Lokale læger er utilfredse med regionen: De burde have lukket praksisklinikken

Lokale læger er utilfredse med regionen: De burde have lukket praksisklinikken
De praktiserende læger er utilfredse med, at praksisklinikken skal fortsætte. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 9. SEP 2023 • 05:30
Jakob Nørmark
Journalist
NYHED | ABONNENT
9. SEP 2023 • 05:30

Det vækker ikke glæde hos de praktiserende læger, at Region Hovedstaden udvider praksisklinikken på hospitalet og dermed trækker flere læger til Bornholm. Region Hovedstaden har sovet i timen flere gange, mener de praktiserende lægers forperson, Rikke Hjorth Westh. Hun spillede selv en hovedrolle i det langvarige forløb, da hun for to år siden var med til at forhindre, at kæden Alles Lægehus etablerede sig på Bornholm.

For at tackle lægemanglen besluttede et politisk udvalg i Region Hovedstaden i sidste uge at udvide praksisklinikken på Bornholms Hospital og garantere driften af klinikken i fire år. En del politikere glædede sig over, at der fremover bliver flere læger til folk i Rønne-området.

At flere patienter fremover kan blive tilknyttet den regionsdrevne klinik, vækker imidlertid ikke begejstring hos de praktiserende læger på Bornholm. De lokale lægers forperson, Rikke Hjorth Westh, begræder, at beslutningen om at udvide praksisklinikken med skiftende læger fra én til to såkaldte lægekapaciteter er truffet uden samarbejde med de lokale praktiserende læger.

– Jeg synes, det havde været rigtig dejligt, hvis vi havde fået en ordentlig, konstruktiv dialog for at finde ud af, hvordan patienterne kunne komme ud til os i stedet for, siger Rikke Hjorth Westh på vegne af Bornholms praktiserende læger.

Yngre læger trak interesse

Hun har kontaktet Tidende for at komme med sin version af historien om praksisklinikken, som Region Hovedstaden efter hendes opfattelse har haft flere chancer for at gøre overflødig. Da praksisklinikken i 2022 senest var i udbud, var tre nyuddannede speciallæger i almen medicin, som havde tilbragt flere år hos andre bornholmske læger, klar til at overtage patienterne og etablere en privat lægepraksis.

– De ville byde på praksisklinikken og var ude at se den. Jeg var personligt med, fortæller Rikke Hjorth Westh.

De yngre læger havde forskellige idéer til lokaler i Rønne, og en overtagelse af hospitalsfløjen var i spil, men de trak deres interesse, da de ikke kunne få økonomien til at hænge sammen. En af årsagerne var ifølge Rikke Hjorth Westh, at det blev stillet som et krav, at lægerne skulle overtage regionsklinikkens personale, som havde et højere lønniveau, end man normalt ser hos praktiserende læger på Bornholm. I begyndelsen ville de yngre læger ikke behøve det samme antal sygeplejersker, som de skulle overtage, fordi de som en trio af læger ville kunne klare mange opgaver selv.

– Vi har haft fat i regionen adskillige gange, men fordi de også skulle overtage personalet, sprang de fra, fordi det ikke ville være rentabelt for dem. De ville være tre læger til at tage 1.800 patienter fra praksisklinikken og et ekstra ydernummer, så de havde ikke mulighed for at lønne tre sygeplejersker ved siden af, siger Rikke Hjorth Westh, der selv ejer Allinge Lægehus med to partnere.

De tre læger – Trine Pelle Holm, Olaf Emil Strøm og Johannes Skjold Birkbak – sluttede sig i stedet til Kathri Birkjær Hansens praksis på lægehuset i Rønne.

1. juli blev de medejere af klinikken, som i den forbindelse skiftede navn til Lægekompagniet Rønne. De nye læger overtog ydernumre, som to pensionerede læger havde efterladt.

Efter tilføjelsen af de tre læger i foråret har deres praksis hver måned taget 100 ekstra patienter ind. Optaget af nye patienter vil fortsætte, indtil patienttallet hos Lægekompagniet Rønne er vokset med 800.

Fordele patienter imellem sig

Ifølge Rikke Hjorth Westh har de bornholmske praktiserende læger flere gange tilbudt at overtage patienterne fra praksisklinikken. Alle 1.720 borgere, der aktuelt hører til praksisklinikken, kunne blive flyttet, hvis hver praktiserende læge tog cirka 80 patienter ekstra ind. Sidste år ville de bornholmske læger – med undtagelse af en enkelt praksis i Rønne – gerne indgå en aftale om at tage imod flere patienter, oplyser Rikke Hjorth Westh.

– Igen sov regionen i timen og benyttede ikke lejligheden til at sluse praksisklinikkens patienter ud til de praktiserende læger, siger hun om afvisningen fra regionen.

Resultatet ville blive mere travlhed hos de enkelte læger, og at flere rønneboer skulle drage til andre for at komme til læge. Hensynet til geografien gjorde, at regionsrådet stillede som krav, at en lægepraksis skulle ligge i Rønne, da kapaciteten forgæves var i udbud i 2022.

Modarbejdede kæde

Lægemangel på Bornholm er en gammel historie. Den konkrete anledning til at oprette en klinik på hospitalet drevet af Region Hovedstaden var, at lægerne Torben Strømann-Møller og Lisbeth Brigsted gik på pension i 2016. De forsøgte forgæves at sælge deres praksis på Store Torvegade og begge tilknyttede kapaciteter. Den eneste læge, som bød, ville kun overtage den ene kapacitet, og for at undgå lægemangel åbnede regionen praksisklinikken. De bornholmske læger var ifølge Rikke Hjorth Westh også dengang indstillet på at fordele de overskydende patienter imellem sig.

– Uden dialog oprettede Region Hovedstaden alligevel en regionsklinik, fortæller Rikke Hjorth Westh.

Da praksisklinikkens dispensation nærmede sig udløbsdatoen, udbød Region Hovedstaden de to kapaciteter (eller cirka 3.200 patienter), der gik til læge på hospitalet.

Lægepraksiskæden Alles Lægehus meldte sig på banen, og i ansøgningen forklarede selskabets læge, at hun var interesseret i begge kapaciteter samt en tredje ledig kapacitet.

”Jeg ønsker at udnytte kapaciteterne maksimalt. Det vil sige 2.700 patienter per kapacitet og i alt 8.100 patienter for de tre kapaciteter,” skrev læge Berit Lavik i Alles Lægehus’ ansøgning, som Tidende fik aktindsigt i.

Selvom mange af praksisklinikkens patienter bor i og omkring Rønne, besluttede Allinge Lægehus at lægge en billet ind på opgaven.

– Vi gjorde det simpelthen, fordi vi som lægestand herovre ville sikre os, at Alles Lægehus ikke kom til øen, da de ikke giver et ordentligt tilbud.

Ifølge Rikke Hjorth Westh ville en praksis i lægekæden Alles Lægehus stort set kun blive passet af sygeplejersker. Hun fortæller, at Allinge Lægehus trods udfordringer med geografien ønskede at overtage alle 3.200 patienter.

– Vi bød på det hele, men så viste det sig, at regionen lavede det nummer med at fordele halvdelen af patienterne hos dem (Alles Lægehus) og halvdelen hos os.

Fordi Region Hovedstaden fordelte de to kapaciteter mellem de to ansøgere, droppede Alles Lægehus planerne. Allinge Lægehus overtog 1.600 patienter, hvilket vakte stor opstandelse, da masser af borgere med et par ugers varsel fik 20-25 kilometer til deres praktiserende læge.

Konsekvensen blev, at regionen måtte forlænge praksisklinikken på en nødordning. Efter at ny lovgivning i juli trådte i kraft, besluttede Region Hovedstaden at give regionsklinikken på hospitalet yderligere fire år og tildele klinikken den ekstra kapacitet, som Alles Lægehus ikke tog imod i 2021.

Ikke for pengenes skyld

Rikke Hjorth Westh erkender, at hun aktivt var med til at modarbejde Alles Lægehus, men hun vil ikke sige, at hun har et medansvar for den lokale lægemangel.

