Resultat af kontrol er klar: 'Tallet taler sit tydelige sprog'

Resultat af kontrol er klar: 'Tallet taler sit tydelige sprog'
Tirsdag havde Tungvognscenter Øst base på Østkajen på Rønne Havn. Også Færdselsstyrelsen deltog i kontrollerne. Foto: William Sonne Kaalø
NYHED | ABONNENT | 23. MAJ 2024 • 15:30
NYHED | ABONNENT
23. MAJ 2024 • 15:30

I alt 26 køretøjer blev standset tirsdag og onsdag, da Tungvognscenter Øst kontrollerede tunge køretøjer på Bornholm. Tirsdag blev der skrevet sager på over halvdelen af de kontrollerede køretøjer.

Midt- og Vestsjællands Politis to dage lange tungvognskontrol på Bornholm er nu overstået og resultatet er klart:

Tirsdag standsede betjentene fra Tungvognscenter Øst 15 tunge køretøjer, hvoraf der blev skrevet sager på ni af dem. Dagen efter kontrollerede politiet 11 tunge køretøjer – men modsat tirsdag blev der onsdag kun konstateret én lovovertrædelse.

Det oplyser politikommissær Michael Sander, hvis personale har stået for kontrollen på Bornholm.

Tidligere har Tungvognscenter Øst gennemført større kontroller på Bornholm to gange om året – i forbindelse med Folkemødet og en gang senere på året. Fra årsskiftet har man imidlertid ændret lidt på sin kontrolstrategi, da betjentene har en mistanke om, at der måske er nogle køretøjer, de ikke ser i forbindelse med de store kontroller, og som man godt kunne tænke sig at 'stifte bekendtskab med'. Derfor tilstræber myndighederne nu at gennemføre flere men mindre kontroller over året.

Det er påkrævet

Særligt tirsdagens kontrol viser, at tungvognskontrollen skal være til stede på Bornholm, siger Michael Sander.

– Det viser blot, at vores tilstedeværelse er påkrævet og vores "minikontroller" skal bestå. Tallet for den 21. (maj, tirsdag, red.) taler sit tydelige sprog. Det er jo langt over halvdelen, der er sager på, lyder det fra politikommissæren.

– Sagerne drejede sig blandt andet om, at føreren ikke havde kørekort til den pågældende kategori. Der var også sager omkring fejlbetjening af kontrolapparatet/tachograf. Vi så desuden også flere køretøjer, hvor der var fejl og mangler på både køretøjet, men også dæk med videre, forklarer han.

– Jeg kan ikke udpensle det nærmere omkring fejl og mangler, men det læner sig lidt op af den mistanke vi hele tiden har haft omkring vedligeholdelse af køretøjer.

Michael Sander fortæller, at der kan være mange forklaringer på, at betjentene fra tungvognscentret onsdag kun konstaterede en enkelt lovovertrædelse trods tilnærmelsesvist samme antal kontrollerede køretøjer som tirsdag. Forklaringer, han umiddelbart ikke ønsker at komme nærmere ind på. Et opfølgende spørgsmål giver dog et svar, som kaster et lys over, hvad én af forklaringerne kan være.

– Vi ved erfaringsmæssigt, at rygtet spredes rigtigt hurtigt på øen, og det viser sig måske i tallene for dagen efter? siger Michael Sander, der tilføjer:

– Vi vil derfor i fremtiden fortsætte med disse kontroller.

Samlet set blev der skrevet sager på 10 ud af 26 køretøjer tirsdag og onsdag.