Kommunen må godt forbyde gamle brændeovne – men vil politikerne det?

Kommunen må godt forbyde gamle brændeovne – men vil politikerne det?
En ny lovgivning giver kommunen mulighed for at kræve, at gamle brændeovne skal skiftes ud i Rønne. Hensigten er, at der skal renere røg ud af skorstenene. Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | ABONNENT | 27. APR 2024 • 15:30
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
27. APR 2024 • 15:30

Det er muligt for landets kommuner at forbyde ældre brændeovne fra før 2008 i områder med fjernvarme eller naturgas. Men vil man gøre brug af lovgivningen på Bornholm? Det har Tidende spurgt politikerne i regionskommunen om.

I denne weekend kan man i Tidende læse om en kvinde i Rønne, som lider af en sygdom, som gør, at hun ikke kan tåle røg fra brændeovne. Hendes største ønske er, at brændeovne bliver gjort forbudt i byen. Nu viser det sig, at ny lovgivning rent faktisk giver regionskommunen mulighed for delvist at opfylde det ønske.

Sidste år indførte Folketinget en ny lov, som giver kommunerne mulighed for at forbyde brændeovne produceret før 1. juni 2008, hvis de er placeret i et område med kollektiv varmeforsyning i form af fjernvarme eller naturgas.

Hvis en kommune tager reglen i brug, har brændeovnsejerne valget mellem enten at skrotte deres brændeovn eller erstatte den med en ny, hvor partikeludledningen højst må være 5 g/kg fyret brænde. Ellers kan de risikere at få en bøde af kommunen.

Hele ideen med lovgivningen er at få mindre luftforening, forklarer folketingsmedlem Lea Wermelin (S), som i sin tid som miljøminister var med til at udarbejde loven.

– Brændeovne er måske i modsætning til, hvad man skulle tro, en af de største udfordringer for vores luftkvalitet herhjemme. Og det gælder både i store byer, men selvfølgelig også på villa-vejene, selvom det jo også er enormt hyggeligt og dejligt med en brændeovn, fortæller Lea Wermelin.

Wermelin: Op til KB

Ifølge Videnscentret Bolius anslås det, at de cirka 700.000 brændeovne og pejseindsatser i Danmark står for omkring 40 procent af den samlede danske partikelforurening. Samtidig anslås det, at partikelforurening er skyld i, at tusindvis af danskere dør for tidligt hvert år.

Den store synder er i særdeleshed de ældre brændeovne, som udleder op til fem gange så mange partikler som nye. Dem er der mange af, for omkring 400.000 brændeovne i Danmark er produceret før 2008, oplyser Videnscentret Bolius.

Lea Wermelin vil som folketingsmedlem ikke blande sig i, om Bornholms Regionskommune skal forbyde de ældre brændeovne i eksempelvis Rønne, hvor der er koblet fjernvarme til langt de fleste boliger.

– Jeg synes, det er klogt, der er beslutninger, som også bliver truffet lokalt. Det hænger jo også sammen med, hvor stort er problemet, og hvor mange gange har man fået henvendelser, og er der en eller anden afdækning af, hvor gamle brændeovnene er? Det har jeg ikke et overblik over, og derfor tænker jeg, at det er naturligt, at det er det lokale niveau, der beslutter det.

– Nu er rammerne der i hvert fald, siger hun.

Borgmester: Relevant dialog

I kommunalbestyrelsen har Socialdemokratiet ikke drøftet, om man vil gøre brug af den nye lovgivning, fortæller gruppeformand Claus Larsen-Jensen. Det er også første gang, at borgmester Jacob Trøst (K) støder på emnet på Bornholm, og han har derfor ikke taget stilling til spørgsmålet.

– Men det er da en relevant dialog at tage, hvis vi har borgere, der generes af røgen fra brændeovne, siger han.

– Jeg har selv brændeovn og nyder den form for varme, selv om jeg er klar over, at det kan være usundt. Jeg bor dog på landet, hvor mange har brændeovn, fortæller borgmesteren, som mener, at der allerede findes lovgivning, som løser problemet med gamle brændeovne. Fra 1. august 2021 har det nemlig ikke været tilladt at beholde en gammel brændeovn fra før 2003, når man køber bolig med en sådan brændeovn. Senest et år efter skal den være nedlagt eller erstattet med en ny brændeovn.

– Med den nuværende lovgivning vil gamle brændeovne blive udfaset af sig selv hen ad vejen, men jeg er som sagt positiv overfor en dialog/debat om emnet, fortæller Jacob Trøst.

Skyde gråspurve med kanoner

René Danielsson (DF) mener også, at de eksisterende regler er nok, og han advarer mod at gøre brug af den nye lovgivning.

– Jeg tror et eller andet sted, man skal være varsom med at bede folk om at bruge en masse penge på at udskifte deres varmekilde i en tid, hvor tingene jo ikke ligefrem er blevet billigere.

– Jeg synes, folk skal have lov til at beholde deres brændeovn, indtil de ikke skal bo i deres hus længere. Vi skal ikke give folk en ekstra regning, når der er lovgivning, der gør, at lige så snart huset skifter hænder, så vil det gå væk automatisk, siger han og fortæller, at han selv måtte betale for en ny brændeovn, da han for et par år siden købte hus i Rønne centrum.

Kirstine van Sabben fra Moderaterne mener heller ikke, man behøver gøre brug af yderligere lovgivning. I hvert fald ikke når det kommer til brændeovne.

– Jeg tror bare, man let kommer til at skyde gråspurve med kanoner, fordi det er mit indtryk, at det stille og roligt vil gå i sig selv. Der er nok nogle andre ting i forhold til CO2-udledning, jeg hellere ville bruge kræfter på, eksempelvis hurtigfærgerne, som jeg synes, er fuldstændig vanvittigt, siger hun.

Synd for damen

Løsgænger Heidi Burgedahl er heller ikke fortaler for at gøre brug af yderligere lovgivning, da hun mener, at den nuværende lovgivning vil reducere luftforeningen fra brændeovne i et rimeligt tempo, hvor boligejerne kan følge med.

– Det er synd for damen, der ikke kan tåle brændeovnsrøg, da det er drøjt at være overfølsom. Men jeg mener ikke, vi skal lave særregler på Bornholm, men vi skal følge de tiltag, som Folketinget vedtager, siger hun.

Løsgænger Jonna Nielsen efterlyser flere informationer om, hvor galt luftkvaliteten er i Rønne, før hun ønsker at tage stilling til spørgsmålet.

– Men det er klart, vi skal alle sammen tage ansvar for miljøet. Der har vi en pligt, både som kommunalpolitiker og som politiker på Christiansborg, siger hun.

Tidende har ikke fået svar fra Enhedslisten og Kristendemokraterne inden redaktionens deadline.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT