Nyt kastebur deler vandene

Nyt kastebur deler vandene
Kasteburet skulle have været klar i juni, men blev først færdig i september. Foto: Jesper Gynther
NYHED | ABONNENT | 26. SEP 2024 • 19:00
Jesper Gynther
Journalist
NYHED | ABONNENT
26. SEP 2024 • 19:00

Hos Viking Atletik er der stor glæde over, at et nyt kastebur endelig er blevet sat op på Rønne Stadion Nord. Nu er der nemlig ikke længere risiko for, at nogen får en diskos i hovedet. Men Viking Fodbold og RIK havde helst gerne set, at buret var blevet placeret et andet sted, da de mener, at kastene slider ekstra på det i forvejen dårligt plejede græs.

Når forskellige idrætsudøvere skal deles om de samme faciliteter, kan det nogle gange udløse kontroverser. Sådan er det blandt andet lige nu på Rønne Stadion Nord, som både benyttes af fodboldspillere og atletikudøvere (hvorfor stadion også kaldes for Rønne Atletikstadion).

På den ene side i konflikten står Viking Atletik, som netop har brugt over 200.000 kroner på at sætte et nyt kastebur op ved den allerede eksisterende kastering på stadion for at øge sikkerheden. Og på den anden side står Viking Fodbold og RIK, som er irriteret over, at kastene fra buret - ifølge deres mening - vil føre til en forværring af tilstanden på det i forvejen hårdt prøvede græs.

– Hver gang der er en diskos, der rammer, tænker jeg, at det jo laver et mærke. Naturligvis. Og det er selvfølgelig irriterende. Som fodboldspiller ønsker man jo at have den mest plane bane som muligt, siger Allan Madsen, der er bestyrelsesmedlem i fodboldafdelingen i RIK.

Set fra sit eget synspunkt som frivillig i en fodboldforening så han derfor gerne, at stadionbanen ikke blev brugt til andet end fodbold.

– Når man forsøger at lave optimale forhold for os fodboldspillere, så ville det bedste være, at det var en fodboldbane til kun at spille fodbold på, siger han.

Flyt buret til bane 9 og 10

Hos Viking Fodbold mener bestyrelsesmedlem Carsten Folkmann, at problemet er, at der ikke længere er penge nok i kommunen til at vedligeholde stadion, når der kommer huller i græsset - og det er uanset, om hullerne skyldes diskoskast eller glidende tacklinger i en fodboldkamp. Det mener han regionskommunen burde have tænkt på, inden der blev givet lov til at sætte kasteburet op på stadion.

– Det havde været fint nok, at de havde kastet, hvis det var, at der var ressourcer i kommunen til at sørge for at reparere banen, siger Carsten Folkmann, som i stedet mener, at det havde været bedst, hvis kasteburet var blevet placeret et andet sted på idrætsanlægget.

– Det, der undrer mig lidt, det er jo, at der er kæmpe arealer, der er udlagt til hvile - eksempelvis bane 9 og 10 oppe ved siden af svømmehallen. Der havde de haft fantastiske muligheder for at kaste, siger han.

Kan I ikke bare finde et andet sted at spille fodbold?

– Jo, lige nu vil vi helst spille på vores egen bane ved vores klubhus, fordi der er græsset meget bedre, siger han, men peger også på, at det for klubbens fans er en meget bedre oplevelse at se kampe på stadion, da der er en overdækket tribune.

Ikke kasternes skyld

Hos Viking Atletik er formand Claus Clausen uforstående overfor kritikken. Det er nemlig ikke noget nyt, at der bliver kastet diskos, spyd og hammerkast på Rønne Stadion Nord. Det har klubben gjort, siden stadion blev indviet i 1996. Det nye er bare, at der nu er sat et kastebur op, som forhindrer, at fejlkast nu bliver stoppet af nettet, så det ikke flyver ud på løbebanen og rammer en forbipasserende.

– Jeg tror, at kasteburet nu gør det mere synligt for fodboldklubberne, når kasteringen på stadion bruges, og det er nok det, som har medført nogle reaktioner, siger han.

Modsat fodboldklubberne mener han ikke, at kastene ødelægger fodboldbanen. Og hvis der mod forventning skulle komme et hul i græsset, er der lavet en vedligeholdelsesaftale med regionskommunen, der gør, at hullerne bliver repareret. Han anerkender, at den generelle tilstand på græsset er dårlig, men det er tilfældet på hele banen - også der, hvor der ikke lander nogen diskos eller spyd.

