskipper og stifter af fiskerigiganten Ocean Prawns i Nexø. Ocean Prawns ejer 57 procent af Jens Møller Gudhjem A/S.
Jens Møller er medejer
Skaderne efter stormfloden har udløst en række sager om ansvarsplacering. Selskabet bag Tejn Havnehuse kræver eksempelvis, at kommunen påtager sig ansvaret for det, man mener er utilstrækkelig kystsikring, mens kommunen indtil videre melder pas. Den sag vil Morten Iversen, direktør i Jens Møller Gudhjem, ikke kommentere på, men han vil gerne forklare, hvordan to store bornholmske virksomheder er blevet involveret i det omdiskuterede flexboligbyggeri på Tejn Havn.
Hvordan kom samarbejdet med FB Gruppen i stand?
– Det har noget at gøre med den måde FB Gruppen arbejder på. De har bygget flere tusinde lejligheder i Københavnsområdet, og der gør de ofte det, at de tilknytter en entreprenør som byggestyrer, og det er vi så endt op med at blive på det her projekt på Bornholm, ud fra en tanke om at man så har en interesse i, at projektet også overordnet bliver en succes. Man indgår med en medejerandel i projektselskabet.
De valgte at tilbyde os det samme. Vi ejer 25 procent af selskabet.
Hvornår startede samarbejdet?
– Vi har været involveret i projektet helt tilbage fra 2019, hvor vi første gang spurgte om pris som entreprenør på at udføre nogle af arbejderne. Og så har der været en dialog frem og tilbage over en længere periode.
Hvorfor sidder Kristian Barslund Jensen fra Ocean Prawns i bestyrelsen?
– Det er fordi han er vores bestyrelsesformand (i Jens Møller Gruppen, red.). Som medejere i Tejn Havnehuse skulle vi ifølge vedtægterne stille med to bestyrelsesmedlemmer, og så var det naturligt, at det var mig som direktør og Kristian som bestyrelsesformand.
Hvad tænker du om forløbet under og efter stormfloden?
– Vi ved jo godt, det ligger udsat mod øst. Vi havde en meget kraftig østen i februar sidste år, mens vi byggede. Men der havde vi ikke problemer i og med, at terrænet er hævet så meget. Selvfølgelig kom der en masse skumsprøjt ind, så vi var godt klar over, at der ville være noget behov for vinduespudsning. Men det, der skete med stormfloden, det var en kombination af en meget høj vandstand og så selvfølgelig en kraftig storm.
Ret exceptionelt vejr
I forhold til stormfloden den 20.-21. oktober sammenligner Morten Iversen Tejn Havnehuse med Nordbornholms Røgeri, som nærmest skal genopbygges, og hvor tabene ifølge ejerne kommer til at ligge i omegnen af ti millioner kroner.
– Hvor lang tid siden er det, at der har været så store problemer deroppe, spørger Morten Iversen og svarer selv:
– Det er jo mange, mange år siden. Så når det går galt på Nordbornholms Røgeri, så er det også gået galt i Tejn. Så kan man diskutere, om det var klogt eller mindre klogt .. ja, hvad skal jeg sige? Vi havde selvfølgelig ikke forventet at der skete det, der skete. Og nu er der også nogle tiltag i gang for at forhindre en gentagelse, siger Morten Iversen.
Det bliver måske svært at sælge de sidste boliger efter det her. Var der ikke nogen, der advarede jer imod at bygge så tæt på forkastningen?
Ifølge Morten Iversen var boligerne for længst placerede, da Jens Møller kom ind i projektet.
Det siger han ikke for at skubbe ansvaret væk fra Jens Møller Gudhjem, men fordi det er et faktum.
– Der er nogen, der har sat sig ned og besluttet det her, og der har sideløbende været nogen diskussioner om, at kystsikringen skulle forbedres. Der var et projekt på vej i udbud fra kommunens side, hvor de havde planlagt at bruge noget af byggegrunden, efter at vi var gået i gang med at bygge, og det kunne selvfølgelig ikke lade sig gøre. Og så skulle de finde ud af, hvordan de så kunne løse forstærkningen af kystsikringen. Der har været rigtig mange ting i spil.
