Corona har gjort det værre: Lang ventetid til bedre hørelse

Corona har gjort det værre: Lang ventetid til bedre hørelse
Ventetiden på høreapparatbehandling ligger på cirka 21 uger på Bornholm. Det er mere end i resten af Region Hovedstaden. Ekstra bemanding på Kommunikationscenter Bornholm skal få ventetiden ned, og centret forventer, at den er reduceret væsentligt om et år. Arkivfoto: Allan Rieck
NYHED | ABONNENT | 11. DEC 2022 • 05:30
Henrik Nielsen
Journalist
NYHED | ABONNENT
11. DEC 2022 • 05:30

Bornholmere med nedsat hørelse venter længere på høreapparatbehandling end andre i Region Hovedstaden. Kommunikationscenter Bornholm har skruet op for bemandingen for at skære ned på ventetiden.

I slutningen af august udtrykte sundhedsudvalget i Region Hovedstaden bekymring for den lange ventetid til høreapparatbehandling på Bornholm. Tal fra juli viste, at ventetiden var cirka 22 uger. I begyndelsen af oktober var ventetiden cirka 21 uger. Til sammenligning er den 16 uger på Rigshospitalet og ni uger på Nordsjællands Hospital. Det viser en orientering fra det seneste møde i udvalget. Kommunikationscenter Bornholm på Sveasvej i Rønne har dog en forventning om, at ventetiden bliver reduceret, fremgår det.

Region Hovedstaden har haft en aftale om høreapparatbehandling med det kommunale kommunikationscenter siden 2017. Aftalen omfatter voksne bornholmere med ukomplicerede høretab, hvor det lægefagligt er vurderet, at der er behov for høreapparat.

Ifølge Kommunikationscenter Bornholm er covid-19 en hovedårsag til, at ventetiden er cirka 21 uger. Den første dansker blev testet positiv for covid-19 den 26. februar 2020. Den 11. marts ramte den første nedlukning landet. I marts 2020 var ventetiden på kommunikationscentret 12 uger. Efter flere perioder med covid-restriktioner var den ved udgangen af 2020 steget til 18 uger.

I februar 2022 fjernede myndighederne restriktionerne, og covid-19 var ikke længere en samfundskritisk sygdom. På det tidspunkt var ventetiden oppe på 25 uger på Sveasvej.

I løbet af et år

Siden er covid-19 ifølge Sundhedsstyrelsen blevet en sygdom på linje med andre, og Kommunikationscenter Bornholm har netop opnormeret en halvtidsstilling til en fuldtidsstilling og forventer dermed, at ventetiden vil blive reduceret.

I den forbindelse har Region Hovedstaden afsat yderligere 300.000 kroner årligt til sin aftale med kommunikationscentret, og der arbejdes med forbedret visitation, hvilket skal medvirke til at nedbringe ventetiden. Derudover er regionens administration i løbende i dialog med centret om øvrige initiativer, der kan reducere ventetiden yderligere.

Kommunikationscentret forventer selv, at ventetiden vil være nedbragt væsentligt i løbet af et års tid.