Det lokale boligmarked bliver mere normalt

Det lokale boligmarked bliver mere normalt
De bornholmske huse er i gennemsnit faldet 4,6 procent i værdi i løbet af 2022, og prisfaldet er kommet i andet halvår. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 14. JAN 2023 • 10:30
Holger Larsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
14. JAN 2023 • 10:30

Ejendomsmæglere mener, at de bornholmske huspriser er på vej til at blive mere realistiske

 

– Der kommer et lille prisfald. Men det kommer til at flade ud, og bornholmerne vil ikke blive voldsomt ramt.

Det siger Steffen Lorentzen fra Rønne Ejendomshandel – en af de bornholmske ejendomsmæglere, der har været i faget i længst tid og kan se udviklingen i et længere perspektiv.

De bornholmske huse er i det seneste halve år blevet mindre værd, men det får ikke den rutinerede ejendomsmægler til at ryste på hænderne. Han lægger blandt andet mærke til, at prisfaldet på Bornholm er mindre end andre steder i landet.

– Det passer meget godt med den fornemmelse, jeg altid har haft af Bornholm. Når man smider en sten i havnen i København, går der et stykke tid, inden bølgerne rammer os herovre, og når de rammer os, er det ikke nær så voldsomt som der, hvor bølgerne kommer fra.

– Vi bliver ramt af tingene senere og med en svagere effekt. Vi kan også se, at vi som det eneste sted i landet ikke har haft et mindre sommerhussalg i 2022 end året før, tilføjer Steffen Lorentzen.

Et efterslæb

Det bornholmske boligmarked toppede gevaldigt under coronaen med hurtige salg og høje priser. Det var skudt næsten over målet, mener Steffen Lorentzen, der alligevel siger:

– Min opfattelse er, at priserne ikke kommer til at falde ret meget mere på Bornholm, hvilket jeg tror, at de vil gøre andre steder i landet. Vi har i mange år haft et efterslæb, hvor husene simpelthen har været for billige herovre. Det kan godt være, at vi skal tre procent længere ned. Men vores husleje er fornuftig, det samme er huspriserne. Ja, renten er steget lidt. De kommer til at rette sig. Energipriserne er steget. De kommer forhåbentlig også til at rette sig. Det vil sige, at vi har nået et niveau, hvor jeg synes, det er fornuftigt, og der ikke er brug for prisnedsættelser.

Steffen Lorentzen mener, at bornholmerne skal til at vænne sig til at bruge en større del af deres løn på boligen.

– Men det betyder ikke, at vi kommer op på københavnerniveau, og jeg er ikke nervøs for Bornholm. Vi har haft fantastisk gode tider, og vi har fået vores huse op på et godt niveau, og kvadratmetermæssigt kan det næsten betale sig at bygge et nyt hus. Det er kun godt, og det er stadigvæk billigt at bo på Bornholm, siger Steffen Lorentzen.

Ejendomsmægleren mener, at vi igen skal vænne os til, at det tager op imod et halvt år at sælge hus.

– Jeg tror, at der kommer flere huse til salg, og at der bliver solgt færre. Men det er slet ikke noget katastrofalt, siger Steffen Lorentzen.

Slut med budrunder

Anne Mette Safft fra Robinhus er meget enig med kollegaen:

– Når vi har handler i dag, ser vi nedslag på priserne, men ikke noget voldsomt. Går man tilbage til 2021, som var et fantastisk år, så havde man budrunder, hvor husene blev budt op i pris. Nu er det afslag og længere liggetid, siger Anne Mette Safft om udviklingen.

Ejendomsmægleren siger, at man ikke skal se prisnedslag som noget negativt.

– Niveauet er stadigvæk højt i forhold til før coronaen. Hvis man har et hus, som før coronaen kostede en million kroner, så kostede det i coronatiden måske to millioner, og nu er vi måske nede på halvanden million, illustrerer hun situationen.

– Jeg tror, at vi i de næste par måneder vil se prisnedslag eller se ejendomme, der kommer til salg til en mere realistisk pris. Det siger jeg, fordi vores niveau under coronatiden har været urealistisk højt. Jeg tror, at priserne bliver normaliseret over det næste år, siger Anne Mette Safft.

De såkaldte liggetider (fra et hus bliver sat til salg og til det bliver solgt) er nu oppe omkring et halvt år:

– For et halvt år siden var der på Bornholm omkring 40 huse med en liggetid på mere end et halvt år. Den samme måling i dag siger 102 huse, oplyser Anne Mette Safft.

Sværere at låne

Voldsomt stigende energipriser og stigende renter er med til at gøre markedet svært:

– Vi har stadig det, vi kalder "tvangshandler", hvor man skal købe eller sælge. Men alt det med at købe en ekstra feriebolig eller investere er folk noget mere tilbageholdende med. Vi ser også, at når det handler om huse med et højt energiforbrug, kan bankerne være skeptiske med hensyn til belåning, siger Anne Mette Safft.