– De numre skulle man ikke kunne lave. Og allerede nu har vi jo oplevet, at der nogle gange er udsolgt på Kombardo, og så er der alligevel tomme pladser, når man stiger ombord på bussen.
– Jeg tror ikke, det er meningen, og jeg tror også, at Bornholmslinjen kan se fornuften i at arbejde på prisstrukturen, som ikke virker gennemskuelig i øjeblikket, siger han.
Molslinjen: Vi vil se, om der skal rettes til
Det er Molslinjen, der ejer både Bornholmslinjen og Kombardoexpressen. Virksomhedens pr- og kommunikationschef Jesper Maack forklarer til Tidende, at den væsentligste årsag til prisforskellen er, at Kombardoexpressen er en kommerciel forretning, mens færgerne i høj grad påvirkes af besejlingskontrakten med staten.
– Når busbilletter prissættes, er det for at få fyldt busserne op. Bussen betaler som du ved for at komme med færgen, så billetterne skal derfor være billige nok til, at sæderne fyldes. Og det betyder, at det rigtige prispunkt skal rammes - og der er det da rigtigt, at en pris under det nuværende niveau for gående kan se underligt ud - og det vil vi da også evaluere på og se, om der skal rettes til, fortæller Jesper Maack i et skriftligt svar.