Lille landbrugs fejrer jubilæum med rekordoverskud

Lille landbrugs fejrer jubilæum med rekordoverskud
Brugsen i Pedersker er rød, men det er tallene på bundlinjen ikke. Foto: Jens-Erik Larsen
| ABONNENT | 16. MAR 2021 • 13:29
| ABONNENT
16. MAR 2021 • 13:29

ERHVERV

Dagli'Brugsen i Pedersker – i daglig tale Pærsker Brøggs – fejrer i denne uge 120 års jubilæum.

Men det kunne sagtens være gået anderledes, siger uddeleren fra den lille brugsforening på Sydbornholm. Mange af de små brugser på Bornholm er bukket under de seneste ti år, og de tilbageværende er i hård konkurrence med discountkæderne i Rønne, Aakirkeby, Allinge og Nexø.

– Et 120-årsjubilæum er ingen selvfølge for en landbrugs i en by med 200 indbyggere, siger Sten Forsberg, der overtog den daglige ledelse af Dagli' Brugsen i Pedersker i 2019.

Nedlukning øger omsætningen

Dengang så det faktisk ikke ud til, at brugsen ville klare den til sin store 120-års dag, indrømmer Sten Forsberg. Underskuddet voksede år for år, og på et tidspunkt måtte brugsforeningen søge hjælp hos den lokale borgerforening.

En tredjedel af byens indbyggere mødte op til borgermøde i Samlingshuset, og flere tiltag blev sat i søen, herunder kreditkontoer og salg af andelsbeviser.

Den lokale opbakning gav fornyede kræfter, og i 2019 kom brugsen ud med et lille overskud efter mange år i minus.

Fremgangen fortsatte i 2020, godt hjulpet på vej af de nye adfærdsmønstre under nedlukningen.

– Der har været godt belagt i sommerhusene, og folk arbejder hjemmefra. Det kan mærkes i de små brugser, siger Christian Lund, bestyrelsesformand i Pedersker Brugsforenings bestyrelse.


Uddeler Sten Forsberg fejrer 120 års jubilæum med rekordomsætning i Dagli' Brugsen i Pedersker. Arkivfoto: Berit Hvassum

Ny rekord i februar

Christian Lund vurderer, at Dagli' Brugsen i Pedersker kommer ud af 2020 med et overskud på 350.000-400.000 kroner mod 40.000 kroner året før. Overskuddet skyldes blandt andet en omsætningsøgning på cirka 20 procent.

Og noget tyder på, at fremgangen fortsætter ind i 2021. I februar måned slog Dagli' Brugsen ifølge Christian Lund endnu en rekord og omsatte for over en million, mod 670.000 kroner året før.

– Der er generelt mange ting, der er gået vores vej. Men vi har også lagt mange frivillige timer i det, fastslår Christian Lund.

 


Info

Dagli' Brugsen i Pedersker trækker lod om en gasgrill til 6.000 kroner i anledning af 120 års jubilæet.