Tidselcafé: Sådan undersøger du dine bryster

Tidselcafé: Sådan undersøger du dine bryster
Gitte Hansen er klar til at tage slå dørene op til Tidselcafé tirsdag aften. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 8. JAN 2024 • 05:30
NYHED | ABONNENT
8. JAN 2024 • 05:30

Selvundersøgelse kan være vejen til tidligt at opdage, om noget et galt. Men man skal vide, hvordan man gør.

Efter at have ligget stille i en årrække returnerede Kræftforeningen Tidslerne med sin første Tidselcafé i efteråret og har også siden afholdt arrangementer.

Tirsdag den 9. januar klokken 19-21 går det løs igen i Villa Thalia, Nyker, oplyser psykoterapeut Gitte Hansen, som er kredsansvarlig i Tidslerne Bornholm, i en mail til Tidende.

Af den fremgår det, at den tidligere praktiserende læge Lisbeth Boss vil lære de fremmødte at undersøge deres egne bryster.

– Vi gennemgår øvelser, så vi kan undersøge hele brystet og området omkring, så vi selv kan opdage eventuelle knuder. Lisbeth vil også gennemgå modermærker, fortæller Gitte Hansen og fortsætter:

– Jeg har altid selv haft lyst til at lære det rigtigt. Især i ungdommen havde jeg mange knuder i brystet og fik ofte mammografier, helt sikkert alt for mange. Da jeg for fem år siden fik konstateret brystkræft, havde jeg igennem længere tid undret mig over "rynker i brystet". "Alderdom", tænkte jeg, men det var det ikke. Det var kræftknuderne, der trak i huden. Havde jeg vidst bare lidt om, hvad det handlede om, var der ikke gået så lang tid, inden det blev opdaget.

Det er på den baggrund, Gitte Hansen har inviteret Lisbeth Boss til at møde op og fortælle om, hvordan man kan undersøge sine egne bryster.

Hele området

Lisbeth Boss er, oplyser Gitte Hansen, netop gået på pension, men har gennem mange år arbejdet med rehabilitering og undervisning af kræftpatienter, idet hun også selv har været både patient og pårørende.

– Hun vil gennemgå øvelser, så vi kan undersøge hele brystet og området omkring, så vi selv kan opdage eventuelle knuder. Der vil også være små brystmodeller med forskellige typer af tumorer, så man kan mærke, hvad man skal være på vagt overfor, fortæller Gitte Hansen.

Hun oplyser videre, at der vil være mulighed for selvundersøgelse på aftenen, hvorfor der til netop dette møde kun vil være adgang for kvinder.

Man kan læse mere om Gitte Hansen på gittesmassage.dk samt om Kræftforeningen Tidslerne og Tidselcafé på tidslerne.nemtilmeld.dk.