Regnbuehus deler vandene: 'Vi opfatter det faktisk som graffiti'

Regnbuehus deler vandene: 'Vi opfatter det faktisk som graffiti'
Almegade 1 er blevet malet i regnbuens farver. Foto: Jesper Dollerup Merved
NYHED | ABONNENT | 20. JUL 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
20. JUL 2022 • 15:30

Det er svært ikke at bemærke, at der er et hus med et lidt anderledes udtryk, hvis man passerer krydset i Almegade og Søndergade. Der er mange meninger om regnbuehuset, og det vides i øvrigt ikke, om ejeren har fået tilladelse til den nye facade.

Et hus malet i alle regnbuens farver.

Det finder man lige nu på Almegade i krydset ved Søndergade i Rønne. Sådan har det ikke altid været, men tidligere på måneden besluttede ejeren af Almegade 1, at der skulle nogle andre farver på facaden.

Reaktionerne på det nye regnbuefarvede hus har været mange og forskellige. På de sociale medier giver flere udtryk for, at de synes, det er flot og et rigtig godt initiativ.

– Hvor er det flot. Smukt tænkt med dejlige farver, er blot én ud af mange kommentarer på Facebook, der er glade for den nye facade.

Men der er også andre holdninger, som ikke er af samme positive karakter.

– Jeg synes, det er en skændsel, siger en lokal forbipasserende, som Tidende møder nede ved huset i Almegade.

Også Rønne Byforening mener, at det er en dårlig idé med de nye farver.

– Vi synes ikke, det er en god idé. Bestemt ikke. Det kan da godt være, at det er spændende, og det udtrykker formentlig et eller andet. Men vi opfatter det faktisk som graffiti. Og det har vi nok af i byen, fortæller formanden for Rønne Byforening, Tom Jensen.

Lejet ud på Airbnb

Er man i området ved Almegade 1 i mere end bare fem minutter, så oplever man mange, der lige skal have et billede af huset og de mange farver med på vejen. Og alle drejer hovedet en ekstra gang, når de passerer forbi.

På vinduet ved siden af døren har ejeren af huset skrevet sit telefonnummer og en besked om, at han snart er tilbage, men når man banker på døren, bliver man mødt af turister, der har lejet sig ind i huset via udlejningsportalen Airbnb. Og de har ikke set ejeren, mens de har været der, fortæller lejeren.

Det kan da godt være, at det er spændende,
og det udtrykker formentlig et eller andet.
Men vi opfatter det faktisk som graffiti

Han tilføjer, at de ikke kunne se, at huset var malet på den måde, da de lejede det på Airbnb, men at det ikke gør dem noget, selvom der kommer rigtig mange nysgerrige mennesker forbi.

Ejeren af huset købte ifølge tinglysningen huset tilbage i 2020.

Tidende har forsøgt at få fat på ejeren, men efter en kort korresponcance er det endnu ikke lykkedes at få en kommentar om, hvorfor han har valgt at male huset med de farver, og om han har søgt og fået tilladelse til det af kommunen.

– I princippet kan du male huset i den farve, du vil. Men du skal søge om ændringer på facaden, og du skal også søge om at få lov til at male dit hus, siger Tom Jensen.

Kommunens ansvar

Rønne Byforening har ikke selv været i kontakt med ejeren, og de planlægger ikke selv at tage kontakt til kommunen, men skulle kommunen henvende sig for at få deres synspunkt, så giver de gerne det, fortæller Tom Jensen.

– Det er kommunens opgave at kigge på det, men jeg synes ikke, det er i orden, siger han.

Bornholms Regionskommune er i øjeblikket ferieramt, så det har endnu ikke været muligt at få at vide, hvordan det hele hænger sammen, men Tidende forsøger at få en kommentar fra de ansvarlige for sagen.