Fond beder om hjælp til at redde liv

Fond beder om hjælp til at redde liv
Arkivfoto: Berit Hvassum
NYHED | 8. DEC 2022 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
8. DEC 2022 • 15:30

Hvis man har prøvet at falde i havnen og komme op igen, vil Trygfonden gerne høre om det. Erfaringerne kan være med til at redde liv.


Hvordan sikrer man, at en tur i havnen ender lykkeligt og ikke tragisk? Det spørgsmål ønsker Trygfonden at finde svaret på, og derfor vil den gerne høre fra bornholmere, som har prøvet at falde i havnen og komme op igen

– Vi vil meget gerne i kontakt med alle, der har prøvet at falde i havnen og klarede sig enten på egen hånd eller med hjælp fra andre. De kan hjælpe os med værdifuld viden til arbejdet med, hvordan vi kan forebygge, at folk falder i vandet, og ikke mindst hvordan vi kan sikre os, at dem, der alligevel falder i, kan komme op igen. Vi håber, at mange vil dele deres oplevelser med os, så vi sammen kan gøre danske havne mere sikre, siger projektchef René Højer i Trygfonden i en pressemeddelelse.

I perioden fra 2001 til 2020 omkom i alt 276 personer – 255 mænd og 21 kvinder – som følge af drukneulykker i danske havne. Det viser Trygfondens Nationale Druknestatistik. På Bornholm skete der otte drukneulykker i samme periode, viser statistikken.

– Vores drukneprognoser for 2021 og 2022 tyder desværre på, at antallet af drukneulykker i havne er stigende. Det skal vi have gjort noget ved. Både ved at kigge på indretningen af havnene, så vi kan undgå, at folk falder i, og ved at skabe flugtveje, så folk kan komme op igen, hvis det alligevel går galt, siger René Højer.

Har man på et tidspunkt prøvet at falde i havnen, og ønsker man at hjælpe Trygfonden, kan man udfylde et spørgeskema via hjemmesiden Respektforvand.dk. Man kan vælge at være anonym.

Trygfonden deltager i en ny ekspertgruppe nedsat af Transportministeriet. Gruppen skal bidrage med ideer til, hvordan sikkerheden i danske havne kan styrkes, og antallet af drukneulykker kan reduceres. Resultaterne af den nye analyse af tæt-på-ulykker vil også indgå i ekspertgruppens arbejde.

Følg hinanden hjem

Hvert år mister mennesker på tragisk vis livet efter at være faldet i vandet på vej hjem alene fra en festlig aften. Det kunne måske være undgået, hvis de ikke havde været på egen hånd, da ulykken skete. Er man alene, kan det nemlig være rigtig svært at bevare roen og redde sig selv op af vandet. Derfor lyder der en klar opfordring fra Trygfonden om at følge hinanden hjem fra julefrokosten, nytårsfesten og andre festlige sammenhænge.

– Gå ikke alene hjem, og lad aldrig dine kammerater finde hjem selv, især ikke hvis de er berusede. Skulle ulykken ske, kan det være altafgørende, at der er en, der kan træde til og tilkalde hjælp. Og ser du en, der er på egen hånd i nærheden af vand, og som virker til at være lidt ude af balance, så lad ikke vedkommende klare sig selv. Træd til og sørg for, at personen kommer væk fra vandet og sikkert hjem. Det kan i sidste ende betyde, at du redder et liv, siger René Højer.

Drukneulykker i havne på Bornholm i 2001-2020

Havne 6

Lystbådehavne 2

 

Rønne 5

Nexø 2

Svaneke 1