Denne støttemodel foretrækker DAT - ministeren imod

Denne støttemodel foretrækker DAT - ministeren imod
Arkivfoto: Jacob Jepsen
NYHED | ABONNENT | 24. JUN 2024 • 19:00
NYHED | ABONNENT
24. JUN 2024 • 19:00

Ordningen med sociale rabatter er at foretrække, hvis ruten mellem Bornholm og København skal have tilskud. Det siger flyselskabet inden Trafikkontaktrådet tirsdag mødes og diskuterer flysituationen.

Når Trafikkontaktrådet tirsdag eftermiddag skal drøfte og tage stilling til den fremtidige flybetjening af Bornholm, herunder om man skal anbefale transportministeren at ruten til København skal have statsstøtte, så er det med en klar melding fra flyselskabet DAT: Vi foretrækker en ordning med sociale rabatter.

Det siger flyselskabets kommercielle direktør Robert Rungholm.

Ordningen med sociale rabatter går ud på, at flyselskaberne - i det her tilfælde DAT - giver rabat til udvalgte målgrupper, for eksempel studerende eller pensionister, hvorefter selskaberne bliver kompenseret af staten. Rabatterne blev senest givet på ruten i en kort periode under coronapandemien, og fremgår nu som en af fire støttemuligheder, medlemmerne af Trafikkontaktrådet kan vælge at anbefale transportministeren.

– Vi så det kæmpestore løft, der kom under corona i de tre måneder, hvor ordningen var aktiv. Næsten en tredjedel af alle passagerer i den periode rejste på den rabatterede billet, siger Robert Rungholm.

– Den var supergod, fordi den kun gav et tilskud op til den gennemsnitspris, vi kunne sælge til anden side. Den udløste kun et tilskud til os som flyselskab, hvis billetten blev booket af en senior, studerende eller socialt udsat. Hvis ikke der var nogle borgere, der fik glæde af det, udløste det heller ikke et tilskud, tilføjer den kommercielle direktør.

Ministeren er imod

Det er langt fra første gang, at DAT udtaler et ønske om at få genindført en socialrabat-støtteordning. Men transportminister Thomas Danielsen (V) har også flere gange udtalt, at han ikke mener, ordningen skal genindføres.

– Jeg mener ikke, at staten generelt skal give tilskud til, at flyselskaber kan tilbyde billige billetter til særlige grupper som for eksempel studerende, sagde Thomas Danielsen til Tidende i november.

I et senere interview har ministeren uddybet, at sociale rabatter ikke er noget, han ønsker, den danske indenrigsluftfart skal indrette sig efter.

Begge gange har han henvist til regeringsudspillet - der senere blev en politisk aftale - om grøn luftfart i Danmark. Med aftalen får den statsejede Bornholms Lufthavn 18,7 millioner kroner ekstra om året ud over den årlige grundbevilling på 24 millioner kroner i perioden 2025-2030.

– Vi sikrer fra statens side, at de små regionale lufthavne i Esbjerg, Midtjylland, Sønderborg og på Bornholm får støtte, så der er de bedste muligheder for at drive flyruter, har Thomas Danielsen udtalt om ekstrabevillingen.

Men Trafikkontaktrådets sekretariat gør i dagsordenen til tirsdagens møde opmærksom på, at de 18,7 millioner kroner er øremærket drift og vedligehold af lufthavnen og derfor ikke kan benyttes til at understøtte ruten til København. I stedet henviser sekretariatet til, at en fritagelse for at betale afgift for start, ophold, handling med videre i lufthavnen - ud over de allerede sløjfede passagerafgifter - vil kunne reducere flyselskabets omkostninger.

Det går 'meget langsomt'

Noget helt andet, Trafikkontaktrådet kan anbefale transportministeren, er at gøre ruten statsstøttet på samme grundlæggende måde som færgerne fra og til Bornholm via en såkaldt PSO-ordning. Det er langt fra uvant for DAT, der i dag flyver på PSO-ordninger på otte ruter i Europa.

Det bør, ifølge rådets sekretariat, være muligt at leve op til de krav, der stilles til en PSO på ruten Bornholm-København. Men at ansøge om en PSO, få svar på ansøgningen og udbyde en rute kan tage flere år, påpeges det.

Fra at DAT byder ind med at flyve på en PSO-rute til det første fly letter fra landingsbanen, er det 'ikke unormalt', at der går et halvt år, oplyser Robert Rungholm om erfaringerne fra Norge og Italien.

Under coronapandemien oplevede flyselskabet dog, at mange af aftalerne kunne laves på endnu kortere tid, 'hvis man virkelig ville det,' som han formulerer det.

– Der blev lavet udbud med budfrister målt i dage. Du havde under en uge til at lægge et bud ind med opstart på under en måned, siger han om den tid og tilføjer:

– Det kan sagtens gå hurtigt. Det er alt efter, hvad man gerne vil.

Tilbage i nutiden vil DAT nu følge med i, om Trafikkontaktrådet tager de nuværende udfordringer på flyruten mellem Bornholm og København seriøst. DATs direktør har for knap to måneder siden fortalt om et månedligt underskud på ruten på halvanden million kroner og en nyligt udgivet analyse af flybetjeningen viser, at ruten kommer under et større økonomisk pres i de kommende år end nu.

– Indtil videre går det meget langsomt. De lægger op til at drøfte det. På et tidspunkt må man vel også sætte nogle krav til sine politikere? Overordnet set er vi meget positive over for de konklusioner, der fremgår af analysen. Vi er selvfølgelig glade for, at de vil drøfte det. Vi håber nok, de vil gå til handling på et tidspunkt og komme med nogle anbefalinger til Transportministeriet, siger Robert Rungholm.

Her flyver DAT på PSO-ordning:

Norge

Stord – Oslo

Florø – Oslo

Røros – Oslo

Italien

Lampedusa – Palermo

Panteleria – Palermo

Panteleria – Trapani

Lampedusa – Catania

Panteleraia - Catania



Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT