BAT om Folkemøde: Vi gør det bedre næste år

BAT om Folkemøde: Vi gør det bedre næste år
– Der er forskellige parametre, vi kan trække på, så vi bedre kan løsne de flaskehalse, der opstår i løbet af de fire dage, siger Kim Kock-Hansen. Arkivfoto: Jens-Erik Larsen
TRAFIK | Onsdag 22. juni 2022 • 05:30

En ændring i folkemødedeltagernes rejseplaner gav overraskelser for BAT, der havde lagt årets køreplaner efter 2019-erfaringerne. En tilretning lørdag var fornuftig, mener trafikchefen hos BAT.

Folkemødet i Allinge gav sved på panden hos det lokale trafikselskab BAT.

Det var trafikchef Kim Kock-Hansens første rigtige folkemøde, og selvom det var en spændende opgave at gå ind til, så var det nogle hårde og travle dage. Han mener, at man i lyset af hvor mange timer, der er blevet kørt bus de fire dage, har kørt overordnet fornuftigt.

– Vi har haft nogle flaskehalse ind imellem, som vi har forsøgt at løse så godt vi har kunnet. Vi blev fredag formiddag ramt af, at en chauffør blev syg, og vi måtte trække en bus ud af drift. Og det var en af de busser, der kørte på Østbornholm. Og inden vi fik den erstattet, så havde vi altså nogle ventetider, erkender Kim Kock-Hansen.

BAT mærker, ligesom mange andre erhverv i denne tid, at det generelt er svært at få chauffører, og når selskabet i forvejen under Folkemødet har alle ude at køre, så var det ekstra svært at finde en ny chauffør til ruten. Dermed var det ikke busser, der manglede, men chaufførerne der skulle køre dem.

Et andet problem, som Tidende skrev om torsdag morgen, at passagerer ikke kunne bruge deres almindelig klippekort i de særlige folkemødebusser, blev løst allerede torsdag formiddag.

– Det var en enkelt chauffør, der havde misforstået billeteringen. De bornholmske vognmænd kører for os i forvejen. Og de har billeteringssystem i busserne. Og der hvor de ikke har, der har de haft andre ting med, så de kunne tage imod billetter og klippekort. Så det fik vi rettet ind torsdag formiddag.

Mange ville tidligere afsted

Under folkemødet kører BAT to korridorer, den ene fra lufthavnen til Allinge og retur, og den anden fra Dueodde til Allinge og retur. Og torsdag og fredag var der ikke overraskende mange, der ville til Allinge. Men af en eller anden grund ville passagererne tidligere afsted end forventet.

– Vi havde brugt vores plan for 2019. Men vi fandt ud af, at i år ville folk åbenbart meget tidligere derop torsdag og fredag. Vi var overraskede over, at der var så mange der ville med om morgenen de to dage. Det fik vi løst lørdag, for der var også rigtig mange, der ville med om morgenen. Men der kunne vi rykke rundt og sætte andre busser ind. Det afhjalp en del af problemet.

Også lørdag var havde folkemødedeltagernes rejseplaner ændret sig i forhold til 2019. Flere ville nemlig fra Allinge til lufthavnen i løbet af dagtimerne, og ventede ikke til om aftenen.

– Lørdag blev vi lidt overraskede over, at vi i løbet af dagen havde så mange, der skulle fra Allinge til lufthavnen, men der kunne vi tage nogle busser fra øst-korridoren og sætte over på de ruter. Søndag havde vi også en del flere passagerer til lufthavnen, end vi havde forventet. Folkemødet sluttede klokken 12, og vi kørte indtil klokken halv tre.

Nu skal der evalueres

På Kirkepladsen i Allinge, hvor busserne kørte til og fra, skete det somme tider, at passagerer, der ville hjem fra Folkemødet, hobede sig op. Og det kan være svært at styre, mener Kim Kock-Hansen.

– De, der skulle med bussen hjem om aftenen, oplevede også i nogle tilfælde lange ventetider. Og det er lidt svært at forudse, for pludselig skal alle bare hjem. Og så tager det noget tid at få løst de ophobninger, der kom. Men jeg vil sige, at vi sjældent havde de helt store problemer, og vi havde tømt pladsen i hvert fald en gang i timen. Og heldigvis var det godt vejr alle aftener, lyder det fra trafikchefen.

Er der noget I kan bruge til næste års folkemøde?

– Masser. Der er rigtig meget, vi kan bruge. Og allerede i denne uge går vi i gang med at lave en intern evaluering. Vi har haft alle medarbejdere i gang, både til at stå oppe på pladsen og sælge billetter og vejlede, og så har vi haft rigtig meget kørsel af vores eksterne vognmænd, så der skal vi også have evalueret sammen med dem.

Bliver det bedre næste år så?

– Nu tager vi de erfaringer, vi har fået i år og sammenholder dem med 2019, og så gør vi det bedre næste år. Det vil vi i hvert fald forsøge på. Der er forskellige parametre, vi kan trække på, så vi bedre kan løsne de flaskehalse, der opstår i løbet af de fire dage, siger Kim Kock-Hansen.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT