Dyrealarm kan måske redde liv

Dyrealarm kan måske redde liv
Skadechef hos Bornholms Brand, Jacob Storm, vil gerne udlvere mange flere dyrealarmer. Også selvom det endnu ikke er helt sikkert, at de hjælper. Foto: Anders Liljeroth
NYHED | ABONNENT | 15. NOV 2022 • 05:30

Der er rigtig meget hjortevildt på Bornholm, og det sker desværre ret ofte, at dyrene bliver kørt ned af biler. Et nyt tiltag kan måske begrænse de mange påkørsler.

En lille sort plasticdims som måske kan gøre en stor forskel. Sådan kan man beskrive en dyrealarm, som skal monteres foran på bilen, og som skal skræmme råvildt væk fra vejen, så en påkørsel kan undgås.

Dyrealarmen er allerede monteret på masser af biler på Bornholm, men det er stadig for tidligt at sige, hvor stor virkning den har. Det fortæller Jakob Storm, der er skadechef hos Bornholms Brand. Her har de i et års tid nu udleveret den lille alarm til deres kunder.

– Det er en lille fløjte, som er meget simpelt lavet af plastic. Den skal monteres foran på bilen, på kofangeren eller i frontgitteret, og når bilen kører over 55 kilometer i timen, udsender den en højfrekvent lyd, som råvildt ikke kan lide, og så skulle de efter sigende forsvinde fra vejen og trække sig ud i skovbrynet.

Skadechefen oplyser, at der endnu ikke er noget evidens for, at det virker, men i forhold til de udgifter, selskabet har til forsikringsskader, hvor der bliver påkørt vildt, er det værd at gøre forsøget.

– Sidste år havde vi omkring 270 skader og en udgift på 4,5 millioner kroner. Så vores udgift til at forære disse dyrealarmer til vores kunder, den er meget begrænset, mener Jakob Storm.

Han oplyser, at en påkørsel af et dyr i gennemsnit koster omkring 15.000 kroner, men at omkosningen også sagtens kan løbe op i 60.000 kroner på grund af mere og mere elektronik og teknik på nye biler, såsom frontkamera og parkeringssensorer.

Når man er forsikret hos Bornholms Brand, er en dyrepåkørsel desuden at betragte som en friskade, for man slipper for at betale selvrisiko ved sådanne skader. Og det betyder naturligvis en højere omkostning til selskabet.

 

Den lille dyrealarm er et lille stykke plastic, men det kan have stor effekt. Når bilen kører over 55 kilometer i timen, gør vinden at der udsendes en højfrekvent tone, som efter sigende skræmmer dyrene væk fra vejen. Foto: Anders Liljeroth

 

Stadig et forsøg

At nedbringe udgifterne er dog ikke det primære mål for Bornholms Brand.

– Det primære mål er at undgå, at vores kunder kører et stykke råvildt ned. Dels på grund af dyret, men også af hensyn til at folk kan komme til skade, hvis de for eksempel påkører en stor då, påpeger Jakob Storm.

Hvem har produceret den?

– Vi har købt den hos noget, der hedder Stopdyr. Vi opfangede, at der kørte et forsøg i en kommune, jeg mener, det var Thisted, hvor deres hjemmeplejebiler fik monteret fløjten, og de kunne se et fald i skader på deres biler. Hjemmeplejen kører jo tit i skumringen. Så vi tænkte, at hvis vi på denne måde kunne undgå nogle skader, så vil det være rigtig godt.

Så det er stadig et forsøg?

– Ja, det er det. Vi tænker, at når vi nu har 60 procent af bilerne på Bornholm forsikret, så har vi en rigtig god mulighed for at teste det her på øen. Vi har lige nu udleveret 3.000 styk, og hvis man har hentet en og ikke fået den monteret endnu, så opfordrer vi naturligvis til, at man får det gjort. Det er bare en dobbeltklæbende tape, der skal pilles af, og så skal den sættes på kofangeren.

Jakob Storm mener dog, det er for tidligt at påvise virkningen.

– Vi har udleveret dem siden november 2020, og vi synes, at 3.000 er et flot tal, selvom vi da gerne ville have udleveret dobbelt så mange. For så får vi jo en større chance for at se noget statistik.

Han påpeger, at alle eksisterende kunder kan komme forbi kontoret i Tornegade og få en alarm ganske gratis, og er man ikke kunde, kan man også hente en, der følger så bare et tilbud på en bilforsikring med.

Har I fået nogle tilbagemeldinger på alarmen?

– Der er da nogen, der siger, at de efter at have monteret fløjten har oplevet, at dyrene fortrækker hurtigere væk fra vejen. Men om det bare er en fornemmelse, det vil tiden vise. Men vi har fået positive tilbagemeldinger.

– Og kan sådan en dims hjælpe med at slippe for bare enkelte skader på et år, så er det en succes for os. Det handler jo både om, at det ikke er sjovt at påkøre et dyr, men også at det for en bilist tager tid og besvær at undvære bilen, mens den skal repareres. Og skulle der så være en lille økonomisk gevist for os, så er det jo også skønt, siger Jacob Storm.