Flere skal lære at redde liv på hjertestarterens dag

Flere skal lære at redde liv på hjertestarterens dag
Bernt Jensen vil instruere i hjerteredning. Foto: Henrik Nielsen
NOTITS | 10. OKT 2024 • 17:09
NOTITS
10. OKT 2024 • 17:09

Hjertestarterdagen byder på Bornholm blandt andet på instruktion i hjerteredning.


Onsdag er det den officielle hjertestarterdag i Danmark. Dagen bliver brugt til at gøre borgerne opmærksomme på, at det er vigtigt at kunne redde liv, så flere med hjertestop kan overleve i fremtiden.

Det skriver Dansk råd for genoplivning og Trygfonden i en pressemeddelelse.

"På dagen er der arrangementer rundt i landet, hvor børn og voksne kan få en gratis introduktion til hjertelungeredning og brug af hjertestartere," fremgår det.

Hjertestarterdagen blev markeret første gang i 2013.


Instruktion på biblioteket

I år vil man på Rønne Bibliotek kunne overvære instruktion i hjerteredning fra klokken 11.00 til 14.00.

Her vil blandt andre hjerteredder-instruktør Bernt Jensen stå klar, til at instruere de fremmødte i, hvordan man potentielt kan redde liv. Og instruktionen er helt afgørende for, at de 40 procent af danskerne, som ifølge Kantars befolkningsundersøgelse føler sig dårligt rustede til at yde genoplivning, kan blive trygge i at kunne hjælpe andre i nød.

– Hvert sekund er afgørende ved et hjertestop, og derfor kan jeg kun opfordre danskerne til at komme ud på Hjertestarterdagen og prøve kræfter med hjerteredning. Det er slet ikke så svært, og vi ved, at hvis man først får det prøvet af, så vil man også føle sig bedre rustet til at træde til, siger chefkonsulent i Hjerteforeningen Rikke Primdahl i en pressemeddelelse.

Statistikken taler for sig selv


Kendskabet til hjertemassage samt, hvordan en hjertestarter virker, har ifølge statistikken afgørende betydning for, om personer med hjertestop overlever.

Hvis ingen træder til med genoplivning inden en ambulance ankommer til stedet, overlever blot én ud af 25 personer. Hvis en person derimod hjælper til med hjertemassage inden ambulancens ankomst, så overlever hele én ud af syv personer. Og endnu bedre ser statistikken ud for personer med hjertestop, som modtager genoplivning med en hjertestarter. Her overlever én ud af hver tredje person med hjertestop, selv inden ambulancens ankomst.

En hurtig reaktion er afgørende

Ifølge det Europæiske Råd for Genoplivning kan sandsynligheden for at overleve være helt op til 70 procent, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for de første tre-fem minutter.

Derfor håber Hjerteforeningen at se så mange som muligt på hjertestarterens dag onsdag den 16. oktober. Har man ikke mulighed for at deltage i Hjertestarterdagen, kan man som privat borger tilmelde sig et gratis Hjerteredder-kursus på 30 minutter, hvor man får en grundlæggende introduktion til genoplivning.



FÅ ABONNEMENT