Balladen om skorstenene

Balladen om skorstenene
Uffe Rebsdorf fortalte i 2018 i Bornholms Tidende om sine problemer med at sælge skorstenene. Arkivfoto: Allan Rieck
| ABONNENT | 8. MAR 2021 • 13:13
| ABONNENT
8. MAR 2021 • 13:13

BALLADE

I august 2018 kunne Bornholms Tidende oplyse, at ejeren af de tre skorstene bag Levertranfabrikken på Snogebæk Havn, Uffe Rebsdorf, havde forsøgt at sælge dem, men følte, at havnebestyrelsen blokerede for salg. Ejeren forklarede, at han i hvert fald flere gange havde fået tilbud fra interesserede købere, men hver gang var det endt med, at køberen trak sig, fordi vedkommende ikke kunne få klar besked fra havnebestyrelsen om, hvad man måtte bruge bygningerne til, hvor meget udenomsareal, en ny ejer kunne råde over, og hvad leje af jorden, som bygningerne står på, skulle koste.

Uffe Rebsdorf fortalte dengang også, at han i november 2015 mødtes med havnebestyrelsen for at diskutere bygningernes fremtid. Blandt andet talte man på mødet om, hvorvidt havnen ville købe de tre skorstene, om Uffe Rebsdorf kunne fremleje dem til en anden lejer, eller om han kunne sælge bygningerne.

På det møde fortalte medlemmer af havnebestyrelsen ifølge Rebsdorf, at det vigtige var, at bygningerne kom i anvendelse, og at bestyrelsen var interesseret i at købe bygningerne, men kun ville betale godt en fjerdedel af det beløb, som ejeren mente skorstene var værd.

For at få fastsat prisen havde Rebsdorf inden mødet med havnen bedt ejendomsmægler Gurli Hansen fra Realmæglerne i Rønne vurdere, hvad de tre skorstene kunne sælges for, og han oplyste i artiklen fra 2018 til avisen, at hendes vurdering lød, at det var meget svært at prissætte skorstenene, men afhængigt af, hvem køber var, og hvad bygningerne skulle anvendes til, kunne prisen være fra 500.000 kroner og nedefter.

– Vi ville gerne være ordentlige, omgængelige og imødekommende, så derfor tilbød vi havnen, at de kunne købe bygningerne for 225.000 kroner, fortalte Uffe Rebsdorf i 2018 til Bornholms Tidende.

Det tilbud afslog havnebestyrelsen. Den ville dengang kun betale 60.000 kroner for de tre skorstene.

Uffe Rebsdorf oplyste også, at det en enkelt gang, hvor han havde en køber til skorstenene, var lykkedes at få havnebestyrelsen til at oplyse lejen på jorden, som skorstenen står på. Havnebestyrelsen forlangte en leje, som var mere end 10 gange højere end den leje, som Uffe Rebsdorf da betalte for at have sine tre skorstene stående på havnens jord.

– Jeg betaler 2.200 kroner om året. Havnebestyrelsen forlangte, at den nye lejer skulle betale 25.000 kroner om året, fortalte han.

Alt muligt pjat

Den forskel på lejen skyldtes, forklarede havnebestyrelsesformand Jørn Pedersen i 2018, at de tre skorstene blev udlejet som redskabsskure, og at lejen ville blive højere, hvis de skulle bruges til andre formål.

Uffe Rebsdorf fortalte også i 2018, at han havde søgt om havnebestyrelsens tilladelse til at indrette henholdsvis kunsthåndværks- og bådudstyrsbutik med tovværk og beslag i bygningerne, men fik nej fra havnebestyrelsen.

Adspurgt af Bornholms Tidende om, hvorfor Uffe Rebsdorf ikke kunne få lov at indrette kunsthåndværks- og bådudstyrsbutik, oplyste Jørn Pedersen i 2018, at det var, fordi havnebestyrelsen ikke anså det som fiskerirelateret.

– Vi kan jo ikke åbne op for alt muligt pjat, så fiskerne ikke kan få redskabsskure, sagde han dengang til avisen.

Det er ikke lykkedes inden deadline at få en kommentar til salget af skorstenene fra hverken Uffe Rebsdorf eller havneformand Jørn Pedersen.