– Når man arbejder meget med det her og bliver skudt i skoene, at det er ens skyld, kan man godt blive lidt frustreret.

I og med du søgte om kapaciteter og fik patienter, hvoraf mange boede i Rønne, kan man jo godt få den tanke, at Allinge Lægehus har en økonomisk interesse i sagen, som påvirker din vurdering af Region Hovedstaden. Hvad vil du sige til det?

– Ikke i forhold til, hvor meget arbejde der ligger i at få 1.200-1.500 ekstra patienter. Selvfølgelig tjener man flere penge, men vi har jo også ansat en ekstra sygeplejerske, haft ekstra uddannelseslæger og bygget om. Det bliver man jo nødt til. Jeg tror ikke, at nogen praktiserende læger tager ekstra patienter for pengenes skyld, for vi arbejder så meget i forvejen. Herovre tror jeg ikke, der er nogen, der arbejder mindre end 50-60 timer om ugen.

Hvor mange patienter har I tilbage hos Allinge Lægehus, som vil være interesseret i at flytte læge til Rønne?

– Jeg tør ikke sige, præcist hvor mange vi har. Mellem 300 og 500 måske.

Ydernumre uden læger

Rundt om på de bornholmske lægehuse sidder der færre læger, end der egentlig er ydernumre til. En kapacitet svarer normalt til mindst 1.600 patienter, og regionens talmateriale ser det ud, som om de praktiserende læger har færre patienter end andre steder i landet. Men det er misvisende, fortæller Rikke Hjorth Westh.

– Vi lander på et lavere patientantal, fordi de medregner en masse ydernumre, der ikke er besat. For eksempel har vi i Allinge ydernumre til fire læger. Vi er kun tre. Vi har cirka 2.000 patienter per mand, men hvis pladserne var besat, ville vi have omkring 1.400 forklarer Rikke Hjorth Westh.

Også i Aakirkeby dækkes fire ydernumre af tre læger, ligesom der er ubesatte ydernumre i Nexø og Klemensker.

Løsningen er, at sygeplejersker overtager dele af lægernes traditionelle arbejde.

– Ligesom andre steder i landet er der flere, som ansætter dygtige konsultationssygeplejersker til at tage mange af kontrollerne af kronisk syge. Det er, hvad vi har gjort hos os, og så sidder lægerne stort set kun med udredningsopgaver.

Når der er så mange læger, som ikke har besat deres ydernumre, kunne man fristes til at tro, at udvidelsen af praksisklinikken hjælper jer med at undgå overbelastning. Hvorfor er I utilfredse?

– Det havde også været godt, hvis nogen havde nedsat sig som almindelige praktiserende læger. Nu er det bare en regionsklinik, som får dispensation. Dette er stadig ikke en varig løsning. Patienterne vil blive sendt frem og tilbage. Det er noget værre rod, siger Rikke Hjorth Westh.

‘Sværere at forhandle med os’

Hun fastholder, at regionen kunne have afsat regionsklinikken sidste år, hvis villigheden til at samarbejde med de tre interesserede læger havde været større.

Da regionens ”udvalg for det nære og sammenhængende sundhedsvæsen” i sidste uge vedtog udvidelsen af praksisklinikken, lagde politikerne vægt på, at ”ydernummeret skal slås op i god tid inden de fire års udgang”.

Hvor mange patienter der kan optages på praksisklinikken, ligger endnu ikke fast. Det skal afgøres efter møder mellem regionen og de etablerede praktiserende læger.

– Det skal heller ikke være sådan, at man tager patienter fra de andre læger, så man fjerner indtægtsgrundlaget, har udvalgsformand Karin Friis Bach (RV) sagt til Tidende.

Rikke Hjorth Westh tager imod invitationen og vil gå til mødet med en kritisk tilgang i forhold til beslutningen om udvidelsen, fortæller hun.

– Det vil betyde, at den bliver mindre salgbar. Det bliver sværere at få de patienter ud i almindelig drift. Jo større den praksisklinik bliver, desto sværere bliver det at forhandle med os, når den skal afvikles.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT