Borgmesterparti: Vi er ligeglade med en tunnel


Journalist
Der er delte meninger om en tunnel i kommunalbestyrelsen. De Konservative melder klart nej. Kristendemokraterne og Socialdemokratiet siger ja.
Tidende har bedt samtlige kommunalbestyrelsesmedlemmer på Bornholm dele deres syn på en forundersøgelse af en tunnel: Synes du, det er en god idé med en tunnelforbindelse mellem Bornholm og Sverige – altså en idé, som vil resultere i en forespørgsel til Folketinget om at afsætte midler til en forundersøgelse?
Kristendemokraterne har siden tunnelforeningens stiftelse i 2006 været ubetinget tilhænger af en tunnelforbindelse til Sverige. Partiet repræsenteres dengang som nu af Bjarne Hartung Kirkegaard.
Han skriver i en mail til Tidende:
"KD vil arbejde for, at der skaffes midler til en forundersøgelse om en tunnelforbindelse til Sverige, herunder at få afdækket de tekniske muligheder, socioøkonomiske og miljømæssige aspekter, drift og økonomi, samt mulige afledte følger i forhold til den samlede trafikbetjening af øen. I lyset af kommunens økonomi, mener vi, at finansieringen af en evt. forundersøgelse skal findes eksternt – Folketinget, fonde eller andet.
Det er alene forundersøgelsen, vi i KD forholder os til – og ikke om en tunnelforbindelse som sådan vil være godt for Bornholm. Det er jo netop dét, tunnelundersøgelsen skal afdække.
Når vi støtter forundersøgelsen, er det ikke mindst takket være argumenter fremført gennem årene af Tunnelforeningen. Det som vi især er optaget af, er de evt. afledte konsekvenser som en tunnelforbindelse vil medføre – f.eks. i forhold til den samlede trafikbetjening af Bornholm (fly, Sassnitz m.v.)".
Det er teknisk muligt
Socialdemokratiets gruppeformand Claus Larsen-Jensen er også tilhænger af en fast forbindelse. I princippet. Han skriver i en mail til Tidende:
"Jeg har tidligere sagt, at jeg principielt er tilhænger af en fast forbindelse, men også at det ikke ligger foran foreløbig i mange år. Derfor kaster Socialdemokratiet ikke politiske kræfter ind i sagen".
En fast forbindelse ville ifølge Claus Larsen-Jensen give Bornholm helt andre muligheder end i dag, både ud og ind:
"Tunnelbyggerier bliver man bedre og bedre til. Men hvordan ser det så ud politisk med faste forbindelser?
Først blev landet bundet sammen af Storebæltsbroen. Så kom den første udlandsforbindelse, som også gavnede Bornholm: Øresundsforbindelsen.
Nu og i de kommende år er kræfterne koncentreret om Femern-forbindelsen, så afstanden mellem Danmark og Tyskland (Berlin og Hamburg) og ud i Europa og den anden vej til Skandinavien formindskes. Det vil også mindske rejsetid og besvær fra Europa til Bornholm.
Hvad ligger så næst af faste forbindelser? Der er to: 1) Helsingør-Helsingborg og 2) Kattegatforbindelsen, alene af den årsag at det er muligheden for at aflaste motorvejene over Sjælland, Fyn og Østjylland.
Kan man så tale om en forbindelse fra Sverige til Bornholm? Det er svært at sige. Der er lang vej, men med min viden er det teknisk muligt. Og så er prisen jo helt afgørende. Kan omkostningen afbetales som de øvrige faste forbindelser over tid med brugerbetaling? Vil omkostningen til en fast forbindelse kunne hænge sammen i forhold til det, som det koster at sejle mellem Ystad og Rønne, og evtentuel dropning af godsfærgen til Køge, fordi man kan transportere på vej i stedet? Der var jo en sådan sammenhæng økonomisk, da Storebæltsfærgerne blev droppet til fordel for en fast forbindelse. Vil det også kunne være tilfældet for Bornholm?
Er det realistisk? Kan man få beregninger herpå? Ja, hvis man vil. Spørgsmålet er, om man politisk kan få staten til afsætte et mindre beløb hertil, når man ikke foreløbig skal etablere en fast forbindelse? Næppe en let opgave, og Bornholm vil nu prioritere noget helt andet.
Så principielt er jeg tilhænger, men det har i årtier ingen realisme i sig på grund af ovennævnte. Derfor vil jeg ikke politisk engagere mig heri. Vi har i forvejen rigeligt at gøre med at få etableret Energiøen m.v. og få løftet udviklingen på Bornholm til en mere selvbærende økonomi, og også i den sammenhæng er et så evt. langsigtet projekt ikke noget, som jeg vil lægge mine kræfter i nu".
Vil ikke have en tunnel
Fra Det Konservative Folkeparti lyder svaret kort:
"Vi ønsker ikke at bruge energi og arbejde på en tunnelforbindelse til Sverige". Svaret kommer fra borgmesterpartiets gruppeformand, Linda Kofoed Persson. Hun uddyber i telefonen:
– For det første er det charmerende, at være på en ø. Jeg kan godt lide en færgetur. Jeg har ikke noget ønske om at køre gennem en tunnel eller over en bro, og hvor mange dage om året er det, at en færge bliver aflyst, siger hun.
Og for det andet:
– Fordi vi ikke tror på det; det må vi bryde sammen og tilstå. Hvem skulle have lyst til at lægge penge til en tunnelforbindelse?
Linda Kofoed Persson tror heller ikke, at bornholmerne overhovedet vil have en tunnel til Sverige.
– Sådan er den generelle snak med kollegaer, naboer og venner; det er meget få, jeg møder, der ønsker en tunnelforbindelse.
Flyforbindelse er vigtigere
Om Linda Kofoed Perssons venners, naboers og kollegaers holdning til tunnelen er repræsentativ for hele den bornholmske befolknings ditto vil formentlig altid forblive et ubesvaret spørgsmål.
I hvert fald hvis hun har ansvaret for at udskrive checken til at undersøge den sag.
– Men jeg kan naturligvis godt tage helt fejl. Det har jeg gjort i så mange andre sager, og så skal man ikke være større end at kunne lægge sig ned og sige, at man har taget fejl. Men kommunen skal ikke bruge en krone på det her. Der er vitterligt andre steder at bruge penge lige nu, siger hun.
Skulle det ske, at nogen får snitterne i en blankocheck og får held til først at finansiere en forundersøgelse og efterfølgende gravet en tunnel, har Linda Kofoed Persson dog ikke tænkt sig at tvinge mundvigene ned i en citronsur grimasse.
– Hvis nogle frivillige kræfter kunne få betalt sådan en undersøgelse eller finde penge til at lave en tunnelforbindelse, vil jeg blive oprigtigt overrasket. Men jeg vil også tage hatten af, slår hun fast.
Står det til Linda Kofoed Persson, skal eventuel statsstøtte til transport op at svæve i luften.
– Jeg synes, det er 100 gange vigtigere, at vi har en ordentlig flyforbindelse til København for pendlernes skyld. Det vil komme bag på mig, hvis pendlerne siger, det har en afgørende betydning for dem, at der er en fast forbindelse.
EL: En dårlig idé
Laura Kofod fra Enhedslisten svarer kortfattet på vegne af partiets syv mandater:
"Jeg synes, det er en dårlig idè med en tunnel til Bornholm. Jeg tror, at omkostningerne for samfundsøkonomi og klima vil være langt større end fordelene".
Der er 23 medlemmer i kommunalbestyrelsen. Fire er for en tunnel. DF, Bornholmerlisten og løsgængerne Jonna Nielsen, Søren Schow og Heidi Burgedahl har ikke svaret på Tidendes henvendelse. De tegner sig samlet for syv mandater. De øvrige 12 mandater er imod en forundersøgelse.
NYT JOB
OM BORNHOLMS TIDENDE
LÆS AVISEN DIGITALT
Læs avisen på din computer
Download app til Apple
Download app til Android
Ansvarshavende chefredaktør: Kristoffer Gravgaard.
Bornholms Tidende, Nørregade 11-19, 3700 Rønne.
Hovednummer: 56903000. Redaktion: 56903081. CVR nr: 35244115
© Bornholms Tidende Tekst, grafik, billeder, video, lyd og andet indhold på dette website er beskyttet efter lov om ophavsret. Bornholms Tidende forbeholder sig alle rettigheder til indholdet, herunder retten til at udnytte indhold med henblik på tekst- og datamining, jf. ophavsretslovens § 11b og DSM-direktivets artikel 4".
Generelle handelsbetingelser | Cookie- og Privatlivspolitik | Cookiedeklaration