Voldsomt sygefravær presser ældreområdet: 'Det er en negativ spiral'

Voldsomt sygefravær presser ældreområdet: 'Det er en negativ spiral'
NYHED | ABONNENT | 19. JAN 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
19. JAN 2024 • 05:30

Højt sygefravær i kommunen presser særligt ældreområdet til det yderste. Særligt langtidssygemeldinger skaber udfordringer, og et ansættelsesstop vil blot forværre problemet, lyder det.

Sygefraværet er højt - meget højt i Bornholms Regionskommune.

Det er efterhånden ikke nogen hemmelighed, og tidligere på ugen blev der sat tal på, da TV2 Bornholm skrev, at sygefraværet i 2023 i gennemsnit lå på 20,2 fraværsdage. Ujævnt fordelt over kommunens forskellige ansvarsområder, lod kommunaldirektør Sine Sunesen forstå, og størst var og er problemet på ældreområdet, hvor de ansatte sidste år i gennemsnit havde haft 29,5 sygedage. Det svarer altså til, at hver enkelt medarbejder var sygemeldt i en måned i løbet af 2023.

– Det er virkelig et stort problem, for de hænder kunne være rigtig godt brugt på et område, hvor der i forvejen mangler så mange, siger Anita Diana Mortensen, der sidder i Bornholms Ældreråd og er formand for følgegruppen for social og sundhed i ældrerådet.

Hun fortæller, at man i ældrerådet ofte får henvendelser, der tegner et tydeligt billede af et område, der er presset til sit absolut yderste.

– Jeg har jo selv arbejdet i døgnplejen for år tilbage, og da jeg startede, havde vi ordentlige vilkår. Men der er flere af de kolleger, jeg havde i sin tid, som er flygtet og har søgt over i et helt andet erhverv. Det er for hårdt fysisk, men især også mentalt.

Anita Diana Mortensen køber derfor heller ikke helt, når kommunaldirektøren siger, at det høje sygefravær ikke skyldes mistrivsel.

– Heldigvis er det sådan, at vi ikke har noget generelt trivselsproblem i kommunen. Det måler vi jævnligt og ved sidste måling, der lå vi meget fint, også på ældreområdet, lød det således fra Sine Sunesen til TV2 Bornholm.

– Det tror jeg ikke, de har ret i. Det ville klæde dem lidt, hvis de gik ud og så, hvad der foregik derude. De skal nok se lidt på arbejdsmiljøet, siger Anita Diana Mortensen som svar til den påstand.

– Men jeg ved ikke, hvad der ligger i langtidssygdommene. Det kunne jeg vældig godt tænke mig at vide.

Mistrivsel?

Og netop langtidssygemeldinger er det helt store problem, forklarer formanden for social- og sundhedsudvalget, René Danielsson (DF).

– Jeg ved, at meget af det er langtidssygdom, og det betyder jo, at de lønkroner kan vi ikke bruge på at købe aflastning til de medarbejdere, der løber rigtig stærkt. Det er en negativ spiral.

Udvalgsformanden fortæller, at han modtager mange bekymringsskrivelser, der handler om arbejdspres, og han erkender samtidig også, at mistrivsel kan spille ind.

– Hvis jeg skal være helt ærlig, så er der da helt sikkert noget, der handler om trivsel nogle steder. Det synes jeg godt, vi kan tillade os at sige højt. Vi får da ikke gjort noget ved det, hvis vi ikke siger det højt. Der er jo en masse usikkerhed, og selvfølgelig kan det påvirke folks arbejdsmiljø, siger René Danielsson.

Politikeren sad onsdag til møde i økonomi- og klimaudvalget, hvor man blandt andet godkendte et ansættelsesstop, så ingen kan blive ansat i kommunen, medmindre kommunaldirektøren og de øvrige to direktører har godkendt den konkrete ansættelse. René Danielsson prøvede i den forbindelse at friholde ældreplejen og børneområdet fra også at skulle være underlagt stoppet for at ansætte, men det stod han alene med.

– Hvis man ser på, hvilke jobområder som rent faktisk har slået stillinger op i øjeblikket, er 50 procent af dem social- og sundhedsmedarbejdere. Og hvis de stillingsopslag fjernes, skal vores nuværende medarbejdere løbe endnu hurtigere, og så kan sygefraværet stige endnu mere. Jeg synes, anbefalingerne i går (onsdag red.) decideret modarbejder det, kommunaldirektøren sagde til TV2 Bornholm. Det er tragikomisk, at man siger, at vi mangler sosu’er, men samtidig vil man ikke friholde ældreområdet fra det her, fortæller René Danielsson.

Han påpeger, at ældreområdet allerede inden jul skulle fjerne et beløb, der svarer til 46 årsværk, hvor mange ubesatte stillinger blev fjernet, og mange ufaglærte blev flyttet til andre områder.

– Og når man så endnu går det igennem og ser sig nødsaget til at slå de her stillinger op, så er det, fordi de er nødvendige. Ellers var de ikke blevet slået op efter det her, siger politikeren, der bakkes op af Anita Diana Mortensen.

– Hvis det her midlertidige ansættelsesstop også gælder ældreområdet, er det det rene vanvid, siger hun, da Tidende fortæller om økonomiudvalgets beslutning onsdag.

Alderen trykker

Ifølge René Danielsson er der også en anden ret væsentlig årsag til, at man oplever det høje sygefravær - nemlig alder.

– Vi har en medarbejderstab, som bliver gradvist ældre, og det gør også, at slitage rammer hårdere. Jeg mener, det på omsorgsområdet er en tredjedel, der lige om lidt er fyldt 55 år.

Derfor mener politikeren også, at man er nødt til at se endnu mere på, hvordan teknologien kan hjælpe medarbejderne i deres daglige arbejde.

– Jo ældre vores medarbejdere bliver, desto flere af den slags løsninger skal vi kigge på. Det kan spare en masse personaleressourcer, og i min verden er det helt klart den vej, vi er nødt til at gå, siger udvalgsformanden.

Anita Diana Mortensen mener, at de dårlige vilkår og høje sygefravær også har en ekstra negativ effekt.

– Det sælger jo heller ikke ældreplejen særlig godt. Jeg ville ikke have søgt ind i dag, for man bliver lidt skræmt.

Tidende har forsøgt at få kontakt til flere af lederne på plejecentrene for at høre, hvordan man oplever situationen ude på arbejdspladserne, men er blevet henvist til sundhedschefen i Bornholms Regionskommune, Iben Kyhn Riis. Det var dog torsdag ikke muligt at få en kommentar fra sundhedschefen.

Hvis det her midlertidige ansættelsesstop også gælder ældreområdet, er det det rene vanvid

Anita Diana Mortensen

Bornholms Ældreråd