Færgen er næsten udsolgt søndag - det er der to grunde til

Færgen er næsten udsolgt søndag - det er der to grunde til
Søndagsfærgerne til Ystad er godt fyldte for tiden. Turisternes forlængede weekender slutter nemlig som regel om søndagen. Foto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 26. OKT 2022 • 15:30
NYHED | ABONNENT
26. OKT 2022 • 15:30

Det er en god idé at booke sin søndagsfærge til Sverige i god tid, for selvom sommeren er ovre, så er der stadig rift om færgen lige på den ugedag. På søndag er det særlig svært, og det er der to gode grunde til.

 

Efterårsferien er veloverstået, mange små hyggelige butikker og cafeer har haft årets sidste åbningsdag, og der er atter parkeringspladser nok til alle. Med det følger også den kraftigt indsnævrede fartplan for Bornholmslinjen. Fra mandag blev der skåret ned til fire hurtige afgange i døgnet. Den helt tidlige morgen, formiddag, eftermiddag og en enkelt tidlig aftenafgang.

– Der burde være nok kapacitet med Express 1, så vi har faktisk ikke haft kig på, om man skulle have Max med i puljen, oplyser Bornholmslinjen.

Det er imidlertid ikke den historie fartplanen fortæller på den kommende søndag, hvor man skal stå tidligt op eller have is i maven og satse på de to procent af billetterne, der kommer til salg i sidste øjeblik.

Det er nemlig muligt at sejle vestpå klokken halv syv om morgenen, men de øvrige tre afgange på søndag er helt udsolgte, og det har de været siden weekenden.

Jesper Maack er kommunikationschef hos Bornholmslinjen, og han har to gæt på, hvorfor billetterne til søndagens afgang er blevet revet væk mere end en uge i forvejen.

Det ene bud er det store orienteringsløb Höst Open, som Viking Atletik står for i weekenden. Ifølge løbets hjemmeside deltog mere end 1.000 orienteringsløbere fra ni forskellige lande, da løbet senest blev afholdt. De mange gæster fylder også godt op på færgen op til weekenden, hvor de dog har fordelt sig lidt bedre, mens de tilsyneladende alle tager hjem med søndagsfærgerne.

Det er i høj grad naturen, der trækker turisterne til Bornholm – også udenfor højsæsonen. Arkivfoto: Berit Hvassum

 

Populært at rejse om søndagen

Men de fyldte søndagsfærger handler faktisk ikke kun om et løb, men også om en stigende tendens. Der er nemlig blevet mere rift om færgebilletterne mod Ystad om søndagen i løbet af de seneste år.

– Tidligere var det sådan, at når folk tog til Bornholm, var færgen så dyr, at man ville have så meget som muligt ud af det, og derfor var man der i en hel uge, og man skulle helst fylde bilen op, så det kunne betale sig, forklarer kommunikationschefen.

Men nu er færgebilletterne blevet meget billigere, og det betyder, at flere har fået øjnene op for Bornholm som den perfekte destination for en forlænget weekend.

– Vi kan se, at folk ankommer lidt mere drypvis over onsdag, torsdag og fredag, hvor man måske lige kan tage fri eller afspadsere lidt, men søndag skal alle hjem og tilbage på arbejde, så der er kommet mere pres på færgerne om søndagen her i efteråret, forklarer han.

Og det passer faktisk både færgen og andre af de bornholmske aktører rigtig godt, at flere turister vælger at lægge et par overnatninger på Bornholm også efter uge 42.

– Det er noget, vi har arbejdet på sammen med destinationen, at få mere forlænget weekendturisme, så det er alles indsats, forklarer han.

Rasmus Lund fra Team Bornholm genkender billedet af flere turister på forlænget weekend, og af søndag som den store afrejsedag. Arkivfoto: Berit Hvassum

 

Vil holde åbent hele året

Også Rasmus Lund, som er administrerende direktør i Team Bornholm kan nikke genkendende til, at flere turister besøger øen i efterårsweekenderne.

– Det er bestemt ikke noget, vi er kommet sovende til, men det er rigtigt, at der er begyndt at komme noget afkast af den store indsats, vi har gjort for at promovere Bornholm som et dejligt sted året rundt, fortæller han.

Sammen med Bornholmslinjen, Øresundsbroen og Destination Bornholm har de nemlig i tre år kørt kampagne for at få turisternes øjne op for naturen og roen, som kan nydes på Bornholm i uge 43, 44, 45 og helt frem til jul, og han kan se, at tingene langsomt forandrer sig.

– Går du 10 år tilbage, så var der stort set gabende tomt på det her tidspunkt af året, men sådan er det ikke nu her. Der er en større mængde af gæster, forklarer han.

Han gætter på, at en del af gæsterne har været her om sommeren før og har fået smag på at prøve Bornholm på en anden måde, mens andre måske booker et par nætter eller fire for at få lidt fred og ro i hverdagen. Fælles for de fleste er, at de har den samme topscorer, når turens oplevelser skal vurderes.

– Det er altid naturen folk er gladest for, som de rejser herover efter, og som står som højdepunktet, fortæller Rasmus Lund.

Og naturen har som bekendt altid åbent, men det er der mange andre ting, der ikke har, når kalenderen viser et ugetal højere end 42.

– Destination Bornholm har udviklet en app, hvor man kan se, hvad der er af tilbud, og hvornår der er åbent, og der er faktisk flere, der er begyndt at have åbent.

Året har dog budt på store udfordringer i form af de stigende energipriser, og det betyder sandsynligvis, at der bliver mere vinterlukket end planlagt, og det er da heller ikke, fordi efteråret er den nye højsæson, understreger direktøren.

– Der er ingen tvivl om, at det er om sommeren, vi tjener pengene. Men i forhold til for 10 år siden, så har vi forlænget sæsonen med to til tre måneder, og det betyder meget som medarbejder, at man kan have sit arbejde i længere tid, fortæller han.

På sigt vil han gerne se flere steder holde åbent hele året – eller i hvert fald så meget, at det kan fastholde medarbejderne og give løn hele året rundt. Som eksempel nævner han, hvordan Griffen Spahotel tidligere lukkede ned den første oktober og åbnede igen den første april. Men det gør de ikke længere – nu har de helårsåbent.

Men han genkender billedet af den fyldte færge søndag, for søndag er afrejsedag for stort set alle, og det er faktisk et lille problem.

– Det betyder, at når de fleste ankommer onsdag aften eller torsdag på en forlænget weekend, så er der stort set ingenting, der er åbent mandag, tirsdag og onsdag, og det er ærgerligt for de gæster, som faktisk bestiller seks eller syv overnatninger, forklarer han.

Mere kapacitet på vej

Tilbage på Bornholmslinjen ser de frem til at få Express 5 sat i Østersøen. Det kommer nemlig til at give mere kapacitet, da færgen er større end den nuværende færge, og så er der forhåbentlig fortsat plads til alle, selv hvis sæsonen fortsat udvider sig.

– Der er allerede godt booket på afgangene til Sverige den første søndag i november også, men afgangene balancerer hinanden fint ud, så jeg tror ikke, vi når vores passagermax, siger Jesper Maack.

Når der ikke er store arrangementer, er der nemlig oftest plads nok på alle færgerne, og han tvivler på, at vi kommer til at se færgerne være udsolgte søndag efter søndag.

DAGENS ELUDSIGT BORNHOLM
DET FRIE VALG / 04-03-2024 / ELPRIS+SPOTTILLÆG / AFGIFTER / NETTARIF

Mandag eftermiddag - tirsdag morgen: Du sparer mere end 68 kr., hvis du lader din elbil tirsdag kl. 01-02-03 i stedet for mandag kl. 17-18-19. Rent praktisk tanker du 200 km for 65 kr. Med andre ord: Efter midnat er det ’noget’ billigere. Opdateret 13.14. Næste opdatering 00.14.

Bornholms energi og forsyning