– Men jeg vil stadig mene, at det, der skete, det var ret exceptionelt, og noget man måske ikke lige kunne have forudset. Jeg vil gerne se nogen, der kan dokumentere, at man har set det samme indenfor de sidste 50 år, lyder det fra direktøren i Jens Møller Gudhjem.
Så er man jo megabagklog
Burde man have vidst bedre, vil mange sikkert tænke, efter at stort set alle glasfacaderne i første række blev knust af store sten, der blev kastet over forkastningen af de store bølger.
I 2022, da byggeriet var under opførelse, talte Tidende med Stig Nørnberg, der er teknisk direktør i FB Grupppen og projektudvikler og bestyrelsesformand for Tejn Havnehuse. I den forbindelse bekræftede Stig Nørnberg, at man var bekendt med de hårde storme fra øst, og at man derfor havde udstyret lejlighederne med trelags ruder.
Dertil har Morten Iversen kun en overordnet kommentar.
Er tredobbelte ruder nok? Skulle det have været panserglas? Er der noget, I vil gøre der?
– Der er nogle forskellige tiltag i gang, men jeg vil helst have, at det er Stig (Nørnberg, red.), der er primær talsmand på projektet side. Der er også en forventning til, at kommunen gør noget i forhold til deres ansvar omkring kystsikring, som ikke er tilstrækkelig. De har solgt en grund, hvor der ikke har været nogen som helst betingelser, udover de normale byggeretslige krav om afstand til skel og så videre. Man kan sige, hmm … en køber fra den anden side af vandet eller Bornholms Regionskommune, hvem af dem har haft indsigt i, at der kunne være en problemstilling her?
Kommer I til at tabe penge på det her?
– Det kan jeg jo ikke svare på. Det er selvfølgelig en forudsætning, at husene skal sælges, hvis det skal gå op.
Kan det reddes det her, helt objektivt, så det bliver sikkert at bo der?
– Ja, det er jeg ikke i tvivl om. Dem, der mangler at blive solgt, de ligger jo på landsiden, så de er ikke truet på nogen måde. Dem, der ligger på vandsiden er solgt.
Kan I ikke risikere en masse sager fra køberne på vandsiden?
– Det kan jeg ikke svare på.
Har du selv købt en lejlighed i Tejn Havnehuse?
– Nej, det har jeg ikke.
Ville du ønske, at man havde trukket byggeriet længere væk fra havet?
– Så er det jo fordi, man er megabagklog.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Ocean Prawns.
Om FB Gruppen
På hjemmesiden lyder de indledende linjer: "Hos FB Gruppen A/S udvikler vi udelukkende boliger, vi selv vil bo i. Boliger, som alle kan være stolte af".
Selskabet blev stiftet i 2009 og kom ud af 2022 med et overskud på knap 400 millioner.
Om Tejn Havnehuse skriver man: "I naturskønne Tejn Havn på Bornholm opfører FB Gruppen Tejn Havnehuse, der består af 14 bygninger med 23 boliger, der sælges som enkeltboliger eller dupleksboliger med to etager. Alle boliger har udsigt over Østersøen og Christiansø fra opholdsarealerne, mens værelserne er placeret ind mod land. Boligerne er flexboliger uden bopælspligt, der kan bruges som feriebolig eller udlejes, når du ikke selv bor der".
Byggeriet består af 14 ejerlejligheder, heraf fem dupleks, og 10 lejligheder blev solgt, mens byggeriet stadig var på projektstadiet. Priserne lå dengang mellem 2,6 og 5,6 millioner kroner.
Tejn Havnehuse kom ud af 2022 med et overskud på 15 millioner.
FB Gruppens stifter
Manden bag FB Gruppen er Hans-Bo Hyldig. Han er født i 1965, bankuddannet, og har arbejdet i den finansielle sektor fra 1984–2000, heraf fra 1995–2000 som kontorchef i Realkredit Danmark.
Han stiftede FB Gruppen A/S i 2003 og har siden arbejdet med udvikling, projektering og byggeri af boliger primært i hovedstadsregionen. FB Gruppen A/S omsatte i 2019 for kr. 2,1 mia.
Stig Nørnberg er teknisk direktør i FB Gruppen og formand for bestyrelsen i Tejn Havnehuse ApS.

MEST LÆSTE


Rættframmer
Hvis man er ‘rættframmer’, er man ligefrem.
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration