Optikeren, der tror på andet end briller: Synstræning er the shit!

Optikeren, der tror på andet end briller: Synstræning er the shit!
Lene Holm og Bornholms Tidendes chefredaktør Øjvind Hesselager. Foto: Øjvind Hesselager
| ABONNENT | 17. FEB 2021 • 19:01
Af:
Øjvind Hesselager
| ABONNENT
17. FEB 2021 • 19:01

SAMTALE

Det er en spændende parkering, Lene Holm har lavet. Vi skal mødes på Aarsdalevej cirka midt imellem Nexø og Aarsdale, og hun har smidt bilen i sneen i rabatten – men med hjulene stadig ude på landevejen, hvor trafikken passerer tæt forbi.

Lene Holm har valgt stedet. Herfra går en sti ned til badestedet Sjølla lige ud for stenskansen Lerskred Batteri – et gammelt forsvarsværk – og tæt på Halleklippen og de skær i havet, der bærer navnet Malkværnen.

Den forrige sætning er typisk for den ekspedition, chefredaktøren har kastet sig ud i, hvor læsere kan henvende sig med en sag, de synes fortjener udbredelse – og vælge en lokalitet, vi skal vandre i.

I en og samme sætning optræder fire stednavne – som han ikke kendte før, og hvor stavemåden skal tjekkes adskillige gange, hvis lokalpatriotiske læsere ikke skal blive irriterede.

Sjølla, der ligger mellem Nexø og Aarsdale, er Lene Holms foretrukne badested. Hun kommer her hver morgen året rundt, når solen står op. Foto: Øjvind Hesselager

Havbad hver morgen

Da chefredaktøren endelig har fundet en for ham forsvarlig måde at parkere redaktionsbilen med det tydelige logo på, sætter vi i gang ned over marken med vandet foran os.

Vi fokuserer på Sjølla, havbadet, som Lene Holm besøger hver morgen ved solopgang året rundt.

– Dog snyder jeg lidt om sommeren. Ellers skal jeg jo op klokken halv fire, siger hun.

En glad hund springer os i møde. Og lidt senere dens to ejere. Lene Holm spørger om de mon er stødt på et tæppe, som hun tabte dagen før efter badet.

– Ja, det har vi lagt på en klippe nede på det åbne stykke, lyder det imødekommende.

Og ganske rigtigt. Der ligger det, pænt foldet sammen.

Bedre syn uden briller

Lene Holm er optiker og har som selvstændig drevet Brillehuset i Nexø siden 2007. Hun bor også i Nexø og er fra Bornholm, og har aldrig, forklarer hun, haft trangen til at flytte andre steder hen.

Den sag, Lene Holm gerne vil gøre reklame for, ligger i forlængelse af hendes fag. Hun har et svagt punkt for børn med læsevanskeligheder, som hun mener ofte fejlbehandles. Og det samme gør sig ofte gældende for folk med hjernerystelse, mener hun.

Det, der binder de to emner sammen, er synstræning – og det er det ord, der for alvor tænder engagementet hos Lene Holm.

– Begge grupper kan hjælpes med synstræning, og alt for få ved det, siger hun, da hun sætter sig på klipperne med udsigt over havet og med Nexø liggende ude til højre.

– Fordi jeg er uddannet optiker, så ved jeg, at der er synsproblemer hverken briller eller linser kan løse. Synstræning kan. Det er the shit! som hun bramfrit udbryder med et stort smil.

Lene Holm er optiker og har som selvstændig drevet Brillehuset i Nexø siden 2007. – Hvis din kropsmotorik ikke er i orden, kan det være svært at styre dine øjne. Foto: Øjvind Hesselager

Kompliceret stof

Det er kompliceret stof. Lene Holm er ved at uddanne sig til neurooptometrist hos Steen Aalberg på Synsklinikken i Sønderborg og vil senere gerne til USA for at uddanne sig yderligere til FCOVD (Fellow of College of Optometrists in Vision Development).

Måske er det bedre bare at give nogle eksempler.

En pige på 12 år har gået til øjenlæge og skeleterapeut i hele sit liv, forklarer Lene Holm. Men løsningen ligger et andet sted.

– Pigen har intet samsyn. Hendes øjne vil ikke se på det samme samtidigt. Det har hendes hjerne ikke lært. Nu er jeg ved at lære hende at se med begge øjne samtidigt. Det giver hende en markant bedre afstandsbedømmelse.

Lene Holm understreger, at mange børn med læsevanskeligheder i virkeligheden har problemer med synet.

– Deres selvværd falder, fordi de ikke forstår, hvorfor de er så dårlige til at læse. Mange får briller, men de hjælper ikke. De får læsehjælp, det virker ikke. Men synstræning hjælper.

Sådan opdager du problemet

Hvordan spotter man som forældre, at børnene har læsevanskeligheder, der kan afhjælpes med synstræning?

– Synet og det motoriske hænger tæt sammen, siger Lene Holm og springer ned fra klippen. Hun drejer begge fødder indad og begynder at gå i den position.

– Hvis du har motoriske problemer, så vil du dreje dine arme på samme måde som fødderne. Du skal kunne bevæge dine kropsdele uafhængigt af hinanden på en bestemt måde, i forhold til din alder.

Men hvordan hænger det sammen med synet?

– Hvis din grovmotorik ikke er i orden, kan du have svært ved at styre øjnenes finmotorik.

– Du skal også holde øje med, om børnene gnider sig i øjnene. Eller om de sidder skævt i forhold til bogen, fordi de kun vil læse med et øje. Det andet øje driller, fordi de har nedsat samsyn.

Også mennesker med hjernerystelse bliver ofte fejlbehandlet, mener Lene Holm. Hun fremhæver, at cirka 25.000 danskere hvert år får hjernerystelse og at cirka 5.000 af dem får senfølger.

– De kan også hjælpes med synstræning, og alt for få ved det. Der har manglet nationale retningslinjer for hvordan hjernerystelse skal behandles. De er netop kommet nu.

Drømmen er …

Når Lene Holm er færdiguddannet, vil hun gerne supplere sin brillebutik med en større klinik, hvor hun vil arbejde med synstræning og rehabilitering, også efter hjerneskade.

– Der er planer om et fælles sundhedshus i Rønne. Det kunne jeg godt tænke mig at blive en del af, siger hun.

Og så drømmer hun om, at corona-epidemien kommer under kontrol, så hun kan genoptage sine foredrag.

– Jeg var begyndt at holde foredrag i butikken. Jeg holdt et om børn og indlæring. Jeg vil gerne bruge mere tid på at fortælle forældre og lærere, hvordan de spotter de børn med indlæringsvanskeligheder, som vi kan hjælpe.

Et ældre ægtepar har også fundet ned til Sjølla. De sætter sig på en bænk, skærer et æble i både, spiser – og beder med et smil chefredaktøren ikke tage alt for mange billeder af stedet og ikke være for præcis i sin udpegning af det i avisen.

– Så kommer der bare alt for mange her, griner de.

Selvskabet bliver dog enige om, at siden kommunen for nogle år siden gjorde reklame for stedet i en brochure, har freden været lidt forstyrret.

Så bryder vi op og siger tak for i dag.