Boligprojekt på Nexø Havn kan stadig falde på gulvet

Boligprojekt på Nexø Havn kan stadig falde på gulvet
Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 31. MAR 2023 • 05:30
Jakob Marschner
Journalist
NYHED | ABONNENT
31. MAR 2023 • 05:30

Hverken 80 procent, 60 procent eller slet ingen fleksboliger i det planlagte byggeri på Nexø Havn kunne samle flertal ved den første politiske behandling. Økonomiudvalget ligger til at afgøre sagen, og her er der flertal for at godkende 80 procent fleksboliger. Men bliver sagen løftet til den samlede kommunalbestyrelse, kan det igen gå anderledes.

Det kræver snart et landkort at holde rede på, om investeringsselskabet Gefion får lov til at opføre cirka 100 nye boliger på havnen i Nexø. Og ikke mindst at holde rede på de vilkår, som Gefion i så fald vil få lov på.

Svaret kom ikke tættere på, da natur-, miljø- og planudvalget behandlede sagen onsdag. Her var der ikke flertal for nogen af de i alt fire forskellige forslag, der kom på bordet.

Kommunens direktør Lillian Rasch Madsen indstillede at sætte planarbejdet i gang for et projekt med 85 procent fleksboliger og 15 procent helårsboliger. Men det forslag stemte ingen for. Fordi der er bopælspligt i Nexø, vil man slet ikke kunne opføre fleksboliger på havnen uden at se væk fra bopælspligten.

Venstre og løsgængeren Jonna Nielsen foreslog at planlægge for et projekt med 80 procent fleksboliger, men ingen andre end Jonna Nielsen og Søren Schow (V) stemte for det, og de øvrige tre stemte imod.

René Danielsson (DF) foreslog 60 procent fleksboliger, men ingen andre stemte for at gå den vej.

Endelig foreslog udvalgets forperson Helle Munk Ravnborg (EL) og Mikael Benzon (EL) at håndhæve bopælspligten ved slet ikke at tillade fleksboliger på Nexø Havn. Men heller ikke Enhedslisten kunne samle et flertal.

Uvist hvem der afgør

Efter planen har økonomiudvalget det endelige og afgørende ord om, hvad der skal ske med Gefions boligprojekt på Nexø Havn. Og her stiller sagen sig anderledes. Borgmester Jacob Trøst (K) har tidligere meldt ud, at Konservative godt kan acceptere et projekt med 80 procent fleksboliger.

Sammen med partifællen Mark Palmquist (K) har borgmesteren flertal i økonomiudvalget sammen med Jonna Nielsen og Venstre. Så hvis sagen ender med at blive afgjort i økonomiudvalget, vil Gefion efter alt at dømme få godkendt et projekt med 80 procent fleksboliger.

Skulle det ske, kan Enhedslisten og/eller Dansk Folkeparti dog vælge at "løfte sagen" til den samlede kommunalbestyrelse. Her råder "80 procent-partierne" Konservative, Socialdemokratiet, Venstre, Kristendemokraterne og Jonna Nielsen kun over 10 af de nødvendige mindst 12 mandater.

Hvis Enhedslisten og Dansk Folkeparti holder fast i ikke at ville godkende et byggeprojekt med 80 procent fleksboliger på havnen i Nexø, vil der så kun være Bornholmerlisten tilbage til at levere de sidste to nødvendige mandater for et 80-20 byggeri.

Til en start har hverken Enhedslisten eller Dansk Folkeparti endnu besluttet, om de vil forlange boligsagen fra Nexø Havn behandlet af den samlede kommunalbestyrelse.

– I økonomiudvalget vil der være flertal for 80 procent fleksboliger og 20 procent helårsboliger. Men ethvert medlem har jo ret til at løfte en sag til den samlede kommunalbestyrelse, siger René Danielsson (DF).

Vil I gøre det?

– Det ved jeg ikke endnu. Det handler også om, hvorvidt der er en reel mulighed for at få vores forslag om 60 procent fleksboliger og 40 procent helårsboliger igennem.

– Vi har tilkendegivet, at vi gerne vil se Gefions beregninger på, at byggeriet ikke vil være rentabelt med 40 procent helårsboliger. Så er bolden ikke på vores halvdel længere, siger René Danielsson.

Enhedslisten er også uafklaret på, om partiet vil hæve sagen fra Nexø Havn til den samlæede kommunalbestyrelse.

– Det har vi ikke taget stilling til endnu, siger Helle Munk Ravnborg (EL).

BL: Meget eller intet at sige

Dermed ved Bornholmerlisten og gruppeformand Kirstine van Sabben (BL) heller ikke, om Bornholmerlisten over hovedet får noget at sige i sagen. BL kan ende med at afgøre sagen – eller med slet ikke at blive hørt.

Bornholmerlisten har hverken plads i natur-, miljø- og planudvalget eller i økonomiudvalget. Derfor kan BL ikke selv rykke sagen op til den samlede kommunalbestyrelse, men er afhængig af, at Dansk Folkeparti eller Enhedslisten gør det.

– Jeg synes, at det er meget mærkeligt, at den sag ikke skal afgøres af den samlede kommunalbestyrelse. Også fordi det jo er en meget principiel sag, fordi vi skal se bort fra, at der er bopælspligt i Nexø, hvis vi skal godkende byggeriet her, siger Kirstine van Sabben.

– Hvis sagen ikke skal i kommunalbestyrelsen, er det jo også lige meget, hvad vi mener om den i Bornholmerlisten, siger hun.

Bornholmerlisten hælder mod at kunne godkende et byggeprojekt med 80 procent fleksboliger på Nexø Havn. Samtidig ønsker BL dog, at kommunen skal forhandle med Gefion om forskellige krav til byggeriet.

– Jeg synes, at man skruer den en tand for meget op, hvis man siger 85 procent flexboliger og 15 procent helårsboliger. Vi kunne måske godt acceptere en fordeling på 80-20, men der er så også nogle kriterier, som jeg gerne vil have, at man forhandler med bygherren om, siger Kirstine van Sabben.

– Der er noget, som vi gerne vil have forhandlet med bygherren. Der er nogle ting, som vi gerne vil forpligte Gefion på.

Hvad er det for nogle ting?

– Det handler om lokalsamfundet i området. Det handler om, hvad Gefion kan tilbyde lokalsamfundet af faciliteter i forbindelse med byggeriet, siger Kirstine van Sabben.