Ny generation fører bager videre i samme ånd

Ny generation fører bager videre i samme ånd
– Det er en langsigtet plan, vi har gennemført nu, fortæller Jacob Dam, der med sin titel som direktør bærer bageriet videre som sjette generation. Arkivfoto: Berit Hvassum
| ABONNENT | 28. APR 2021 • 19:34
Emilie Jensen
Journalist
| ABONNENT
28. APR 2021 • 19:34

ERHVERV

I nu seks generationer er der blevet bagt, rørt, æltet og langet brød og kager over disken i Aakirkeby. Den økologiske bager – Johannes Dam og Søn – har nemlig lavet et generationsskifte. Det betyder, at sønnen Jacob Dam har taget direktørsædet fra sin far, Jesper Dam, der til gengæld har sat sig for bordenden i bestyrelsen som formand.

– Det er en langsigtet plan, vi har gennemført nu, fortæller Jacob Dam, der nu er sjette generation i bageriet.

– Helt fra da jeg kom hjem (fra København, red.) har vi lagt en plan for, hvordan og hvorledes. Så det har hele tiden været meningen, at når min far blev 62, skulle jeg tage over og have direktørposten.

– Vi ændrede alting fra den ene dag til den anden. Det var helt elementært fra, at franskbrød skulle ud og surdejsbrød skulle ind.

Men selvom der nu er en ny bager ved roret, river det ikke op i den måde bageriet kører på, fortæller Jacob Dam, der for seks år siden vendte tilbage til Bornholm, efter at have hjulpet Claus Meyer med at starte bagerier op i København:

– Jesper (Dam, red.) er der lige så meget, som han plejer at være, og det er jeg også.

Et generationsskifte betyder også, at surdejen fortsætter med at finde vej til hylderne:

– Men jeg vil gerne have mere fokus på kagedelen, fortæller den nye direktør.

For de store forandringer skete for seks år siden, da Jacob Dam tog turen fra hovedstaden til Aakirkeby.

– Vi ændrede alting fra den ene dag til den anden. Det var helt elementært fra, at franskbrød skulle ud og surdejsbrød skulle ind. Surdej, helt generalt set.

Tre romkugler, tak

Sommergæster med en sød tand har der også været nok af, fortæller Jacob Dam om salget i butikken:

– Jeg vil skyde på, at salget har været fordoblet. Vi har i hvert fald tydelig kunne mærke, at danskerne har været på Bornholm, men også at danskerne har været købelystne.

– Jeg har kunne mærke, at de børn, der har været på ferie på Bornholm, ikke har skulle mangle noget.

Og de købelystne kunders fyldte papirposer har også givet positiv udslag i regnskabet for det forgangne år. Her kan Bager Dam bryste sig af et overskud på omkring 300.000 kroner og en egenkapital på godt 2,8 millioner kroner.

– Det helt generelle billede er, at folk bare har skulle hygge sig, siger Jacob Dam og kommer i tanke om en anekdote fra to af sommerens gæster:

– Der var en far i butikken med sin fireårige søn, og så ser faren romkuglerne og spørger sønnen, "skal vi have én romkugle, skal vi have to romkugler eller tre?". Jeg har kunne mærke, at de børn, der har været på ferie på Bornholm, ikke har skulle mangle noget. Det kan godt være, at de plejer at være ved Gardasøen, men nu er de på Bornholm. Men derfor skal det ikke hedde sig, at det er en dårlig ferie, bare fordi de er her. Det er den fornemmelse, jeg har haft fra forældrene.

Og om det er romkugler eller fastelavnsboller, så har kunderne været vilde med at forsøde deres coronaår, lyder det fra direktøren:

– Vi har i hvert fald solgt fem gange så mange fastelavnsboller sidste år, end vi plejer. Det boomer i butikken i hvert fald. Det er jo sjovt.

Trapper ikke ned

At Jesper Dam forbliver en lige så stor del af virksomheden som før, hvor han var direktør, er blandt andet fordi, han ikke kan lade være, fortæller sønnen:

– På den måde trapper han overhovedet ikke ned – det er han ikke klar til endnu. Han er typen, der ikke kan sidde stille og gerne vil have noget at stå op til, og hvis han ikke har bageriet at stå op til, så tror jeg ret hurtigt, at man bliver gammel. Så det får han slet ikke lov til – at stoppe.

Nu tilhører føretrøjen bare et andet – og yngre – familiemedlem.

– Jeg tror gerne, at han ville give dirigentstokken videre. Men jeg føler også, at jeg indtil nu har fået lov til at tage mange beslutninger. Så det er ikke, fordi han ikke holder til det. Han er fuldstændig fysisk super.