Gammel erhvervsboss tager afstand fra selvtægt: 'Vi lever ikke i et revolverland'

Gammel erhvervsboss tager afstand fra selvtægt: 'Vi lever ikke i et revolverland'
Kell Hansen. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 16. FEB 2021 • 06:57
Af:
Aleksander Klug
| ABONNENT
16. FEB 2021 • 06:57

ERHVERV

Coronakrisen kradser. Derfor havde flere butikker varslet, at de ville trodse coronarestriktionerne og genåbne mandag. Også selv om det kunne koste dem en klækkelig bøde. Det forstår Kell Hansen sådan set godt. Han er koordinator og talsmand for Foreningen Østlandet, som er erhvervs- og handelsforening for Nexø og omegn.

– De her voldomme udbrud kommer, og jeg forstår dem sådan set godt. Som gammel erhvervsboss synes jeg da også, at det er kreperligt, at man ikke kan leve af sin drift, men at man skal leve af tilskudspakker.

– Jeg vil bare sige, at det er ikke et revolverland, vi bor i. Det er en retsstat, og jeg mener bestemt ikke, at vi skal gå i selvtægt. Jeg mener ikke, at vi kan tilskynde til, at folk de driver til selvtægt i den her sammenhæng.

Ikke pisse sjovt

Kell Hansen er ikke bekendt med bornholmske virksomheder, der har deltaget i mandagens genåbning. Han er dog sikker på, at der er rigtig mange virksomhedsejere, der rigtig gerne ville åbne deres forretninger. Bare ikke imod lovgivningen, understreger han.

Kell Hansen mener i stedet, at det, selvstændigt erhvervsdrivende har brug for i disse tider, er et skulderklap. For det er jo "ikke pisse sjovt", som han siger.

– Der er rigtig mange virksomheder med respekt for sig selv, der ikke vil trodse lovgivningen i forhold til genåbning. Selv om man føler, at det her er ganske forfærdeligt, så er det vigtigt, at vi holder den her pandemi under kontrol.

Heller ikke i Rønne Handelsstandsforening, har man kendskab til virksomheder, der har slået dørene op.

– Jeg har ikke kendskab til nogen, der vil genåbne mod myndighedernes påbud. Og jeg tror heller ikke, der er nogen, der vil gøre det, nu hvor vi er så tæt på forhåbentlig at måtte genåbne den 1. marts. Men det fortæller naturligvis en historie om mange forretningsdrivendes frustration om at være nedlukket. Og når man ser på, hvordan folk samles og flokkes i supermarkederne, uden det tilsyneladende har betydning for smitten, så er det selvfølgelig svært at forstå ,hvorfor vi andre ikke må holde åbent, siger Jan Bidstrup, der er formand for Rønne Handelsstandsforening.

5.000 kroner i bøde

Hos organisationen SMVdanmark, der repræsenterer de små og mellemstore virksomheder i Danmark, mener man heller ikke, at selvtægt er løsningen. Også selv om man deler Kell Hansens forståelse for, at mindre erhvervsdrivende kan være frustrerede og desperate på grund af længere tids nedlukning. Men organisationen støtter ikke, hvis butikker begynder at trodse de gældende restriktioner, siger Jacob Brandt, der er administrerende direktør i SMVdanmark.

– Det tager jeg klart afstand fra. Det er aldrig løsningen at ty til selvtægt.

Men reaktionen understreger ifølge Jacob Brandt, hvorfor det er vigtigt, at erhvervsdrivede snart får fremlagt en plan fra regeringen for, hvornår man kan forvente en åbning.

– Er det om 14 dage eller om to-tre måneder? Og hvis åbningen ligger langt ude i fremtiden, så er det nødvendigt, at der kommer en ny hjælpekompensationspakke, der dækker 100 procent af alle de erhvervsdrivendes omkostninger. Det kan ikke være rigtigt, at de små erhvervsdrivende har så store omkostninger ved at holde deres butik lukket hver eneste dag, siger Jacob Brandt.

Det koster 5.000 kroner i bøde, hvis en butik vælger at holde åbent og trodse det forbud, der er blevet indført for liberale erhverv.

På nuværende tidspunkt skal indehavere af liberale erhverv holde lukket frem til 28. februar.