Enorm interesse for ny klinik i Svaneke

Enorm interesse for ny klinik i Svaneke
Nyreforeningens nye dialyseklinik i Svaneke er blevet positivt modtaget af af alle, og interessen er større end forventet, fortæller direktør Michael Buksti. Foto: Nyreforeningen
NYHED | 19. JUN 2024 • 15:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED
19. JUN 2024 • 15:30

Forventningen var 70 reservationer i 2024, men på nuværende tidspunkt har Nyreforeningens nye klinik reserveret 130 dialyser i år.

I denne uge åbnede Nyreforeningen sin nye dialyseklinik i Svaneke, der gør det nemmere for nyrepatienter at holde ferie på Bornholm, da de kan få behandling mellem strandture og restaurantbesøg.

Behovet for gæstedialyse har i nogen tid oversteget kapaciteten på Bornholms Hospital. Derfor gik Region Hovedstaden i dialog med Nyreforeningen, der besluttede at etablere en klinik til gæstedialyse for danske og udenlandske patienter, som besøger Bornholm.

– Vi er ikke nogen konkurrent til det eksisterende system. Vi har valgt at søge fondsmidler til etablering af en klinik for gæstedialyse på Bornholm, så nyresyge får endnu bedre mulighed for at få et tiltrængt afbræk fra hverdagen, siger direktør Michael Buksti i Nyreforeningen i en pressemeddelelse.

Åben hele året

Klinikken i Svaneke har tre dialysepladser, og målet er, at den på sigt vil kunne håndtere 250-300 dialyser om året, og allerede fra begyndelsen har interessen været så stor, at det er kommet bag på Nyreforeningen, som ikke har gjort særlig meget for at markedsføre klinikken. Derfor budgetterede foreningen med, at klinikken i sit første år ville gennemføre 70 dialyser, og forventningen var, at den ville balancere økonomisk i 2026.

– Men blot 48 timer efter, at vi havde udsendt et nyhedsbrev om, at vi åbnede en klinik for gæstedialyse i Svaneke, havde vi modtaget 60 bookinger på dialyse, og på nuværende tidspunkt har vi reserveret 130 dialyser. Så interessen for klinikken har oversteget vores vildeste forventninger, siger Michael Buksti.

Nyreforeningen har med økonomisk hjælp fra Jørgen Glidov Fonden stået for istandsættelse af lokaler og indkøb af dialysemaskiner i forbindelse med etableringen af klinikken. Selvom den er tiltænkt turister, holder den åbent hele året under ledelse af dialysesygeplejerske Lenette Ipsen, som i spidsbelastningsperioder bliver assisteret af vikarer fra Nyreforeningens to øvrige klinikker.