– Når jeg kigger over de 25 år, hvor jeg har været selvstændig, så har det aldrig været en guldgrube at være landmand. Men jeg driver heller ikke landbrug for pengenes skyld. Det er simpelthen, fordi jeg synes, det er spændende at arbejde med dyr og landbrug. Og jeg har aldrig kunnet se mig selv sidde på et kontor fra syv til fire, siger Christian Westh, der har 16 ansatte.
Mit nulpunkt bliver lavere
Man skal have forretningssans for at være landmand i dag, siger Christian Westh. Og det er netop forretningssans, der fik ham til at købe Myrebygård.
– Udfordringen på Bornholm er, at der er rigtig mange gamle slagtesvinestalde. De er meget små, og de er helt udtjente. Det ville ikke kunne betale sig at renovere igen og igen. De vil blive lukket, og hvis vi ikke får bygget noget, som det her, eller større, så vil det blive et problem at skaffe grise nok til slagteriet, påpeger han.
De bornholmske svineproducenter står altså med valget mellem at bygge nye stalde eller være heldige at finde en ejendom med muligheder. Sådan en ejendom var Myrebygård, som stod til salg et stykke tid, før Christian Westh slog til.
Han er den første svineproducent på Bornholm, der kaster sig ud i at ombygge en kostald til svin. Målet er at spare penge ved at udnytte de eksisterende konstruktioner.
– Ved at bevare gyllekummer, loft og gulve kunne jeg bygge det til den halve pris og indrette det som en ny stald. Så bliver mit nulpunkt, altså der hvor jeg ikke længere tjener penge, lavere, end hvis jeg havde bygget ny stald på bar mark, siger han.

Foto: Berit Hvassum
Forsøg med kyllingeplader
Besparelsen ved at renovere i stedet for at bygge nyt ligger ifølge Christian Wesths beregninger på næsten 50 procent.