EU godkender kompensation til lufthavnen

EU godkender kompensation til lufthavnen
Staten kan fortsat støtte Bornholms Lufthavn økonomisk, har Europa-Kommissionen besluttet. Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | 11. OKT 2024 • 07:56
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
11. OKT 2024 • 07:56

Danmark kan fortsat yde statsstøtte til Bornholms Lufthavn, har Europa-Kommissionen besluttet.

Danmark har fået ja af Europa-Kommissionen til at forlænge kompensationen til Bornholms Lufthavn for dens public service-forpligtelse frem til 2030. Godkendelsen er givet i henhold til EU's statsstøtteregler, fortæller kommissionen.

Der er tale om en forlængelse af en godkendelse, som kommissionen gav første gang i februar 2018. Den nye beslutning gælder indtil 2030 med et årligt offentligt kompensationsbeløb på cirka 5,6 millioner euro, hvilket svarer til omkring 42 millioner kroner.

Kommissionen har vurderet sagen i henhold til retningslinjerne for statsstøtte til lufthavne og luftfartsselskaber. De giver medlemslandene mulighed for at yde støtte i form af kompensation for tjenesteydelser af almindelig økonomisk interesse til lufthavne, der spiller en vigtig rolle for regional forbindelse.

Ikke støtte til flyselskaber

Af afgørelsen fremgår det, at Bornholms Lufthavn er betroet driften af ??en tjeneste af almen økonomisk interesse, der kræver, at den modtager alle flyselskaber, der ønsker at flyve til og fra den.

Europa-Kommissionen anerkender, at statsstøtte fortsat er nødvendig og passende for at støtte regional forbindelse og udvikling, da Bornholm uden lufthavnen vil stå over for betydelige ulemper med hensyn til tilslutningsmuligheder og økonomisk udvikling sammenlignet med andre europæiske regioner.

Kommissionen slår fast, at kompensationen ikke kan bruges til direkte at subsidiere ethvert flyselskab, der betjener lufthavnen.

FÅ ABONNEMENT