– Hvis du går ned i den modsatte ende af banen, så er der arealer på 10x20 meter, der er uden græs. Og det har jo ikke noget med kasterne at gøre, siger Claus Clausen.

– Jeg anerkender fuldt ud deres følelser omkring den tilstand, som fodboldbanen er i. Det er bare ikke kasternes skyld, siger han og afviser, at det vil være nogen god løsning for atletikklubben at flytte kasteaktiviteterne hen til bane 9 og 10.

– Nej, det er helt udelukket, siger han og fortæller, at der ikke er nogen kastering derover, så det skulle først etableres.

Derudover er det - set fra et atletiksynspunkt - vigtigt, at aktiviteterne er placeret nogenlunde tæt på hinanden, for udøverne dyrker ofte forskellige discipliner, når de træner eller er til stævne. De løber, springer, hopper og kaster. Og så vil det ikke være hensigtsmæssigt, hvis man skal gå langt væk for at lave en af aktiviteterne, siger han og påpeger, at alle atletikremedierne er opbevaret i rum på Rønne Stadion Nord - og det vil heller ikke være smart, hvis børn eksempelvis skal gå med tunge spyd i flere hundrede meter hen til bane 9 og 10.

– Det vil sige, at det er jo på atletikstadion, det hele foregår, og det er vi meget glade for, at vi kan få lov til at fortsætte med, siger han.



Anne Juul Jensen er Bornholms bedste diskoskaster. Hun var en af dem, som ikke længere kunne bruge det gamle kastebur i kastegården, da hun kaster over 50 meter og derfor risikerer at ramme minifodboldbanerne. – Jeg har kastet herinde på stadion bare uden net, og når der har været folk på løbebanen, så har jeg bare ventet med at kaste, til de har løbet væk, så der ikke er nogen, der er i risiko for noget. Og det har jo virket, men det er selvfølgelig ikke optimalt, siger hun og glæder sig derfor over, at kasteburet er blevet sat op, så hun udelukkende kan koncentrere sig om at lave et godt kast i stedet for at frygte at ramme nogen. Foto: Jesper Gynther

 

Minifodboldbaner bærer skylden

Claus Clausen er dog enig med fodboldklubberne i, at det havde bedre, hvis kasteburet ikke var placeret på selve stadion. Det har det nemlig været tidligere.

For en del år siden blev kasteburet flyttet fra Rønne Stadion Nord til trekantsgrunden mellem stadion og RIK's klubhus. Og der levede kasteudøverne livet fint. Men i 2015 godkendte regionskommunen, at RIK kunne flytte minifodboldbaner fra bane 9 og 10 og hen til enden af kastegården. Det var ikke smart. Nogle af kasteudøverne kan nemlig kaste så langt, at de rent faktisk rammer minifodboldbanerne - og det kan i værste fald føre til dødsfald. Derfor valgte Viking Atletik i samråd med regionskommunen, at det nyindkøbte kastebur skal flyttes tilbage på stadion.

– Vi er fuldstændig enige i, at det bedste havde været, at vi blev liggende der, hvor kasteburet var før. Men det er jo minifodboldbanerne, der har udløst det hele. Så nu er vi altså tilbage på stadion, hvor vi regelmæssigt har kastet siden 1996, og specielt efter vi blev forvist fra det, der ellers var udlagt som kasteområde, siger Claus Clausen, som derfor mener, at RIK selv bærer skylden for, at kasterne nu udelukkende er på stadion.

Tidende har spurgt Allan Madsen om RIK vil overveje at flytte minifodboldbanerne, så Viking Atletik igen kunne få mulighed for forsvarligt at bruge den gamle kastegård. Men det er der ikke udsigt til.

– Hvis man skal flytte banerne, så skal man også have flyttet noget strøm. Det var jo derfor, man flyttede dem ned til klubhuset, fordi så var det tæt på strøm, så man kunne få sat et lysanlæg op, siger han.

Derfor kommer RIK nok også til at affinde sig med, at der kastes på stadionbanen.

– Jeg tænker, det er sådan et nødvendigt onde, man må leve med, siger han.

Følg debatten på facebook!
FÅ ABONNEMENT